Αξιολόγηση στη σκιά… Τραμπ
- 10/11/2016, 09:04
- SHARE
Oι θέσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ που ανησυχούν την Αθήνα και πόσο θα επηρεάσει η εκλογή του τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η αβεβαιότητα που προκαλεί η εκλογή Τραμπ σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι ένας νέος παράγοντας που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και να διαχειριστούν κυβέρνηση και δανειστές κατά τη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα.
Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει και δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη την ανησυχία της για την αυξημένη αβεβαιότητα, που προκαλούν οι θέσεις του νεοεκλεγέντος Προέδρου των ΗΠΑ, τόσο στα θέματα εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής, όσο και στα θέματα εξωτερικού εμπορίου, αλλά και τις εξαγγελίες Τραμπ για μειώσεις φόρων, που μπορεί να διαταράξουν τη συναλλαγματική ισορροπία ευρώ/δολαρίου.
Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και το κατά πόσο θα διευκολύνουν ή θα δυσχεράνουν τη διαπραγμάτευση.
Πηγές με άμεση εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή στη στάση του ΔΝΤ, καθώς μέχρι τον Ιανουάριο, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα ο Ντόναλντ Τραμπ, οι συζητήσεις θα έχουν προχωρήσει, ενώ –σύμφωνα με τους πιο αισιόδοξους- η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί ακόμη και να έχει ολοκληρωθεί.
Ζητούμενο σε αυτήν τη φάση είναι κατά τις ίδιες πηγές η στάση που θα κρατήσουν οι Ευρωπαίοι και το κατά πόσο θα δείξουν ευελιξία θέλοντας να αποφύγουν την αναζωπύρωση άλλης μίας εστίας, ανάμεσα στις πολλές που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν ή θα επιλέξουν να στείλουν ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής στα φαινόμενα λαϊκισμού, ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, αλλά και του ιταλικού δημοψηφίσματος.
Στους κινδύνους, πάντως της δεύτερης αξιολόγησης, όπως τα εργασιακά και η κατάθεση του Μεσοπρόθεσμου, έρχονται να προστεθούν και οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, η οποία ανοίγει παράθυρο για νέα μέτρα, εάν συνεχιστούν οι υπερβάσεις δαπανών αλλά και η υποαπόδοση μέτρων, ύψους 1,6% του ΑΕΠ, που δρομολογήθηκαν με την πρώτη αξιολόγηση, όμως θεωρούνται υψηλού ρίσκου στην εφαρμογή τους.