Attica Group: Επένδυση 1,2 δισ. ευρώ για ανανεωμένο και «πράσινο» στόλο

Attica Group: Επένδυση 1,2 δισ. ευρώ για ανανεωμένο και «πράσινο» στόλο
Η διοίκηση του ομίλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος, ειδικά αν προχωρήσουν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας.

Η Attica Group προχωρεί σε σημαντική αύξηση του επενδυτικού της προγράμματος στο 1,2 δισ. ευρώ, με σκοπό την ανανέωση του στόλου της και τη συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η διοίκηση του ομίλου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος, ειδικά αν προχωρήσουν οι μακροπρόθεσμες συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας.

Το επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την κατασκευή δέκα νέων πλοίων. Πρόσφατα, ο όμιλος υπέγραψε συμφωνία ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ για τη ναυπήγηση δύο μεγάλων, πράσινων πλοίων ακτοπλοΐας, με δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας σε τέσσερα πλοία, σε συνεργασία με την ακτοπλοϊκή Stena και τα κινεζικά ναυπηγεία CMJL Weihai Shipyards.

Η Attica θα αποφασίσει εντός της επόμενης χρονιάς αν θα προχωρήσει με τα δύο επιπλέον πλοία. Τα νέα πλοία, με τα δύο πρώτα να παραδίδονται το 2027, θα διαθέτουν δυνατότητα χρήσης τετραπλού καυσίμου και ενεργειακά αποδοτικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εταιρεία επίσης προωθεί την ανανέωση του στόλου για τις γραμμές του Αργοσαρωνικού, όπου από το 2023 δρομολογήθηκαν τρία νέα aero-catamaran. Ο στόχος είναι να αποκτηθούν δύο επιπλέον ταχύπλοα του ίδιου τύπου, αλλά με μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα, αντικαθιστώντας σταδιακά τα Flying Cat.

Η διοίκηση σχεδιάζει επίσης τη ναυπήγηση δύο επιβατικών οχηματαγωγών μεσαίας δυναμικότητας, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες στα ασιατικά ναυπηγεία, για τις γραμμές του Κεντρικού και Βορείου Αιγαίου. Στα σχέδια περιλαμβάνεται και η αγορά μεγάλων ταχύπλοων, όπως τα σημερινά Highspeed 4 και Hellenic Highspeed.

Τα δύο πρώτα μεγάλα πλοία θα δρομολογηθούν στην Αδριατική, στις γραμμές Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ τα δύο επόμενα, αν ασκηθεί το σχετικό δικαίωμα, θα εξυπηρετούν τις γραμμές της Κρήτης και την Αδριατική.

Το επενδυτικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

(Πηγή φώτο: attica-group.com)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: