Baidu: Παρά τη μείωση του κόστους από την DeepSeek, χρειάζονται επενδύσεις σε data centers και cloud

Baidu: Παρά τη μείωση του κόστους από την DeepSeek, χρειάζονται επενδύσεις σε data centers και cloud
epa08645678 A Baidu logo is seen on their big data research base building in Guiyang, Guizhou province, China, 20 August 2020 (issued 04 September 2020). According to reports, Indian government has banned more than 100 Chinese mobile apps, including Baidu and PUBG Mobile, over national security concerns and users data transmission outside of the country. EPA/ALEX PLAVEVSKI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Baidu υποστηρίζει πως είναι απίθανο να προκύψει μια άλλη εταιρεία σαν την OpenAI από την Κίνα.

Οι επενδύσεις στα data centers και υποδομές cloud εξακολουθούν να είναι απαραίτητες παρά το γεγονός ότι η DeepSeek αμφισβητεί την αποδοτικότητα του κόστους των μεγάλων μοντέλων AI, δήλωσε την Τρίτη ο CEO της Baidu, Ρόμπιν Λι.

«Η επένδυση σε υποδομές cloud εξακολουθεί να απαιτείται σε μεγάλο βαθμό. Προκειμένου να καταλήξουμε σε μοντέλα που είναι πιο έξυπνα από όλους τους άλλους, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε περισσότερους υπολογιστές» ανέφερε ο Λι μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής στο Ντουμπάι.

Ο υπολογιστής αναφέρεται στους πόρους υλικού που κάνουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να λειτουργούν, επιτρέποντάς τους να εκπαιδεύονται σε δεδομένα, να επεξεργάζονται πληροφορίες και να δημιουργούν προβλέψεις.

Τα σχόλια του Λι έρχονται καθώς η κινεζική DeepSeek έχει κερδίσει την παγκόσμια προσοχή για την ανάπτυξη γλωσσικών μοντέλων που αντιστοιχούν στις επιδόσεις κορυφαίων συστημάτων όπως το ChatGPT της OpenAI, ενώ χρησιμοποιούν σημαντικά λιγότερη υπολογιστική ισχύ, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αναγκαιότητα των μαζικών δαπανών για υποδομές τεχνητής νοημοσύνης.

Η Baidu ήταν μεταξύ των πρώτων κινεζικών εταιρειών που λάνσαραν προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης μετά την κυκλοφορία του ChatGPT της OpenAI στα τέλη του 2022. Ωστόσο, το μεγάλο γλωσσικό μοντέλο Ernie, το οποίο η Baidu ισχυρίζεται ότι ταιριάζει με τις δυνατότητες του GPT-4, έχει δει περιορισμένη υιοθέτηση από το κοινό.

Ο Λι έχει προβεί σε τολμηρούς ισχυρισμούς σχετικά με το τοπίο της κινεζικής τεχνητής νοημοσύνης στο παρελθόν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι απίθανο να προκύψει μια άλλη εταιρεία σαν την OpenAI από την Κίνα. Είχε επίσης υποστηρίξει τα μοντέλα κλειστού κώδικα ως το μόνο βιώσιμο μονοπάτι για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

Στη σύνοδο κορυφής της Τρίτης, ο Λι αναγνώρισε ότι η ξαφνική εμφάνιση της DeepSeek κατέδειξε την απρόβλεπτη φύση της καινοτομίας.

«Απλώς δεν ξέρεις πότε και από πού έρχονται οι καινοτομίες», δήλωσε.

Σύμπλήρωσε ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ για τα τσιπ ανάγκασαν τις κινεζικές εταιρείες να καινοτομήσουν εντός των περιορισμών της πληροφορικής.

Φάνηκε επίσης να μαλακώνει τη στάση του για την ανάπτυξη κλειστού κώδικα, αναγνωρίζοντας πλέον ότι οι προσεγγίσεις ανοιχτού κώδικα θα μπορούσαν να επιταχύνουν την υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Αν ανοίξετε τα πράγματα, πολλοί άνθρωποι θα είναι αρκετά περίεργοι για να το δοκιμάσουν. Αυτό θα βοηθήσει στη διάδοση της τεχνολογίας πολύ πιο γρήγορα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com