Audi: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «απειλούν» να κλείσουν το εργοστάσιο στις Βρυξέλλες

Audi: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα «απειλούν» να κλείσουν το εργοστάσιο στις Βρυξέλλες
The new Audi Q8 Sportback e-tron pictured during at a press moment for the start of production of the car at the Brussels plant, Wednesday 14 December 2022. The new Audi Q8 e-tron continues the success story of the pioneer Audi e-tron under a new name. Like its predecessor, the brand's new all-electric flagship with the four rings will be delivered to the world from its CO2-neutral factory in Brussels. BELGA PHOTO DIRK WAEM (Photo by DIRK WAEM / BELGA MAG / Belga via AFP) Photo: AFP
Η Volkswagen προειδοποιεί για πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου της Audi στις Βρυξέλλες, εξαιτίας της μείωσης ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αναγκάζοντας τον όμιλο να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για τα κέρδη του 2024.  

Ο όμιλος Volkswagen ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να κλείσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης της Audi στις Βρυξέλλες, λόγω της απότομης πτώσης στη ζήτηση για ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών προδιαγραφών. Αυτή η πτώση έχει πλήξει την κορυφαία αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, αναγκάζοντάς την να μειώσει τον στόχο περιθωρίου κέρδους για το τρέχον έτος.

Αυτό θα ήταν το πρώτο κλείσιμο εργοστασίου της VW από το 1988, όταν έκλεισε το εργοστάσιο Westmoreland στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν επενδύσει τεράστια ποσά στην ανάπτυξη μπαταριών και συναφούς τεχνολογίας, αλλά η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα (EV) έχει αποδειχθεί χαμηλότερη από το αναμενόμενο. Η Audi προειδοποίησε νωρίτερα φέτος ότι οι πωλήσεις της θα μειωθούν το 2024, ελπίζοντας σε ανάκαμψη με την εισαγωγή νέων μοντέλων και τη μείωση του κόστους κατασκευής.

Ο όμιλος VW δήλωσε ότι το κόστος εξεύρεσης εναλλακτικής χρήσης για το εργοστάσιο των Βρυξελλών ή το κλείσιμό του, καθώς και άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα, θα έχουν συνολικό αντίκτυπο έως και 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ για το οικονομικό έτος 2024. Παράλληλα, ο γερμανικός όμιλος μείωσε την πρόβλεψή του για τις λειτουργικές αποδόσεις στο 6,5-7% από 7-7,5%, ωθώντας την Porsche, που κατέχει σημαντικό μερίδιο στον όμιλο, να μειώσει την πρόβλεψή της για κέρδη στα 3,5-5,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζήτηση για το Q8 e-tron της Audi, το μοναδικό μοντέλο που κατασκευάζεται στο εργοστάσιο των Βρυξελλών, έχει μειωθεί απότομα, και η Audi εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει εντελώς την παραγωγή του μέχρι το 2025.

Το εργοστάσιο των Βρυξελλών, που κατασκεύασε περίπου 50.000 αυτοκίνητα πέρυσι, αντιμετωπίζει επίσης «μακροχρόνιες διαρθρωτικές προκλήσεις», όπως η δυσκολία αλλαγής της διάταξής του και το υψηλό κόστος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Μια διαδικασία διαβούλευσης θα αρχίσει για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για το εργοστάσιο, που απασχολεί περίπου 3.000 άτομα. «Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την παύση των δραστηριοτήτων εάν δεν βρεθεί εναλλακτική λύση», ανέφερε η δήλωση της Audi.

Τα λειτουργικά κέρδη του πρώτου τριμήνου της VW μειώθηκαν κατά 20%, εν μέρει λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις, αφού το εργοστάσιο των Βρυξελλών έκλεισε για δύο εβδομάδες λόγω ελλείψεων εξαρτημάτων τον Φεβρουάριο. «Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Audi AG ζητούν μια μελλοντική προοπτική για το εργοστάσιο και τους συναδέλφους μας στις Βρυξέλλες», δήλωσε η Rita Beck, εκπρόσωπος της Audi στο Συμβούλιο Εργαζομένων του ομίλου VW.

Άλλα μη προγραμματισμένα έξοδα που επιβαρύνουν τον όμιλο VW περιλαμβάνουν απώλειες συναλλαγματικών ισοτιμιών λόγω της αποχώρησης της Volkswagen Bank Rus από το τμήμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της και το κλείσιμο των δραστηριοτήτων αεριοστροβίλων της θυγατρικής MAN Energy Solutions.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: