Axia: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Η κάμψη των μετοχών και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα

Axia: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Η κάμψη των μετοχών και οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, διατηρείται η σύσταση «buy» για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών.

Νέες τιμές-στόχους για τις ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσε η Axia, με τον επενδυτικό οίκο να κάνει λόγο για κάμψη στις αποδόσεις των μετοχών των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη χώρα μας τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, τα αποτελέσματα των τραπεζών στο τρίτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να ικανοποιήσουν τους επενδυτές, ενώ καταγράφονται και τα στοιχεία που επιτρέπουν «αισιοδοξία» για την πορεία των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι τιμές-στόχοι

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Axia, διατηρείται η σύσταση «buy» για τις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών, ενώ παράλληλα αναπροσαρμόζονται οι τιμές-στόχοι.

Ειδικότερα, η Axia δίνει τιμή-στόχο για την Alpha Bank 2 ευρώ (αμετάβλητη)

Για την Eurobank δίνει τιμή-στόχο 2,3 ευρώ (πό 2,4 ευρώ προηγουμένως).

Για την Εθνική Τράπεζα δίνει τιμή-στόχο 7,4 ευρώ (από 7,2 προηγουμένως).

Για την Τράπεζα Πειραιώς δίνει τιμή-στόχο τα 3,7 ευρώ (από 3,4 προηγουμένως).

Η κάμψη

Όπως αναφέρεται στην έκθεση «από τα τέλη Ιουλίου, μετά τις εξαιρετικές επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου του 2023, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν υποχωρήσει σημαντικά. (-20% κατά μέσο όρο). Η χρονική στιγμή αυτής της αδυναμίας μπορεί να φαίνεται αινιγματική, δεδομένου ότι η Ελλάδα εξασφάλισε άλλα τέσσερα χρόνια φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης και η DBRS αναβάθμισε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια.

Ίσως, η απόδοση έχει επηρεαστεί κάπως από την παγκόσμια αβεβαιότητα και τις φυσικές καταστροφές».

Η Axia συμπληρώνει ότι «παρ’ όλα αυτά, οι συζητήσεις μας με τους επενδυτές έδειξαν ότι υπάρχουν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων ότι: α) ο δείκτης καθαρών επιτοκιακών εσόδων (NII) έχει φθάσει στο αποκορύφωμά του και θα μειωθεί γρήγορα β) η συρρίκνωση των δανείων του 1ου εξαμήνου στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, γ) το κόστος του κινδύνου/ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) μπορεί να αυξηθεί λόγω των φυσικών καταστροφών και των υψηλότερων επιτοκίων, δ) το πλεόνασμα κεφαλαίου δεν θα επιτραπεί να διανεμηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της πρώτης γραμμής.

Αυτοί οι “φόβοι” βαραίνουν αρνητικά τις μετοχές, παρά το γεγονός ότι η ανάλυσή μας επισημαίνει ότι: i)τα NII θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σύμφωνα με τα επιτόκια της ΕΚΤ, ii) η επέκταση των δανείων θα πρέπει να επιστρέψει από το 4ο τρίμηνο του 23
από το 2017 και μετά, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης και Σταθερότητας (RFF) κινητοποιεί την οικονομία, iii) το υποκείμενο κόστος κινδύνου παραμένει υγιές, ιδίως για τα εταιρικά ανοίγματα και iv) τα μερίδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις τράπεζες εκκαθαρίζονται, ανοίγοντας στην πραγματικότητα την πόρτα σε μια διευρυμένη βάση επενδυτών και υψηλότερη ρευστότητα».

Οι θετικοί παράγοντες

Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται «κατά την άποψή μας, η αγορά επιλέγει να αγνοήσει αρκετούς διαρθρωτικούς θετικούς παράγοντες, όπως: i) η προαναφερθείσα πολιτική σταθερότητα και οι νέοι επενδυτές που θα φτάσουν μετά την αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα), ii) ισχυρές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ, παρά τις έκτακτες επιδοτήσεις iii) απρόσμενες αμοιβές και τις προμήθειες και iv) δευτερογενή αντίκτυπο του RRF με την Ελλάδα να ζητά άλλα 5 δισ. ευρώ δάνεια λόγω πρωτοφανούς ζήτησης.

Ως τελευταίο σημείο, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν να επιδεικνύουν την ικανότητά τους να δημιουργούν αξία για τους μετόχους μέσω της χρήσης πλεονάζοντος κεφαλαίου με διαφορετικούς τρόπους(π.χ., εξαγορές, κοινοπραξίες, επενδύσεις σε fintech, ακίνητα, δάνεια με αναπροσαρμογή). Παρά την πρόσφατη κάμψη, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να υπεραποδίδουν έναντι του ευρωπαϊκού τραπεζικού δείκτη SX7E κατά 29 μονάδες βάσης από έτος σε έτος, με το σημείο εισόδου να είναι τώρα πιο ελκυστικό».

Ακόμα, η Axia υποστηρίζει «αναμένουμε ότι τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 2023 θα καθησυχάσουν τη βάση των επενδυτών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: