Αβραμόπουλος: Ζητώ να ερευνηθεί οτιδήποτε αφορά την προσωπική και την πολιτική μου ζωή

Αβραμόπουλος: Ζητώ να ερευνηθεί οτιδήποτε αφορά την προσωπική και την πολιτική μου ζωή
Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλάει κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο γραφείο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα , για το θέμα της Novartis, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ανοικτός σε κάθε έρευνα σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την υπόθεση της Novartis δήλωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ανοικτός σε κάθε έρευνα σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τους συνεργάτες του για την υπόθεση της Novartis δήλωσε ο πρώην υπουργός, νυν Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και στην εκπομπή «Ιστορίες» με τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σία Κοσιώνη.

«Ξεκάθαρα λέω πως σε ό,τι με αφορά (…) πρώτος εγώ ζητώ να ερευνηθεί σε βάθος οτιδήποτε αφορά στην προσωπική και στην πολιτική μου ζωή», τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.

Ερωτηθείς για τους συνεργάτες του, απάντησε: «Ας τους ψάξουν λοιπόν. Ας τους ερευνήσουν. Και αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αλλά, κι αυτό σας το λέω με βάση και τις διαβεβαιώσεις που μου έχουν δώσει: Το θέμα μας δεν είναι εκεί. Εγώ πιστεύω ότι είναι καθ’ όλα εντάξει. Το πιστεύω. Γιατί αν δεν το πίστευα, δεν θα είχα συνεργάτες. Και δεν είχα δύο, είχα 102. Εκατόν δύο συνεργάτες έχω», επέμεινε και σημείωσε πως «έρευνα πρέπει να επεκταθεί παντού».

Αναφερόμενος στους προστατευόμενους μάρτυρες, υποστήριξε πως κάποιοι τους γνωρίζουν και πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους και στους εμπλεκομένους.

«Σε κάποια στιγμή εκλήθησαν από τον ανακριτή κάποιοι από αυτούς που ήταν μπλεγμένοι στην ιστορία της Novartis. Μπήκαν μέσα ως μάρτυρες και βγήκαν -λυπάμαι που θα το πω- με κουκούλες. Για να καταγγείλουν πολιτικά πρόσωπα. Δεν το λέω εγώ. Το είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, είπε “τους πιάσαμε, τους πιέσαμε, τους ανακρίναμε, άρα τους ξέρουμε”. Αφού λοιπόν τους ξέρουμε, ας τους μάθουμε κι εμείς», είπε.

Ερωτηθείς εάν έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δεν χρειάστηκε, αλλά δεν έχει καμιά δυσκολία για αυτό.

«Βέβαια, αν χρειαστεί να μιλήσω, δεν θα μιλήσω για αυτό. Γι’ αυτό θα μιλήσει η Δικαιοσύνη μέχρι την ώρα που τα καθάρματα αυτά που έστησαν αυτή τη σκευωρία θα βρεθούν στο εδώλιο. Αυτό είναι ξεκάθαρο», τόνισε και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό και τις προάλλες κατέθεσα τη μηνυτήρια αναφορά, καταφερόμενος κατά των κουκουλοφόρων. Όταν βγούνε οι κουκούλες τότε επιτρέψτε μου να χρησιμοποιήσω μια φράση που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες όπως συνέβη όταν τους βάλανε μέσα στα ανακριτικά γραφεία και είπε ο υπουργός Υγείας ότι λάλησαν έτσι και τότε θα λαλήσουν. Και θα καταπέσουν αυτά τα πράγματα. Μην έχετε καμιά αμφιβολία, το λέω με ευθύνη. Πρόκειται για σκευωρία, η οποία στήθηκε από κάποιους κύκλους με συγκεκριμένους σκοπούς και θα καταρρεύσει. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της, η Βουλή κάνει τη δουλειά της, υπάρχουν θεσμικές δικλείδες ασφαλείας».

Ερωτηθείς για τη σχέση του με τον κ. Κωνσταντίνο Φρουζή, ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε, ότι ουδέποτε γνώρισε τον πρώην επικεφαλής της Novartis Hellas.

«Δεν τον ξέρω, δεν τον γνωρίζω, δεν ξέρω καν το όνομά του το άκουσα πριν από επτά ημέρες. Και βγαίνει στην Καθημερινή και λέει ότι τον κ. Αβραμόπουλο και τον κ. Βενιζέλο δεν τους έχω γνωρίσει, δεν τους έχω συναντήσει ποτέ. Και μάλιστα εξηγεί και το γιατί. Λέει τον καιρό που εγώ ανελάμβανα μία θέση προφανώς προέδρου, δεν ξέρω τι ακριβώς ήταν σε αυτήν την εταιρεία, ο κ. Αβραμόπουλος έφευγε από το υπουργείο Υγείας. Άρα αυτό το ψευδώνυμο που επικαλεστήκατε, του ψευδομάρτυρα, του κουκουλοφόρου όπως τον λέει πλέον και ο λαός μας, αναφερόμενος στον κ. Φρουζή, λέει πως αυτός ήταν που διέπραξε αυτές τις πράξεις. Ε, λοιπόν δεν υπάρχει εδώ ένα κατάφωρο ψέμα; Δηλαδή μεταξύ τους διαψεύδονται».

Ο κ. Αβραμόπουλος ερωτήθηκε επίσης για τις παραγγελίες εμβολίων κατά του ιού Η1Ν1, την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Υγείας, και για το υψηλό κόστος του μοριακού ελέγχου του αίματος στη διάρκεια της θητείας του.

«Όταν ανέλαβα το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας, την πρώτη βδομάδα μολύνθηκαν δυο άνθρωποι – από μολυσμένο αίμα. Τότε στην Ελλάδα δεν είχαμε υιοθετήσει τον μοριακό έλεγχο, την πλήρη εξασφάλιση αίματος για τους ασθενείς. Βλέποντας πώς έχουν τα πράγματα, ενημερώνω τον πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή. Του λέω “πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, να εξασφαλίσουμε τον κόσμο, αλλά να ξέρουμε και τι γίνεται. Και να έχουμε το νου μας. Είμαστε στην Ελλάδα”. Μου λέει: “τι προτείνεις;”»

«Προτείνω τη σύσταση διακομματικής επιτροπής της Βουλής που θα διενεργήσει τον Διαγωνισμό. Δηλαδή, να μην τον διενεργήσει ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε το υπουργείο Ανάπτυξης, που όπως ξέρετε είχε την αρμοδιότητα», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

«Ο ψευδομάρτυρας λέει ότι μοιράστηκαν τότε 40 εκατομμύρια. Δηλαδή φανταστείτε ότι στη διακομματική επιτροπή της Βουλής καθώς και στους παράγοντες του Συμβουλίου Επικρατείας και του Ελεγκτικού Συνεδρίου βγήκε κάποιος και μοίραζε λεφτά. Λοιπόν όλα αυτά καταπίπτουν. Αυτό δεν το ξέρανε, κι έτσι καταρρίπτεται αυτό το ψεύδος. Το σημαντικό είναι ότι σήμερα οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς», συμπλήρωσε.

Για την προμήθεια των εμβολίων για την αντιμετώπιση της κρίσης ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «έγινε μετά από απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και με στόχο να μην μείνει ούτε ένας Έλληνας απροστάτευτος. Το ΚΕΛΠΝΟ αναζήτησε εταιρείες που είχαν τα εμβόλια και ήταν τρεις. Μια από αυτές ήταν η Novartis. Όταν μειώθηκε το επίπεδο του συναγερμού, το ΚΕΛΠΝΟ αποφάσισε να μην παραλάβει όλα τα εμβόλια. Τότε οι εταιρείες προσέφυγαν σε διεθνή διαιτησία, την υπόθεση κέρδισε το ΚΕΛΠΝΟ και η Ελλάδα κέρδισε χρήματα. Υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπάρξει συναλλαγή ενόψει διεθνούς διαιτησίας; Εάν είχε συμβεί αυτό, θα έχανε η Ελλάδα.»

Αναφερόμενος στη στάση που είχε τηρήσει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε:

«Ο κ. Καραμανλής είναι ένας υπεύθυνος πολιτικός Υπήρξε πολύ καλός πρωθυπουργός και ήταν ενήμερος για όλα τα θέματα. Και ειδικότερα, για αυτά τα ζητήματα είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες. Γι’ αυτό συγκάλεσε τις κυβερνητικές επιτροπές όπου συζητήθηκαν και ελήφθησαν οι αποφάσεις».

Ερωτηθείς για την υψηλή φαρμακευτική δαπάνη κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι δική του ευθύνη, ως υπουργού Υγείας, ήταν να παρακολουθεί τη λειτουργία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Για το αν παρέχονται υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες.

«Αυτή ήταν η αποστολή μου. Οι δαπάνες αυξάνονται κατά καιρούς, ανάλογα με τα ζητήματα, με τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ευρύτερος χώρος της Υγείας», ανέφερε και υπενθύμισε ότι η κοστολόγηση των φαρμάκων ως το 2011 δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, αλλά του υπουργείου Ανάπτυξης. «Δεν είχαμε πάρε-δώσε ούτε με φαρμακευτικές εταιρείες ούτε (ορίζαμε) τις τιμές φαρμάκων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατά την περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 μέχρι το 2009 δεν έγινε επανίδρυση του κράτους», έκρινε ο κ. Αβραμόπουλος, εξηγώντας γιατί δεν προχώρησαν κατά τη διάρκεια της θητείας εκείνης της κυβέρνησης η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ή τα γενόσημα φάρμακα.

«Ειλικρινά σας μιλάω» συνέχισε. «Ούτε ένα από τα 50 χαρτιά που απαιτούνται να ανοίξει κανείς ένα περίπτερο δεν καταργήθηκε. Ήταν στόχος. Μιλούσαμε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις -μιλάω συνολικά- από τότε που ξεκίνησε η κυβέρνηση. Πολλά πράγματα έγιναν αλλά κάποια δεν γίνανε. Είναι αλήθεια. Αλλά εδώ δεν αναφερόμαστε στην κυβερνητική πολιτική. Κρίθηκε η κυβερνητική πολιτική στις εκλογές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτίμησε ότι η υπόθεση Novartis δεν θα επηρεάσει τις θεσμικές του σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ούτε τον θεσμικό του ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Είναι μια καθαρά εσωτερική υπόθεση που έχει πάρει τον δρόμο της με τον τρόπο που επελέγη και θα τον ακολουθήσουμε», ανέφερε.

Ο κ. Αβραμόπουλος διαφοροποιήθηκε από τη ΝΔ, η οποία με αφορμή την υπόθεση Novartis έκανε λόγο για «πολωνοποίηση» της πολιτικής ζωής. «Επειδή διαβάζω διάφορα στις εφημερίδες, για “πολωνοποίηση” και τέτοια. Η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο σύγχρονα Συντάγματα της Ευρώπης. Είναι μία Δημοκρατία που λειτουργεί, με τις δυσκολίες της, με τα προβλήματά της, με τα ελαττώματά της», ανέφερε και πρόσθεσε: «Πρέπει αυτή τη Δημοκρατία να την προστατεύσουμε και να την διασφαλίσουμε ώστε ποτέ να μην απειληθεί στο μέλλον. Συνεπώς, αυτά που λένε πολλοί ότι η Ελλάδα “γίνεται Πολωνία”, εγώ δεν τα συμμερίζομαι. Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχουν κανονισμοί της Βουλής, υπάρχει Σύνταγμα». Ερωτώμενος για το έχει διαφορετική άποψη στο θέμα αυτό, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε «μιλάτε με μένα τώρα, κι όταν μιλάτε με μένα απαντώ εγώ».