Μπαράζ επαφών για τη «μάχη» του Άμστερνταμ
- 22/04/2016, 12:14
- SHARE
Οι τηλεφωνικές επαφές του Αλέξη Τσίπρα, τα σημεία προσέγγισης με τους δανειστές και μια «νάρκη» για τις διαπραγματεύσεις.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ είχε την Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας, ενόψει του σημερινού Eurogroup στο Άμστερνταμ.
Σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, ο πρωθυπουργός «διατύπωσε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες επιβεβαιώθηκαν και από τα αποτελέσματα που παρουσίασε η Eurostat», ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε την «ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους δίχως επιπρόσθετα μέτρα».
Στο σημερινό Eurogroup αναμένεται να διαπιστωθεί πρόοδος, όπως φάνηκε άλλωστε από τις πρώτες δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αλλά δεν θα υπάρξει ανακοίνωση κάποιας συμφωνίας.
Μετά την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, μια σημαντική εκκρεμότητα που απομένει για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και να ανοίξει ταυτόχρονα η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι το ύψους του αφορολόγητου ορίου, το οποίο εξακολουθεί να διχάζει τις δύο πλευρές.
Στο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε την Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση κάνει λόγο για μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 9.091 ευρώ (από 9.500 ευρώ προηγουμένως), ενώ το ΔΝΤ, από την πλευρά του, επιμένει σε ακόμη πιο γενναίο «μαχαίρι» και συγκεκριμένα σε μείωση του αφορολόγητου στις 8.182 ευρώ.
Σημαντική ωστόσο είναι η πρόοδος που καταγράφηκε στις διαβουλεύσεις της Πέμπτης για το μείζον ζήτημα διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για μια καταρχήν συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία. Αυτή η καταρχήν συμφωνία φέρεται να αφορά σε προστασία των κόκκινων δανείων με εγγύηση πρώτη κατοικία για χρονικό διάστημα περίπου 18 μηνών.
«Νάρκη» για την αξιολόγηση εξακολουθούν να είναι τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν ως εγγύηση οι δανειστές. Όπως σας ανέφερε την Πέμπτη το FortuneGreece.com, Eυρωπαίοι και Δ.Ν.Τ. υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί από τώρα σε λίστα συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία θα λάβει εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι. Απαντώντας στο ερώτημα, ποια θα είναι αυτά τα μέτρα επισημαίνουν ότι θα πρόκειται για “λίγα, αλλά μεγάλα” μέτρα, στα οποία θα περιλαμβάνονται μόνιμες περικοπές σε συντάξεις και σε μισθούς του Δημοσίου.
Μάλιστα, όπως αναφέρουν, θα πρέπει να συμφωνηθεί και ο χρόνος που θα ληφθούν τα μέτρα, δηλαδή, εάν θα είναι μέσα στο 2017 ή το 2018. Η κυβέρνηση, αρνείται, επί του παρόντος τη συζήτηση και το Eurogroup θα κρίνει τελικά το ποια μορφή θα πάρουν, καθώς και το ύψος τους.