Axios: Πώς κινδύνευσε να αποκαλυφθεί η τεράστια επιχείρηση των παγιδευμένων βομβητών – Το μυστήριο με την ουγγρική εταιρεία

Lebanon hezbolah
epa11609842 Lebanese soldiers and Hezbollah members gather outside a hospital where injured people were being transported, following an incident involving Hezbollah members’ wireless devices in Dahieh, Beirut, south Lebanon, 17 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, several ‘wireless communication devices (pagers) were detonated using advanced technology.’ Several people with various injuries have been arriving at Lebanese hospitals, according to the Lebanese Public Health Emergency Operations Center of the Ministry of Public Health. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέο ρεπορτάζ φέρνει στο φως λεπτομέρειες για την ασύλληπτου μεγέθους επίθεση σε χιλιάδες μέλη της Χεζμπολάχ.

Εν μέσω της παγκόσμιας προσοχής που έχουν πάρει οι εκρήξεις σε χιλιάδες βομβητές μελών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο την Τρίτη, το αμερικανικό Axios υποστηρίζει πως η επίθεση έγινε από το Ισραήλ και υποστηρίζει τους λόγους για τους οποίους έγινε η επίθεση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ισραήλ αποφάσισε να ανατινάξει τις συσκευές ανησυχώντας ότι η μυστική του επιχείρηση θα μπορούσε να έχει ανακαλυφθεί από την Χεζμπολάχ.

«Ήταν μια στιγμή που το χρησιμοποιείς ή το χάνεις», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος περιγράφοντας το σκεπτικό που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ για τη χρονική στιγμή της επίθεσης.

Οι Ισραηλινοί ηγέτες άρχισαν να ανησυχούν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανακαλύψει τους βομβητές. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, οι κορυφαίοι υπουργοί του και οι επικεφαλής των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα τώρα παρά να πάρουν το ρίσκο να εντοπιστεί από τη Χεζμπολάχ, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Όταν ο κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Μπάιντεν, Άμος Χόχσταϊν, επισκέφθηκε το Ισραήλ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι είχαν πολύωρες διαβουλεύσεις ασφαλείας γύρω από το θέμα της ενδεχόμενης υπονόμευσης της επιχείρησης.

Όταν συναντήθηκαν με τον Χόχσταϊν, δεν του έδωσαν ούτε μια ιδέα για το τι συνέβαινε στα παρασκήνια, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.

Το απόγευμα της Τρίτης τοπική ώρα, αρκετά λεπτά πριν αρχίσουν να εκρήγνυνται οι βομβητές σε όλο τον Λίβανο, ο Γκάλαντ τηλεφώνησε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και του είπε ότι το Ισραήλ επρόκειτο να διεξάγει σύντομα μια επιχείρηση στον Λίβανο, αλλά αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τις λεπτομέρειες της επιχείρησης, αλλά πρόσθεσε ότι το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ήταν μια προσπάθεια να αποφύγουν να κρατήσουν τις ΗΠΑ εντελώς στο σκοτάδι.

Παρ’ όλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είδαν το τηλεφώνημα του Γκάλαντ ως σοβαρή προειδοποίηση. «Δεν είχαμε γνώση αυτής της επιχείρησης και δεν συμμετείχαμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Τι θα γίνει στη συνέχεια;

Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση εναντίον του Ισραήλ ως εκδίκηση, ή θα μπορούσε να αποθαρρυνθεί βραχυπρόθεσμα από την πιθανότητα ότι μπορεί να υπάρξουν περισσότερα κενά ασφαλείας για τα οποία δεν γνωρίζει και τα οποία το Ισραήλ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

Οι αναφορές για την εταιρεία κατασκευής

Από την πλευρά της, η Gold Apollo, μια ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής βομβητών, υποστήριξε πως οι εκρηκτικοί βομβητές κατασκευάστηκαν στην πραγματικότητα στην Ουγγαρία

Η εταιρεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το μοντέλο AR-924 που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση κατασκευάστηκε και πωλήθηκε από μια ουγγρική εταιρεία με την επωνυμία BAC Consulting, η οποία είχε άδεια χρήσης του εμπορικού της σήματος στους βομβητές.

«Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, εξουσιοδοτούμε την BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα μας για τις πωλήσεις προϊόντων σε καθορισμένες περιοχές, αλλά ο σχεδιασμός και η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστικά ευθύνη της BAC», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Gold Apollo.

«Η εταιρεία μας παρέχει μόνο την άδεια χρήσης του εμπορικού σήματος και δεν εμπλέκεται στο σχεδιασμό ή την κατασκευή αυτού του προϊόντος».

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ταϊβανέζικης εταιρείας Χσου Τσινγκ-κουάνγκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπήρξαν προβλήματα με τις μεταφορές χρημάτων της εταιρείας που προέρχονταν από την BAC. «Το έμβασμα ήταν πολύ περίεργο», είπε, σύμφωνα με το Reuters, προσθέτοντας ότι οι πληρωμές προέρχονταν από τη Μέση Ανατολή, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: