Αξιολόγηση χωρίς συμφωνία για το χρέος;
- 13/05/2016, 19:31
- SHARE
Κορυφώνεται η διαπραγμάτευση, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να αναμένουν ένα «ήρεμο καλοκαίρι» αλλά κι ένα «καυτό φθινόπωρο».
Περισσότερο από μίλια μακριά, βρίσκονται Ευρωπαίοι και ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τις παραδοχές τους για το χρέος.
Σύμφωνα με αξιωματούχους των θεσμών, η συζήτηση στο EWG της Πέμπτης δεν κατέληξε κάπου, αφού οι δύο πλευρές έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες παραδοχές για τους ρυθμούς ανάπτυξης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, την απόδοση των μέτρων, γεγονός που οδηγεί σε τελείως διαφορετικά συμπεράσματα για τη βιωσιμότητα του χρέους, αφού «αυτοί οι υπολογισμοί δεν γίνονται σε ορίζοντα πενταετίας, αλλά πεντηκονταετίας».
Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θεωρούν βέβαιο ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος έως τις 24 Μαΐου. Κατά συνέπεια, και στο χθεσινό EWG, έπεσε η πρόταση να κλείσει τώρα η αξιολόγηση, να εκταμιευθεί η δόση και στη συνέχεια να κλείσει η συμφωνία για το χρέος σε ορίζοντα ενός μήνα.
Με τον τρόπο αυτό, όλοι θα έχουν ένα ήσυχο καλοκαίρι και το ΔΝΤ θα παραμένει στο πρόγραμμα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου.
Κλειδί παραμένει, ωστόσο, η στάση των Γερμανών που πιέζουν να μπει το Ταμείο και με δάνειο προκειμένου να μην έχουν πρόβλημα με το κοινοβούλιό τους. Πάντως σε αυτή τη φάση, όλοι συμφωνούν πως η επιλογή θα είναι «ένα ήσυχο καλοκαίρι».
Για να κλείσει, πάντως, η αξιολόγηση απομένει ένας σημαντικός παράγων: η συμφωνία για τον αυτόματο κόφτη. Οι Ευρωπαίοι έστειλαν την Παρασκευή το μήνυμα ότι δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που πιέζει για συγκεκριμένα μέτρα. Και οι ίδιοι, όπως αναφέρουν κοινοτικοί αξιωματούχοι, θέλουν το μεγαλύτερο μέρος της αυτόματης και οριζόντιας περικοπής των δαπανών να προέρχεται από μειώσεις ανελαστικών δαπανών, δηλαδή μισθών και συντάξεων.
Παράλληλα, οι Βρυξέλλες ζητούν, σε περίπτωση που η όποια απόκλιση από τους στόχους προέρχεται από τη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και όχι γιατί η ύφεση ήταν μεγαλύτερη, ο κόφτης να ενεργοποιείται με την κατάθεση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού τον Οκτώβριο, δηλαδή, έξι μήνες νωρίτερα σε σχέση με τον Μάιο, που θα οριστικοποιούνται τα στοιχεία της Eurostat.
Εφόσον τελικά ο κόφτης ψηφιστεί και η αξιολόγηση εγκριθεί από το Eurogroup, οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν περίπου 11 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έως τον Οκτώβριο. Όπως ανέφεραν κοινοτικοί αξιωματούχοι, το ποσό θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως τον Οκτώβριο (6,7 δισ. ευρώ) και ένα ποσό περίπου 800 εκατ. ευρώ κάθε μήνα (4 δισ. ευρώ), δηλαδή συνολικά 10,7 δισ. ευρώ.
Πολύ πιο σκληρή η δεύτερη αξιολόγηση
Κοινοτικοί αξιωματούχοι, πάντως, προετοιμάζουν για μια δύσκολη δεύτερη αξιολόγηση από τον Σεπτέμβριο, με επίκεντρο, όπως λένε, την εφαρμογή και όχι τα παραμετρικά μέτρα. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για 43 βασικά παραδοτέα (key deliverables) έως τον Οκτώβριο και σημειώνουν με νόημα ότι «θα πρόκειται για μια αξιολόγηση που θα είναι δέκα φορές πιο βαριά σε σχέση με όσες έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ τόσο στο ελληνικό όσο και σε άλλα προγράμματα».