Αυλαία για την 13η μεταμνημονιακή αξιολόγηση – Το παράθυρο ευκαιρίας
- 26/01/2022, 09:42
- SHARE
Ολοκληρώνεται σήμερα η διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της 13ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, σε επίπεδο των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε συνέχεια της συνεργασίας με τα τεχνικά κλιμάκια, με αιχμή τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης, που πραγματοποιείται με φόντο την έντονη αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για τον επιμερισμό ευθυνών στην υπόθεση εγκλωβισμού χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας «Ελπίδα», θέτει στο επίκεντρο θέματα που αφορούν μεταξύ άλλων παροχές, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και μείωση του ΕΝΦΙΑ. Αναζητείται δημοσιονομικός χώρος ώστε η δέσμη μέτρων να μην δημιουργήσει συστημικούς κινδύνους την ώρα που η πανδημία έχει οδηγήσει σε μια νέα γενιά χρεών περί τα 20 δισ. ευρώ σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες και ασφαλιστικά ταμεία.
Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε οι θεσμοί εστιάζουν στην εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου. Σχετικά με την προώθηση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας η κυβέρνηση διατηρεί τη θέση ότι θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη προστασία για ευάλωτους δανειολήπτες που δεν εμπίπτουν στα κριτήρια των στρατηγικών κακοπληρωτών. Έτσι φαίνεται να ανοίγει παράθυρο ευκαιρίας για ευάλωτα νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο να χάσουν τα σπίτια τους στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού νόμου. Σημειώνεται ότι στην κατηγορία δανειοληπτών «ευάλωτοι» περιλαμβάνονται μονοπρόσωπα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ ή μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνες με εισόδημα μέχρι 21.000 ευρώ και περιουσιακά στοιχεία 120.000 έως 180.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις προκύπτει πεδίο συνεννόησης ώστε μερικές χιλιάδες δανειολήπτες που πληρούν αυτά τα κριτήρια να έχουν δεύτερη ευκαιρία, αν αποτύχουν ρύθμιση στον εξωδικαστικό μηχανισμό, δεδομένου δε ότι και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα ενεργοποιηθεί μετά από ένα χρόνο. Αυτό προϋποθέτει τη θέσπιση ενδιάμεσης περιόδου προστασίας, με επιδότηση ενοικίου από 70 ευρώ έως 210 ευρώ, πλαίσιο που θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου με τους θεσμούς. Παρά τις αδυναμίες της πρότασης πληροφορίες θέλουν να γίνονται ζυμώσεις με σκοπό εντός των επομένων εβδομάδων να οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο.
Εντωμεταξύ, ενόψει της εξόδου της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία στο πλαίσιο των συζητήσεων θα πρέπει να δρομολογηθεί και το θέμα των οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες καθώς και αυτό της εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων, με ορίζοντα διευθέτησης το φετινό καλοκαίρι ενώ εντός Φεβρουαρίου θα πρέπει να αναμένονται οι αποφάσεις για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ.