Αξιολόγηση-εξπρές, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις

Αξιολόγηση-εξπρές, αλλά χωρίς ψευδαισθήσεις
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρίσταται στο συνέδριο με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη». που διοργανώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στην αίθουσα της Γερουσίας, Αθήνα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε ρυθμούς αξιολόγησης εισέρχεται η κυβέρνηση μετά την επιστροφή Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, καθώς ο χρόνος ως τα τέλη του έτους έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα.

Γιώργος Μελιγγώνης

Τον στόχο να κλείσει η αξιολόγηση ως το τέλος του 2017 αρχίζει να “κυνηγάει” από σήμερα η κυβέρνηση, ενόψει της άφιξης των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων την προσεχή Δευτέρα και την επίσημη έναρξη της διαπραγμάτευσης. Επαφές με τους συναρμόδιους υπουργούς για προετοιμασία όλων των εκκρεμών θεμάτων θα έχει από σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις ΗΠΑ έχοντας λάβει διαβεβαιώσεις όλων όσοι παίζουν ρόλο στις διαπραγματεύσεις πως δε θα υπάρξουν τεχνητά εμπόδια και προσκόμματα στην προσπάθεια ολοκλήρωσης των συζητήσεων εντός του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος.

Μάλιστα, ειδικά προς τούτο διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας στον πρωθυπουργό για δύο θέματα: Αφενός, πως το Ταμείο δεν θέτει ζήτημα λήψης νέων μέτρων και το ίδιο “αρκείται” στο στόχο για 2,2% του ΑΕΠ πλεόνασμα για το 2018 (δηλαδή στην πρόβλεψή του…), αφετέρου ότι η βούληση του ΔΝΤ είναι να ολοκληρωθεί ταχύτατα η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η αίσθηση που αποκόμισε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από τις επαφές τους με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είναι πως η κ. Λαγκάρντ καταλαβαίνει ότι παράγοντας “χρόνος” είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχία του προγράμματος.

Αισιοδοξία

Τούτων δοθέντων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έκρυψε χθες την ικανοποίηση, αλλά και την αισιοδοξία της κυβέρνησης πως μπορεί αυτή η αξιολόγηση να διαφέρει από την προηγούμενη και την προ-προηγούμενη.

«Μετά τη συνάντηση που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και η κ. Λαγκάρντ στις ΗΠΑ, το κλίμα διαμορφώνεται πάρα πολύ θετικά και έχουμε όλοι την εκτίμηση ότι πάρα πολύ σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε και τις διαδικασίες της τρίτης αξιολόγησης», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας, για να προσθέσει πως «η στάση της κ. Λαγκάρντ και η στάση του ΔΝΤ, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζήτημα του αποκλεισμού της πιθανότητας για απαιτήσεις για νέα δημοσιονομικά μέτρα, αποτελεί, κατά τη γνώμη μας, ένα βήμα μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια συνεργασίας που έχουμε με τους δανειστές και εταίρους μας και εκτιμάμε ότι φέρνει πάρα πολύ κοντά την ολοκλήρωση και της τρίτης αξιολόγησης, έτσι ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια και από τις αρχές του 2018 και μετά να ολοκληρώσουμε και τις συζητήσεις για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια».

Ζητούνται αποδείξεις

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ μπορεί να εμφανιστεί ως “Ιανός” και να αλλάξει αιφνιδίως την στάση του. Για το λόγο αυτό και παρά την κυρίαρχη εκτίμηση στους κυβερνητικούς κύκλους ότι αυτή τη φορά έχει διαμορφωθεί ένα παγιωμένο σκηνικό απεμπλοκής ενόψει των διαπραγματεύσεων με το “κουαρτέτο”, ουδείς στο Μέγαρο Μαξίμου βάζει το χέρι του στη… φωτιά για το πόσο εποικοδομητική στάση θα τηρήσει το Ταμείο.

Δεν ήταν τυχαία η χθεσινή αναφορά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που ζήτησε “να μην υπάρξουν ολιγωρίες, να μην υπάρξουν τεχνητές καθυστερήσεις, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα τις όποιες διαπραγματεύσεις”.

Εξάλλου, μία ημέρα νωρίτερα και ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings, δεν είχε παραλείψει να ασκήσει σκληρή κριτική στο Ταμείο, παρά το καλό κλίμα στη συνάντησή του με την κ. Λαγκάρντ. “Δεν είναι ώρα για καθυστερήσεις, δεν είναι ώρα για συζητήσεις. Όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι κατά το παρελθόν διέπραξαν λάθη. Μην κατηγορείτε εμάς. Υπήρξαν άλλοι που έφταιγαν για τις καθυστερήσεις. Έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει από το 2013. Τώρα είμαστε στο 2017, οπότε αρκετά. Έχουμε φτάσει στη στιγμή όπου όλοι πρέπει να αναγνωρίσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού”, είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σε άλλη αποστροφή του λόγου του, όταν ανέλυε το πώς η πολιτική λιτότητας έχει “θεριέψει” την Ακροδεξιά, απειλώντας την ίδια την ύπαρξη της Ευρώπης, ο πρωθυπουργός “φωτογράφισε” προσεκτικά την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις για έξοδο του ΔΝΤ από την Ευρώπη: “Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεχτικοί και θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να πάρουμε ζωτικής σημασίας αποφάσεις ούτως ώστε να υπερκεράσουμε τον κίνδυνο του διχασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, είχε καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: news247.gr