ΑΒ Βασιλόπουλος: Ποντάρει στην Κρήτη και τους τοπικούς παραγωγούς

ΑΒ Βασιλόπουλος: Ποντάρει στην Κρήτη και τους τοπικούς παραγωγούς
Η ΑΒ Βασιλόπουλος, που συνέχισε και το 2023 με τζίρο 1,9 δισ. ευρώ επιδιώκει επέκταση του δικτύου της σε τουριστικές περιοχές και ειδικά μέσα από το κανάλι του franchise.

Αποστολή Κρήτη

Με όχημα τα τοπικά κρητικά προϊόντα, το νέο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στο Ηράκλειο Κρήτης φιλοδοξεί να κερδίσει το στοίχημα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον. Σε ένα πολυτελές κτίριο, παλιό γουναράδικο που έκλεισε (μετά τη φυγή των Ρώσων τουριστών), η γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ εδραιώνει την παρουσία της επενδύοντας στο brandname made in … Crete.

Η διοίκηση του ομίλου μας υποδέχτηκε στο διόροφο κατάστημα της Χερσονήσου, συνολικής επιφάνειας 140 τ.μ. στο οποίο απασχολούνται 24 εργαζόμενοι, οι περισσότεροι πλήρους απασχόλησης, καθώς πρέπει να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες σε μια περιοχή με έντονη τουριστική κίνηση.

«Το κατάστημα άνοιξε στις 23 Απριλίου 2024 ώστε να προλάβουμε τη σεζόν. Υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για τοπικά προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια με ειδική σήμανση. Δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος πελατών είναι τουρίστες βλέπουμε να κινείται πολύ το τμήμα grab and go, ενώ αυξημένη είναι η ζήτηση στους κωδικούς σνακ» ανέφερε ο Ανδρέας Μήτσουλας, District Manager της ΑΒ Βασιλόπουλος, διευκρινίζοντας πως το self check out αγγίζει ένα ποσοστό της τάξης του 40%.

Η ζήτηση για τα τοπικά προϊόντα οδήγησε την ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με 65 τοπικούς προμηθευτές και 355 νέα προϊόντα από εγχώριους παραγωγούς. Από τους συνολικά 13.000 κωδικούς που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα, το 15% αντιστοιχεί σε τοπικά προϊόντα.

Καθώς ο καταναλωτής περιηγείται μέσα στο κατάστημα, υπάρχει ειδική σηματοδότηση για τοπικά προϊόντα. Τα ντόπια τυριά αποτελούν την πιο δυνατή κατηγορία, ακολουθούν τα κρητικά παξιμάδια, το ελαιόλαδο, τα κρασιά, αλλά και τα τοπικά νερά.

«Η στρατηγική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) τις εβδομαδιαίες προσφορές, β) τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και γ) την τοπικότητα» επεσήμανε ο κ. Μήτσουλας.

Σημειώνεται ότι η ΑΒ Βασιλόπουλος, που συνέχισε και το 2023 με τζίρο 1,9 δισ. ευρώ επιδιώκει επέκταση του δικτύου της σε τουριστικές περιοχές και ειδικά μέσα από το κανάλι του franchise. Στην Κρήτη διαθέτει 15 καταστήματα (12 εταιρικά, 3 franchise), με πιο κερδοφόρα τα δύο των Χανίων.

Η περίπτωση της Amari

Η μυζήθρα Αμαρίου έρχεται ως μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στη φέτα, καθώς εκτός από την πλούσια γεύση της, χαρακτηρίζεται και από λιγότερες θερμίδες. Στην Κρήτη έχει χτίσει το δικό της κοινό και πλέον εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στους πρόποδες του Ψηλορείτη, 30χλμ. από το Ρέθυμνο, απλώνεται η καταπράσινη κοιλάδα του Αμαρίου με τα δεκάδες χωριά και τους ατέλειωτους ελαιώνες, με σπάνιο φυσικό πλούτο αποτελούμενο απο 1642 αυτόχθονα και αυτοφυή είδη χλωρίδας. Εκεί βρίσκεται και η μονάδα του Κωστή Ζομπανάκη, Ιδρυτή της Αμάρι Πρότυπος Γαλακτοκομική ΑΒΕΕ, τα προϊόντα της οποίας εντάχθηκαν πρόσφατα στην ομάδα της ΑΒ Βασιλόπουλος.

«Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις με δύο αγορές του εξωτερικού για εξαγωγές. Πρόκειται για την Αγγλία μια αγορά η οποία δεν έχει δικιά της κουζίνα και είναι ανοιχτή σε καινούρια προϊόντα, ενώ εξίσου δεκτική σε αυτό το ιδιαίτερο κρητικό γαλακτοκομικό προϊόν είναι και η Ιταλία».

Ο κ. Ζομπανάκης το 2018 πήρε την απόφαση να αγοράσει ένα τυροκομείο που παρέμενε κλειστό στο Αμάρι. Σήμερα στη μονάδα παραγωγής μπορεί να επεξεργαστεί έως και 10 τόνους γάλα, προερχόμενο από ντόπιους παραγωγούς, και οι εκτιμήσεις είναι πως ο φετινός τζίρος θα κλείσει κοντά στα 3 εκατ. Ευρώ.

«Η αύξηση της τιμής του γάλακτος κατά 50% το 2022 επηρέασε σημαντικά τα οικονομικά μας μεγέθη. Δεν μπορέσαμε να περάσουμε μέρος του κόστους στους καταναλωτές και ακόμη δεν είμαστε κερδοφόροι. Πριν από ένα μήνα ξεκίνησε η συνεργασία μας με την ΑΒ Βασιλόπουλος και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι γι’ αυτό» κατέληξε, υπογραμμίζοντας πως καταγράφεται μεγάλη ανάπτυξη στο παραδοσιακό γιαούρτι.

Krivek: Έχουμε πάρει τεχνογνωσία από την ΑΒ Βασιλόπουλος

«Είμαστε στρατηγικοί συνεργάτες της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Κρήτη, όμως και εμείς από την πλευρά μας έχουμε μάθει πολλά σε επίπεδο τεχνογνωσίας. Μας αρέσει το γεγονός ότι ένας τόσο μεγάλος όμιλος είναι απαιτητικός, ασκεί πίεση στον έλεγχο των προϊόντων και απαιτεί συμμόρφωση στους κανόνες υγιεινής και ασφαλείας» δήλωσε ο Ιδιοκτήτης της Krivek, Γιάννης Φασουλάς.

Η Κρητική Βιομηχανία Κρεάτων – KRIVEK, ιδρύθηκε από το όραμα δύο κτηνοτρόφων, ξεκινώντας με ένα μικρό κρεοπωλείο 27 τ.μ. το 1985, σήμερα έχει εξελιχθεί σε μια δυναμική επιχείρηση που ανήκει πλέον αποκλειστικά στον κ. Φασουλά και έχει φτάσει σε τζίρους 50 εκατομμυρίων ευρώ.

«Στα Ανώγια τα ζώα παράγουν 700-800 γραμμάρια γάλα τη μέρα, με έντονα αρωματικά ένζυμα τα οποία προκύπτουν από το λίπος. Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στη δουλειά μας είναι το πόσο γρήγορα τυποποιείς και συσκευάζεις τα φρέσκα προϊόντα. Ανοίξαμε το πρώτο κρεοπωλείο στη Χερσόνησο το 1985 και 10 χρόνια μετά ιδρύθηκε η KRIVEK. Το 2005 έγινε η έναρξη του εργοστασίου και πλέον διαθέτουμε και πτέρυγα ψαριού από τις πιο σύγχρονες στην Ελλάδα με ρομποτικά κινούμενα ράφια, επένδυση η οποία μας κόστισε 5,2 εκατ ευρώ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: