Δοκιμάσαμε το app διαλειμματικής νηστείας που χρησιμοποίησε ο Elon Musk για να χάσει 20 κιλά

Δοκιμάσαμε το app διαλειμματικής νηστείας που χρησιμοποίησε ο Elon Musk για να χάσει 20 κιλά
(FILES) In this file photo taken on February 10, 2022 Elon Musk gestures as he speaks during a press conference at SpaceX's Starbase facility near Boca Chica Village in South Texas. - Elon Musk tweeted on August 16, 2022 that "I'm not buying any sports teams", calling a viral post about him purchasing Manchester United a joke. (Photo by JIM WATSON / AFP) Photo: AFP
Λειτουργεί τελικά το πρόγραμμα της εφαρμογής Zero που έκανε τον Έλον Μασκ να χάσει γρήγορα πολλά κιλά;

της Ruth Umoh

Είμαι υπέρ της γυμναστικής και της υγιεινής διατροφής. Τρέχω καθημερινά 10χλμ. (13 τα Σαββατοκύριακα), διαβάζω προσεκτικά τα διατροφικά συστατικά των τροφών και μια φορά τη βδομάδα ψωνίζω από κατάστημα με βιολογικά προϊόντα.

Αρκεί να πω ότι πάντα έχω τα μάτια μου ανοιχτά για κάποιο νέο βιβλίο, podcast ή λογαριασμό Instagram που πιστεύω ότι θα με κάνει πιο υγιή, πιο αδύνατη, πιο ενεργητική και θα μετριάσει τις επιπτώσεις της γήρανσης. Έτσι, όταν μου ζητήθηκε να υποβληθώ για πέντε ημέρες στο πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας για το οποίο έχει ποστάρει τα καλύτερα ο Elon Musk, συμφώνησα.

Είμαι από καιρό λάτρης του fasting. Σε μια τυπική μέρα ξυπνάω στις 6 π.μ., εργάζομαι, κάνω πολύωρο τζόκινγκ καθώς ακούω τα τελευταία νέα της ημέρας, μετά εργάζομαι πάλι, κάνω το μεσημεριανό μάθημα Pilates σε ένα κοντινό στούντιο και — το μαντέψατε — μετά εργάζομαι ακόμα περισσότερο. Όταν το στομάχι μου αρχίζει να γουργουρίζει έχει πάει 3 μ.μ., και μέχρι τότε, μου μένουν μόλις τρεις ώρες μέχρι το δείπνο. Είναι αυτό υγιές; Είμαι σίγουρη ότι πολλοί δε θα συμφωνήσουν. Αλλά λειτουργεί για μένα και σπάνια αισθάνομαι μεσημεριανή κούραση, παρά τη μακροχρόνια αποχή από τον καφέ. Επιπλέον, ακολουθώ αυτόν τον τρόπο διατροφής για τον ίδιο λόγο που το κάνει και ο Musk: Με κρατά ευκίνητη και αδύνατη.

Στα τέλη Αυγούστου, ο Musk είπε στους σχεδόν 108 εκατομμύρια ακολούθους του ότι διατηρεί τη φόρμα του «κάνοντας λίγα βάρη». Αλλά αυτό που πραγματικά τον βοήθησε να χάσει σχεδόν 20 κιλά και να νιώθει πιο υγιής είναι η διαλειμματική νηστεία. Και δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο δισεκατομμυριούχος βασίζεται στην τεχνολογία για να παραμείνει σε καλό δρόμο. «Η εφαρμογή Zero είναι αρκετά καλή», έγραψε στο Twitter.

Σκέφτηκα ότι η εφαρμογή μπορεί να αξίζει να την δοκιμάσει κανείς εάν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Αμερική πιστεύει σε αυτήν. Κι έτσι το αποφάσισα.

Μετά τη λήψη της εφαρμογής Zero, η εφαρμογή με κατέκλυσε με πολλά μηνύματα, ζητώντας μου να δώσω την ηλικία και το φύλο μου και να αναφέρω τι ήταν εκείνο που με οδήγησε στο να την κατεβάσω. Για παράδειγμα, επιθυμούσα πνευματική διαύγεια, διαχείριση βάρους ή υγεία του εντέρου; Επέλεξα την πνευματική διαύγεια, μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή και διαχείριση βάρους.

Αν και δε θέλω να χάσω βάρος, ήθελα να δω πόσα κιλά θα μπορούσα να χάσω τις επόμενες πέντε ημέρες, δεδομένου ότι ο Musk απέδωσε μέρος της απώλειας βάρους του στη νηστεία. Στη συνέχεια, η εφαρμογή δημιουργεί σχέδια για εσάς με βάση τις προτεραιότητες που έχετε επιλέξει. Τα δύο προγράμματά μου επικεντρώθηκαν στην υγιή απώλεια βάρους, η οποία απαιτούσε 16 ώρες νηστείας και οκτάωρο «παράθυρο» φαγητού, και ένα κιρκάδιο κύκλωμα, με 13 ώρες νηστεία και ένα παράθυρο 11 ωρών φαγητού. Είμαι λίγο «μαζόχα», οπότε διάλεξα το γρήγορο 16:8. (Είναι επίσης η πιο δημοφιλής επιλογή στην εφαρμογή.)

Μπορείτε επίσης να προσαρμόσετε την εμπειρία σας για να δείτε τάσεις, όπως διακυμάνσεις βάρους με την πάροδο του χρόνου, ώρες ύπνου, καρδιακούς παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας, πρόσληψη θερμίδων και επίπεδα γλυκόζης και κετόνης. Επιπλέον, μπορείτε να δείτε εβδομαδιαίες μετρήσεις, όπως μέσες ώρες δραστηριότητας, καύση λίπους και νηστεία. Δεν χρησιμοποίησα αυτές τις λειτουργίες (έχω άλλες εφαρμογές για αυτό), αλλά μου άρεσαν οι καθημερινές υπενθυμίσεις που με βοηθούσαν να παραμένω σε καλό δρόμο. Η πρώτη μου υπενθύμιση ήταν να «παραλείψω τα σνακ για να πετύχω τους στόχους μου». Έχει δεόντως ληφθεί υπόψη.

Η πρώτη μέρα ήταν σχετικά εύκολη. Μόλις είχα επιστρέψει από ένα ταξίδι στο οποίο είχα καταναλώσει πολλά κοκτέιλ και υδατάνθρακες. Το φαγητό ήταν το τελευταίο πράγμα που είχα στο μυαλό μου και ξεπέρασα τον στόχο της νηστείας μου κατά οκτώ επιπλέον ώρες, απέχοντας να φάω για ένα ολόκληρο 24ωρο. Είχα ένα πλούσιο δείπνο με πράσινα λαχανικά γύρω στις 7 μ.μ. και πήγα για ύπνο. Η εφαρμογή με συνεχάρη για μια επιτυχημένη μέρα και με ενημέρωσε για τη φάση καύσης λίπους στην οποία βρισκόμουν όλη την ημέρα. Μπήκα σε καταβολική φάση τέσσερις έως 16 ώρες κατά τη διάρκεια της νηστείας, που σημαίνει ότι η κύρια πηγή καυσίμου μου ήταν η γλυκόζη από το γλυκογόνο του ήπατος και τα λιπαρά οξέα από τα αποθέματα λίπους. (Ή τουλάχιστον έτσι έλεγε η εφαρμογή.)

Η δεύτερη μέρα ήταν λίγο πολύ η ίδια. Συνήθως παραλείπω το πρωινό, προτιμώ να δουλεύω και να γυμνάζομαι νωρίς το πρωί. Ξύπνησα νιώθοντας ξεκούραστη και ανανεωμένη και πήγα για τρέξιμο οκτώ χιλιομέτρων με τον σκύλο μου. Ζυγίστηκα εκείνο το πρωί και είχα χάσει μισό κιλό. Η νηστεία μου τεχνικά τελείωσε γύρω στο μεσημέρι, αλλά συνέχισα περίπου μέχρι τις 2 μ.μ. όταν άρχισα να αισθάνομαι νευρική. Έφαγα ένα μικρό σνακ, ασχολήθηκα ξανά με τη δουλειά και μετά έφαγα δείπνο γύρω στις 9:30 μ.μ.

Την τρίτη ημέρα, είχα ένα επαγγελματικό γεύμα που είχα προγραμματίσει πριν από εβδομάδες, το οποίο έπεφτε εντός του παραθύρου της νηστείας μου. Κανονικά θα έτρωγα κάτι ελαφρύ, ώστε να μην κάθομαι αμήχανα με άδεια χέρια ενώ η καλεσμένη μου έτρωγε ένα πλήρες γεύμα. Ρώτησα αν μπορούσαμε να βάλουμε τη συνάντηση στις 2 μ.μ., η οποία ήταν στο παράθυρο του φαγητού μου, και εκείνη δέχτηκε ευγενικά την αλλαγή της ώρας. Εάν είστε κάποιος που ταξιδεύει συχνά για δουλειά ή έχει επαγγελματικές συναντήσεις με επίκεντρο τα γεύματα – πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο – θα πρέπει να κάνετε το πρόγραμμά σας γύρω από το παράθυρο του φαγητού σας ή αλλιώς να πίνετε μόνο νερό, κάτι που μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε άβολα σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Είχα άπειρη δουλειά να κάνω εκείνη τη μέρα και δεν έφαγα ξανά μέχρι τις 22:30, πράγμα που σήμαινε ότι το 16ωρο παράθυρό μου ξεκίνησε αργά. Δεν ήταν ιδανικό, και σήμαινε επίσης ότι η περίοδος της νηστείας μου θα διαρκούσε αρκετά μέχρι την επόμενη μέρα. Στις 12 μ.μ., είχα πεινάσει καθώς είχα φορτσάρει στην προπόνησή μου εκείνο το πρωί. Ωστόσο, είχα χάσει άλλο μισό κιλό τις τελευταίες δύο ημέρες, σύνολο 1,5 κιλά σε τρεις ημέρες, και ξέχασα την πείνα. Αλλά όταν άνοιξε το παράθυρο του φαγητού μου, έπιασα τον εαυτό μου να τσιμπολογάει αδιακρίτως καθώς ετοίμαζα το δείπνο.

Μέχρι την πέμπτη ημέρα, είχα καταλάβει το τέλειο σύστημα: Να τρώω νωρίτερα την ημέρα, ώστε ο περισσότερος χρόνος νηστείας μου να πέφτει κατά τη διάρκεια του ύπνου μου. Και επειδή προτιμώ τις προπονήσεις με άδειο στομάχι, τις έκανα και κατά τη διάρκεια της νηστείας. Άρχισα επίσης να πηγαίνω στο γραφείο αργά την Τετάρτη, ώστε να μη νιώθω τον πειρασμό από το δωρεάν μεσημεριανό γεύμα που έχουμε το μεσημέρι. Ευτυχώς, δεν είχα κανονίσει βραδινά ή ποτά αργά αυτή την εβδομάδα, αλλά φαντάζομαι ότι θα ήταν ενοχλητικό (ή θα έπινα  νερό ή θα άλλαζα τη συνάντηση για νωρίτερα). Στο αποκορύφωμα των πέντε ημερών, είχα χάσει 4,5 κιλά, πολλά από τα οποία είμαι σίγουρη ότι ήταν βάρος νερού, και ένιωθα πραγματικά μια ανανεωμένη αίσθηση πνευματικής οξύτητας.

Το δίδαγμα

Αν και η εφαρμογή προσφέρει μια δωρεάν δοκιμή επτά ημερών, κοστίζει 79,99 ευρώ ετησίως, το οποίο είναι ακριβό. Εάν χρησιμοποιείτε απλώς την εφαρμογή για να χρονομετρήσετε τα παράθυρα νηστείας και φαγητού, καλύτερα να ρυθμίσετε ένα χρονόμετρο στο smartphone σας.

Η εφαρμογή συνοδεύεται από άλλες λειτουργίες για την παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων, του βάρους σας και άλλα παρόμοια. Ωστόσο, πολλές άλλες εφαρμογές προσφέρουν αυτές τις λειτουργίες δωρεάν, συμπεριλαμβανομένων των Happy Scale, Lose It και My Fitness Pal.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ποτέ δεν υπέφερα από διαταραχή διατροφής και πολλοί διατροφολόγοι συμβουλεύουν να μην μετράμε θερμίδες και να μη θέτουμε οποιονδήποτε περιορισμό σε τροφές για όσους έχουν διαγνωστεί με διατροφική διαταραχή. Αλλά για κάποια σαν εμένα, που έχει εμμονή με τα δεδομένα αλλά εξακολουθεί να τρώει διαισθητικά, ως επί το πλείστον, βρήκα ότι η εφαρμογή είναι ένας χρήσιμος τρόπος αυτορρύθμισης, παραμονής σε καλό δρόμο μετά από μια περίοδο απόλαυσης, και παρακολούθησης της προόδου. Εάν φυσικά είστε διατεθειμένοι να ξοδεύετε σχεδόν 80 ευρώ ετησίως για να μετράτε πόσες ώρες έχετε μείνει χωρίς να φάτε κάθε μέρα.