Bayraktar TB2: Τα φθηνά, αργά και ογκώδη drones της Ουκρανίας που καταστρέφουν ρωσικά τεθωρακισμένα άρματα μάχης
- 07/03/2022, 20:10
- SHARE
του Christiaan Hetzner
Το drone Bayraktar TB2, με εκπέτασμα πτερύγων 12 μέτρα και εξοπλισμένο για τη μεταφορά τεσσάρων βομβών καθοδηγούμενων με λέιζερ, έχει καταστρέψει από αέρος συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών καθώς και φάλαγγες τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης και μεταφοράς προσωπικού, φαινομενικά αλώβητο.
Για να ενισχύσουν το ηθικό τους και να αποθαρρύνουν τον εχθρό, τα στρατεύματα του Volodymyr Zelenskyy ανεβάζουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χλευάζοντας τα ρωσικά στρατεύματα με ιστορίες για τα θανατηφόρα χτυπήματα που εκτελούνται από το Bayraktar TB2.
Ένας λεμούριος που γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο του Κιέβου έλαβε ακόμη και το όνομα Bayraktar ως φόρο τιμής στο drone, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών, Vitaly Klitschko, στο Telegram.
Το πρώτο μη επανδρωμένο εναέριο όχημα (UAV) της Τουρκίας μπορεί να μην είναι τόσο υπερσύγχρονο όσο τα drones MQ-9 Reaper ή SkyGuardian της General Atomics. Ωστόσο, η ελκυστικότητά του έγκειται στην πολύ αποτελεσματική σχέση κόστους-οφέλους στο πεδίο της μάχης.
Με τιμή που εκτιμάται ότι είναι μόλις 1 εκατομμύριο δολάρια, αυτά τα αεροσκάφη είναι εύκολα αναλώσιμα σε σύγκριση με άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας. Και ενώ η αυτονομία τους περιορίζεται συνήθως στα 150 χιλιόμετρα, μπορούν να ίπτανται στον αέρα για περισσότερες από 24 ώρες, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να χτυπήσουν.
Τα drones κατασκευάζονται από την τουρκική εταιρεία Baykar Makina, η οποία λέει ότι 257 βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Το TB2 πωλήθηκε για πρώτη φορά στον στρατό της Τουρκίας πριν από οκτώ χρόνια και έκτοτε απέδειξε την αξία του σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα των δυτικών μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια πολεμικών αποστολών αρχικά στη Συρία και αργότερα στη Λιβύη το 2020.
Αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό ενάντια στα αρμενικά στρατεύματα στην διαφιλονικούμενη περιοχή του Καυκάσου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ο αρχηγός του κράτους του Αζερμπαϊτζάν απένειμε προσωπικά στην Baykar ένα βραβείο για τη συνεισφορά της. Χάρη στην επιτυχία του drone, η Baykar λέει ότι κατέληξε να εξάγει UAV αξίας 360 εκατομμυρίων δολαρίων το 2020.
Ωστόσο, δε χαίρονται όλοι στη Δύση από τη διεθνή επιτυχία της Baykar. Τον περασμένο Αύγουστο, πάνω από δώδεκα εκπρόσωποι από το Κογκρέσο των ΗΠΑ πίεσαν τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken να αναστείλει τις άδειες εξαγωγής αμερικανικής τεχνολογίας γιατί υποστήριζαν ότι έβρισκε το δρόμο της στα drones της τουρκικής εταιρείας.
Πηγή: fortune.com