Μπαταρίες ηλιακής ενέργειας για το σπίτι
- 24/11/2013, 11:46
- SHARE
Γνωρίζατε ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν είναι μόνο για τους φορητούς υπολογιστές και τα αμάξια;
του Μπράιαν Ντουμέιν
Μια από τις μεγάλες αδυναμίες της ηλιακής ενέργειας είναι ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα δεν μπορούν να παραγάγουν ενέργεια όταν δεν υπάρχει ήλιος. Ορισμένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Tesla, η BYD και η Bosch, προσφέρουν νέας γενιάς μπαταρίες ιόντων λιθίου -σαν εκείνες που κινούν τα ηλεκτρικά αμάξια- για να αποθηκευτεί η ενέργεια που παράγουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα. Με τις μπαταρίες αυτές ένα σπίτι θα μπορούσε να έχει ενέργεια μια βροχερή μέρα (σαν τη σημερινή).
Το πλεονέκτημα αυτών των συστημάτων είναι ότι σε περιπτώσεις διακοπής ρεύματος μπορεί κανείς να έχει διαθέσιμες μία-δύο ημέρες ενέργειας για οικιακή χρήση. Μπορεί επίσης να αποφασίσει πότε θα κάνει χρήση της ενέργειας αυτής. Σε αγορές όπου η ηλεκτρική ενέργεια τιμολογείται πιο ακριβά τις ώρες αιχμής, κάποιος θα μπορούσε να επιλέξει να χρησιμοποιήσει την αποθηκευμένη ενέργεια για οικονομία.
Επιπλέον, η ύπαρξη μπαταριών βοηθά τις εταιρείες παροχής ενέργειας να εντάξουν στο δίκτυο τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς η ηλιακή ενέργεια λειτουργεί με αυξομειώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι προκαλεί αστάθεια στην τάση του δικτύου. Η αποθήκευση βοηθά στην εξισορρόπηση αυτών των ανωμαλιών.
Διαβάστε ακόμη: Ένα «πράσινο» θέρετρο στην Ισπανία
Το μεγάλο μειονέκτημα για την αποθήκευση, όμως, είναι η τιμή. Τα συστήματα αυτά είναι ακριβά και δεν είναι σαφές αν καταφέρνουν να αποσβέσουν τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Η κινέζικη BYD διαθέτει ένα σύστημα μπαταριών με τιμές που κυμαίνονται από 3.000 έως 10.000 δολάρια, αναλόγως του μεγέθους. Μέχρι στιγμής το σύστημα αυτό κάνει καλές πωλήσεις στην Ευρώπη. Η αντιπρόεδρος της εταιρείας, Στέλλα Λι, λέει σχετικά: «Έχουμε μεγαλύτερη αγορά στην Ευρώπη επειδή τα κίνητρα που προσφέρουν οι κυβερνήσεις είναι πιο ισχυρά».
Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι διαφορετική, καθώς δεν δίνονται επιδοτήσεις για αποθήκευση ηλιακής ενέργειας. Η Λι θεωρεί ότι ένα μοντέλο υπεκμίσθωσης μπορεί να βοηθούσε να ξεκινήσει η αγορά. (Αντί να πληρώσει κάποιος ολόκληρο το ποσό ενός τέτοιου συστήματος, ο ιδιοκτήτης του σπιτιού πληρώνει ένα χαμηλό αντίτιμο για ηλιακή ενέργεια κάθε μήνα).
Παρά το πρόβλημα του κόστους, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι μακροπρόθεσμα η τεχνολογία θα βελτιωθεί και οι τιμές θα πέσουν καθιστώντας τη λύση αυτή ελκυστική. Η Bloomberg Energy προβλέπει ότι η τιμή των μπαταριών θα πέσει κατά 57% ανά kWh μέχρι το 2020. Χάρη στην ισχυρή ζήτηση στη Γερμανία και την Ιαπωνία, η Lux Research βλέπει την παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών συστημάτων να κυμαίνεται στα 2,8 δισ. δολάρια από τα 200 εκατομμύρια φέτος – μια καλή αρχή για ιδιοκτήτες που θέλουν να απεξαρτηθούν από τη σύνδεση στο δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος.
Διαβάστε ακόμη: Ιαπωνία: Το νέο ανερχόμενο αστέρι στην ηλιακή ενέργεια