Αξιωματούχοι της ΕΚΤ αμφισβητούν τις προβλέψεις για ανάκαμψη
- 16/04/2019, 15:00
- SHARE
Ορισμένοι αμφέβαλαν ακόμα και για την ακρίβεια των προγνωστικών μοντέλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με δεδομένο το ιστορικό καθοδικών αναθεωρήσεων της.
Μερίδα αξιωματούχων της ΕΚΤ πιστεύουν ότι οι οικονομικές προβλέψεις της τράπεζας για την ανάπτυξη είναι αρκετά αισιόδοξες τη στιγμή που η οικονομία της Κίνας αποδυναμώνεται, ενώ η εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ δεν έχει επιλυθεί, δήλωσαν τέσσερις πηγές με γνώση του θέματος.
Όπως μεταδίδει το Reuters, στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας, μια «σημαντική μειοψηφία» αξιωματούχων εξέφρασαν αμφιβολίες ότι έρχεται μια μακρά περίοδος ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ορισμένοι δε αμφέβαλαν ακόμα και για την ακρίβεια των προγνωστικών μοντέλων της ΕΚΤ, με δεδομένο το ιστορικό καθοδικών αναθεωρήσεων της τράπεζας, είπαν οι πηγές.
Σε αυτές ακριβώς τις προβλέψεις βασίζεται η κεντρική τράπεζα όταν λαμβάνει τις αποφάσεις της για την διαμόρφωση των επιτοκίων της. Εάν υπάρξουν περισσότερες καθοδικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, τότε θα αυξηθούν οι πιθανότητες η ΕΚΤ να καθυστερήσει και άλλο την πρώτη αύξηση επιτοκίων, που αναμένεται την επόμενη χρονιά.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Η κεντρική τράπεζα διατηρεί την άποψη ότι πολλοί από τους παράγοντες που κρατούν χαμηλά την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι προσωρινοί και αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε το Σαββατοκύριακο ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτοί οι παράγοντες – οι προσωρινοί που επιδρούν στην οικονομία της ευρωζώνης- εξασθενούν παρά την πολιτική αβεβαιότητα.
Κάποιοι όμως συνάδελφοί του στο διοικητικό συμβούλιο διαφώνησαν για τον προσωρινό χαρακτήρα των παραγόντων, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει λόγος να προβλέπεται σημαντική ανάκαμψη, είπαν οι πηγές.
Μπορεί το πλήγμα στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία από την προσαρμογή στους νέους κανόνες ελέγχου για τις εκπομπές αερίων, να ήταν έκτακτο και μη επαναλαμβανόμενο, αλλά υπάρχουν πιο μόνιμοι παράγοντες που περιλαμβάνουν μεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες, όπως η απομάκρυνση από τα πετρελαιοκίνητα ΙΧ και η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα, πρόσθεσαν.
Επίσης, ανέφεραν ότι η αδυναμία στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου φαίνεται ότι είναι πιο μόνιμη, ενώ οι εμπορικοί διαμάχες είναι πλέον ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Κάποιοι αξιωματούχοι πήγαν πιο μακριά, λέγοντας ότι η μεθοδολογία προβλέψεων της ΕΚΤ ίσως πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς οι εκτιμήσεις είναι επίμονα πολύ αισιόδοξες και περικόπτονται από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ανάπτυξη στο 1,1% από 1,7% πριν τρεις μήνες. Κάποιοι είπαν ότι ο βασικός λόγος της αποτυχίας των προβλέψεων είναι απλά η λάθος εκτίμηση για την «κοιλιά» που διαπιστώνεται στην αγορά εργασίας, όπου υπάρχει πλέον μεγάλη ευελιξία σε σχέση με το παρελθόν.