Attica Bank: «Πράσινο φως» για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Πότε θα γίνει η ΑΜΚ

Attica Bank: «Πράσινο φως» για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια – Πότε θα γίνει η ΑΜΚ
ATTICA BANK Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Ελένη Βρεττού, υπογραμμίζει την «οριστική αλλαγή σελίδας» και τη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος.

Το «πράσινο φως» στη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα έδωσε την Τρίτη η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank, με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο της τράπεζας, Ελένη Βρεττού, να δηλώνει πως πρόκειται για μια απόφαση που θα διαμορφώσει το μέλλον της τράπεζας και θα ενισχύσει τη θέση της στην ελληνική οικονομία.

Η κα Βρεττού τόνισε ότι μέσω της συγχώνευσης, οι δύο τράπεζες θα εξυγιανθούν και θα δημιουργηθεί ένα νέο, ισχυρό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, διπλάσιο σε μέγεθος, με υγιή ισολογισμό και υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων. Η νέα τράπεζα θα είναι ικανή να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εξυπηρετήσει καλύτερα τις ανάγκες της αγοράς, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ιδιώτες.

Η κα Βρεττού σημείωσε ότι, με την υποστήριξη του ΤΧΣ, της Thrivest και άλλων μετόχων, η τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση, η οποία θα επιτρέψει την υπαγωγή των κόκκινων δανείων των δύο τραπεζών στον Ηρακλή ΙΙΙ, περιορίζοντας τον δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) κάτω από το 3%. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η εκκαθάριση από τα ΜΕΑ θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2024, ώστε η νέα ενιαία τράπεζα να ξεκινήσει τη λειτουργία της την 1η Ιανουαρίου 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιπλέον, η κα Βρεττού ανέφερε ότι η νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, η οποία αποτελεί κομβικό σημείο για την επόμενη φάση της τράπεζας, θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο, με τη διαδικασία έκδοσης των warrants να διαρκεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος υπογράμμισε τη σημασία της συγχώνευσης, χαρακτηρίζοντάς την ως «μονόδρομο», δεδομένης της αδυναμίας των ισολογισμών των δύο τραπεζών και της χαμηλής κεφαλαιακής τους επάρκειας. Η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου θα καλύψει τις εποπτικές υποχρεώσεις και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της νέας τράπεζας.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Γιάννης Ζωγραφάκης, δήλωσε ότι η διαδικασία συγχώνευσης θα αντιμετωπίσει πολλές λειτουργικές προκλήσεις, αλλά η τράπεζα είναι προετοιμασμένη με προσεκτικό στρατηγικό σχεδιασμό και αποτελεσματική διαχείριση. Στόχος είναι η ομαλή μετάβαση χωρίς διακοπές στις δραστηριότητες, ώστε η νέα τράπεζα να ξεκινήσει τη λειτουργία της χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Ζωγραφάκης τόνισε ότι το όραμα της νέας τράπεζας είναι να πρωταγωνιστήσει στο νέο τραπεζικό περιβάλλον, προσφέροντας αυξημένη αξία στους μετόχους και υψηλά επίπεδα ικανοποίησης τόσο για τους πελάτες όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: