«Αυλαία» με αντιδράσεις στη Βουλή – Ψηφίζεται σήμερα η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου
- 07/06/2019, 14:16
- SHARE
Σε επίπεδο εκπροσώπων κομμάτων συνεχίζεται στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για τη συνέχιση του νομοθετικού έργου – χωρίς τη συμμετοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έχει καταγγείλει την κοινοβουλευτική διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση χαρακτηρίζοντάς την αντιθεσμική και αντισυνταγματική- η συζήτηση του νομοσχέδιου για την κύρωση της σύμβασης με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο οποίο έχουν κατατεθεί σειρά υπουργικών τροπολογιών που ρυθμίζουν εκκρεμή ζητήματα.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναρωτήθηκε πού εδράζεται το επιχείρημα για το αν έχει πολιτική νομιμοποίηση αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση να φέρνει συγκεκριμένα νομοθετήματα, εφόσον υπάρχει εκπεφρασμένη συναίνεση σε συγκεκριμένα νομοσχέδια όταν, τόσο για το σημερινό νομοσχέδιο όσο και για την τροπολογία για το αφορολόγητο, υπάρχει η ευρύτερη πολιτική συναίνεση και μάλιστα του δεύτερου σε τάξη κόμματος του Κοινοβουλίου. «Επομένως, πέρα από τα παραληρήματα, τα οποία ακούσαμε εδώ, ειλικρινά θεωρώ τελείως παράλογο όλο αυτό το σκηνικό, το οποίο στήνεται με προφανείς λόγους, δηλαδή, να απομειωθεί, έστω την τελευταία στιγμή, και να απαξιωθεί το έργο μιας κυβέρνησης», είπε ο Ανδρέας Μιχαηλίδης.
«Ασκήσατε μία πολιτική που είναι εις βάρος της χώρας και επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και σήμερα συζητούμε την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου που οι ίδιοι ψήφισαν με τον ν. 4442 τον Μάιο του 2017 μαζί με το μεσοπρόθεσμο με μέτρα 4,9 δισ. Τότε, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ χειροκροτούσαν τον κ. Τσακαλώτο και τον κ. Χουλιαράκη όταν μιλούσε για αντίμετρα ότι, δηλαδή, θέσπιζαν τα σκληρά μέτρα αλλά ταυτόχρονα έχουμε ίσης αξίας αντίμετρα και ότι η κοινωνία θα βγει ωφελημένη», ανέφερε εκ μέρους της ΔΗΣΥ, ο Γιάννης Κουτσούκος, και υπογράμμισε ότι σήμερα «ξεψηφίζουν τα ψηφισμένα». Όπως είπε, «κατέρρευσε το αφήγημα γιατί η κυβέρνηση αυτή δεν κατάφερε να επιτύχει ανάπτυξη και ήρθε προεκλογικά να κάνει μια διανομή από τα ματωμένα υπερπλεονάσματα μπας και καταλαγιάσει η οργή του κόσμου που όμως δεν τα κατάφερε». Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουτσούκος διερωτήθηκε: «Έχετε αντιληφθεί ότι θα ψηφίσετε την κατάργηση των αντίμετρων; Είναι το ψήφισμα και το ξεψήφισμα σε όλο το μεγαλείο του. Ξεψηφίζετε σήμερα τη μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% από το 2020, το πρώτο κλιμάκιο της φορολογίας των μισθωτών και μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης», κατέληξε ο κ. Κουτσούκος. Μετά την ομιλία και της Έφης Χριστοφιλοπούλου, η ΔΗΣΥ αποχώρησε από την Ολομέλεια.
«Κοροϊδία και εμπαιγμό χαρακτήρισε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για το αφορολόγητο ο βουλευτής του ΚΚΕ», Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζοντας ότι καταργεί ένα αντιλαϊκό μέτρο και αναιρεί αντίμετρα, και ζήτησε την υπερψήφιση της σχετικής τροπολογίας του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με την τροπολογία της από τη μία δίνει και από την άλλη παίρνει για να μη θιγούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα» και σχολίασε ότι, «παρά τους λεονταρισμούς του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις για δημοσιονομική πειθαρχία». Πρόσθεσε, δε, ότι «έτσι εξηγείται γιατί η κυβέρνηση απέρριψε τον Μάη την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μη μείωση του αφορολόγητου, η οποία επανακατατέθηκε και προβλέπει και την επέκταση του αφορολόγητου στους αυτοαπασχολούμενους».
Για το νομοσχέδιο υπογράμμισε πως «το ΚΚΕ θεωρεί ότι η σωστή λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που πρέπει να το χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό έτσι ώστε να καλύπτονται ο ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό για δωρεάν προληπτικές και θεραπευτικές πράξεις στο λαό».
Ότι «αδικείται η ουσία του νομοσχεδίου αφού μετατρέπεται σε όχημα τροπολογιών», παρατήρησε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, οποίος αναφέρθηκε και στην ουσία του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι καταργεί τα αντίμετρα. Όπως είπε, «ο στόχος της μείωσης του αφορολόγητου θα μπορούσε να είναι θεωρητικά σωστός -αφού με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα εισπράττονταν λιγότερα από περισσότερους- όμως στην πράξη δεν επιτυγχάνεται το ζητούμενο διότι το μέτρο δεν αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα έσοδα, από ακίνητα, από καταθέσεις, τα αυτοτελώς φορολογούμενα».
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Μαυρωτάς κάλεσε να «μη βιαστεί κανείς να νεκρολογήσει το Ποτάμι» διότι, όπως ανέφερε, μπορεί να μην είναι παρών στην επόμενη Βουλή, αλλά θα είναι παρών στην πολιτική σκηνή. «Σε μια ρευστή και μεταβατική περίοδο χρειάζεται ο γόνιμος, ορθολογικός συνθετικός λόγος του. Κι επειδή οι καλοί δεν χάνονται το Ποτάμι δεν θα χαθεί. Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τα εμπρός θα τραβήξει», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.
Νωρίτερα, στην έναρξη της συνεδρίασης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε «την οριζόντια και κάθετη» διαφωνία του για τις «κοινοβουλευτικές αντισυνταγματικές πρακτικές που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση».
«Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία. Γιατί όσα γίνονται από τη σημερινή κυβέρνηση είναι έξω από το Σύνταγμα. Η χθεσινή ψήφιση των Κωδίκων και η αναγκαστική νομοθετική αλλαγή από τον υπουργό Δικαιοσύνης στο ζήτημα του βιασμού, στην οποία προχώρησε, ενώ δεν είχε το δικαίωμα -αλλά το έκανε υπό την πίεση της γενικής κοινωνικής κατακραυγής- δίνει το επιχείρημα της αντισυνταγματικότητας στα χέρια των δικηγόρων βιαστών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Ακόμα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα των μετατάξεων υπαλλήλων στη Βουλή κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή διαδικασία πλιάτσικου και πελατειακών σχέσεων».
Έντονη κριτική άσκησε ο κ. Λοβέρδος και για την τροπολογία που προβλέπει την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ενώ η ίδια την είχε ψηφίσει, έρχεται εκ των υστέρων να την καταργήσει με τρόπο απαράδεκτο και αγνοώντας την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το κόμμα του, η οποία συνοδευόταν και από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
«Εμείς, αυτή τη διαδικασία με τα ψέματα δεν τη νομιμοποιούμε. Ο λαός ξέρει πολύ καλά τι προτείναμε εμείς και τι προτείνετε εσείς για ψηφοθηρικούς λόγους και με διαδικασίες που είναι έξω από τα όρια του Συντάγματος και της κοινοβουλευτικής πρακτικής», κατέληξε ο κ. Λοβέρδος.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει απολύτως νόμιμα και απολύτως συνταγματικά το έργο της. Η κυβέρνηση δεν παύει ξαφνικά από ένα εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές», αντέτεινε, από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Μαντάς.
«Όταν έρθει η ώρα θα δούμε τα αποτελέσματα στις εθνικές εκλογές. Όλη η λειτουργία της Βουλής είναι απόλυτα νόμιμη και εντός των συνταγματικών πλαισίων. Σήμερα, ανάμεσα στα άλλα, φέρνουμε μια θετική διάταξη και καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις να μείνουν για να κάνουμε μια πραγματική πολιτική αντιπαράθεση», τόνισε ο κ. Μαντάς.
Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αφόρητες πιέσεις που δέχθηκε η κυβέρνηση για την κατάργηση του αφορολόγητου, τόσο από το ΔΝΤ όσο και από όλο το αντίπαλο πολιτικό σύστημα, αλλά και από ένα κατεστημένο ΜΜΕ στη προσπάθεια τους να πείσουν για την αριστερή παρένθεση.
«Η πραγματική πολιτική σύγκρουση πάνω σε αυτό πρέπει να γίνει. Αν θα ψηφιστεί αυτό το μέτρο και ποιες δυνάμεις θα το αμφισβητήσουν. Γιατί είναι αυτές οι ίδιες δυνάμεις που κρύβονται, γιατί έχουν άλλο πρόγραμμα με τη σφραγίδα του ΔΝΤ», κατέληξε.
Ν. Βούτσης: Δεν αισθάνομαι ίχνος ενοχής
«Δεν αισθάνομαι ούτε ίχνος ενοχής και ευθύνης, είτε προσωπικά είτε με τη θεσμική μου ευθύνη είτε ως πλειοψηφία, ότι πρέπει να είμαστε απολογούμενοι για τον ισχυρισμό ότι γίναμε ίδιοι και κρατήσαμε το ίδιο καθεστώς το οποίο υπήρχε στη Βουλή, ως προς το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εν μέσω των επικρίσεων που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για τις μετατάξεις συγγενών και φιλικών προσώπων στο κοινοβούλιο.
Μιλώντας στη Βουλή ο κ. Βούτσης ανέφερε πως όσο και αν συνεχιστεί «η ανθρωποφαγική τακτική», ο ίδιος δεν πρόκειται να απαντήσει διαρρέοντας λίστες ονομάτων εργαζομένων στη Βουλή, καθώς η απάντηση είναι «το αποτύπωμα που αφήνουν οι θεσμικές ρυθμίσεις που πέρασαν στο Κανονισμό και εφαρμόζονται».
«Έγινε μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια επί τέσσερα χρόνια να αλλάξει ουσιαστικά, με τομές μεταρρυθμιστικές διοικητικού χαρακτήρα, ένα καθεστώς στη Βουλή που, εκ των πραγμάτων, είχε ένα χαρακτήρα απολύτως αμφιλεγόμενο, μεταβατικό, αυθαίρετο. Δεν υπεισέρχομαι σε πολιτική αντιπαράθεση. Δεν υπάρχει συμψηφισμός. Το ζήτημα είναι ότι μπορέσαμε εμείς, αυτά τα χρόνια, με συναίνεση, να κάνουμε τις τομές» είπε.
«Ό,τι και αν γίνει, δεν πρόκειται να δώσουμε λίστες. Για να καταλάβει ο καθένας ποιοι αποσπασμένοι, από που και από πότε, είναι στη διαδικασία της κινητικότητας. Εγώ σέβομαι τον εαυτό μου, τη δημοκρατία, και κυρίως τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους» πρόσθεσε.
Εκτίμησε ακόμη ότι «όλος αυτός ο θόρυβος» ξεκίνησε «από μια γνωστή πολιτική και επικοινωνιακή αντίληψη» και «υπήρξε προσπάθεια να χαρτογραφηθούν δύο, τρεις, πέντε, εφτά περιπτώσεις, οι οποίες προφανώς και δεν είναι δυνατό να έχουν απαγορευτικό στο να αξιοποιήσουν τη διαδικασία της κινητικότητας, επειδή είναι ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίοι μάλιστα, μερικοί εξ αυτών, είναι αποσπασμένοι από το 2007 και αρκετοί μετά το 2015».
Υποστήριξε επίσης ότι δεν τον ενδιαφέρει καθόλου «να γίνει συμψηφισμός». «Ο λαός δεν ζήτησε αυτό από εμάς. Ο λαός ζήτησε από όλους μας να γίνει τομή σε όλα αυτά τα ζητήματα, και έγινε», επέμεινε ο πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε ότι όλες παρεμβάσεις που έγιναν στη Βουλή, ήταν πολύ περιορισμένες και μάλιστα δεν εξάντλησαν τις προβλεπόμενες θέσεις στα οργανογράμματα των υπηρεσιών της Βουλής.