Αξιολόγηση μέχρι τον Φεβρουάριο

Αξιολόγηση μέχρι τον Φεβρουάριο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) συνομιλεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο (Α) στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016», στην Βουλή, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Περιθώριο μέχρι και τον Φεβρουάριο έχει η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αντώνης Αντζολέτος

Μέσα σε έναν ασφυκτικό κλοιό από την κοινωνία με την αύξηση των έμμεσων φόρων, τη σύγχυση με τα μπλοκάκια και τους αγρότες να ζεσταίνουν τα τρακτέρ η κυβέρνηση βαδίζει πάνω σε ένα «τεντωμένο σχοινί» με το χρόνο να αρχίζει να πιέζει για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ήδη μέσω του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των επαφών που ετοιμάζει στο εξωτερικό αναμένεται να ξεκινήσει μια «βολιδοσκόπηση» των προθέσεων των δανειστών για το κατά πόσο η αξιολόγηση είναι εφικτό να ολοκληρωθεί ή στα τέλη Ιανουαρίου που επιθυμούν στο Μαξίμου ή το αργότερο μέσα στο Φεβρουάριο.

Παρά το γεγονός ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έχουν θέσει ως ορόσημο το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου βλέπουν πως ενδεχομένως χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος. Σε καμία περίπτωση, όμως οι συζητήσεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν τον Μάρτιο και την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Είναι σαφές πως όσο το κλείσιμο της αξιολόγησης πλησιάζει στη ζώνη κρίσιμων ευρωπαϊκών εκλογικών αναμετρήσεων που θα γίνουν σε Ολλανδία και Γαλλία τα πράγματα ζορίζουν ακόμα πιο πολύ.

Δεν αποκλείεται τελικά να υπάρξει τελικά μια λύση πακέτο για αξιολόγηση και μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει όλα να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να μπει στο «δρόμο της ποσοτικής χαλάρωσης».

Σενάρια που θέλουν να μένουν κάποιες «ουρές» από την αξιολόγηση πριν από την ένταξη στο QE δεν αναμένεται να γίνουν αποδεκτά από την ΕΚΤ, ενώ από μόνα τους τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους δεν είναι αρκετά.

Στην κυβέρνηση εξακολουθούν να πιστεύουν πως οποιαδήποτε καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα τη στιγμή που η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας έχει γίνει αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος των εταίρων.

Από το Μαξίμου έχουν θέσει ως πρώτο στόχο το Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου, ημερομηνία όπου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Γενεύη για το Κυπριακό. Αναμένεται οι τεχνοκράτες να αποφασίσουν και την ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Άγνωστο πεδίο παραμένει ακόμα η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με πολλά στελέχη να εξακολουθούν να πιστεύουν πως το καλό σενάριο θα είναι η συμμετοχή του ως τεχνικός σύμβουλος.

Σημαντική στη εξέλιξη των πραγμάτων θα είναι και η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία που δεν αποκλείεται να γίνει μέσα στον Ιανουάριο και να συνδυάζεται με το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εργαστεί από τη συμπρωτεύουσα. Αναμένεται να συναντηθεί με φορείς και βουλευτές της πόλης, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως και την ημέρα των Θεοφανίων θα παραμείνει στη Βόρεια Ελλάδα.

Πηγή: news247.gr