BBG: Η καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας και μια «ταλαιπωρημένη» φαρμακοβιομηχανία

BBG: Η καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας και μια «ταλαιπωρημένη» φαρμακοβιομηχανία
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει λίγο στα οικονομικά προβλήματα της μητρικής εταιρείας που περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα χρέους.

Στην ξεχωριστή και ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία που έκανε στο γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου φέτος η Μπάγερ Λεβερκούζεν και στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, η γνωστή φαρμακοβιομηχανία Bayer AG, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Λεβερκούζεν έχει ήδη κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλήματος, σπάζοντας τον 11ετή ασφυκτικό έλεγχο της Μπάγερν Μονάχου και βρίσκεται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό τελικό κυπέλλου (Europa League).

Η κυριαρχία της Λεβερκούζεν έχει τονώσει το ηθικό της εταιρίας Bayer, όπου οι εργαζόμενοι έχουν συνηθίσει σε μια υπερχείλιση κακών ειδήσεων. Στο LinkedIn, η εταιρεία προβάλλει τα επιτεύγματα της ομάδας, υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Ισπανού προπονητή Τσάμπι Αλόνσο.

Πριν από έναν πρόσφατο ευρωπαϊκό προημιτελικό, ποδοσφαιρικές σημαίες υψώθηκαν μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Bayer.

«Είναι γνωστοί ως η #Werkself, ή Factory Eleven. Εμείς τους αποκαλούμε συναδέλφους μας» ανέφερε μια ανάρτηση της εταιρείας στο LinkedIn μετά την κατάκτηση της Bundesliga από την ομάδα.

Οι μετοχές της Bayer έχουν υποχωρήσει κατά 70% από τότε που διέθεσε 63 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τον αμερικανικό γεωργικό γίγαντα Monsanto πριν από έξι χρόνια.

Και από τότε που ο Μπιλ Άντερσον ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου την περασμένη άνοιξη, διενήργησε μια στρατηγική επανεξέταση της εταιρείας με υψηλούς στόχους και προώθησε την πρώτη από τις χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας.Ο στόχος είναι να αντιστραφεί η τύχη ενός κατασκευαστή που έχει επιχειρηματικές μονάδες που επικεντρώνονται σε όλα, από φάρμακα για τον καρκίνο και σπόρους καλαμποκιού μέχρι κρέμες για το δέρμα.

Ο επικεφαλής των οικονομικών της Bayer, Βόλγκανγκ Νικλ βλέπει ότι η τύχη της ποδοσφαιρικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει λίγο στα οικονομικά προβλήματα της μητρικής εταιρείας που περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα χρέους.

Η Λεβερκούζεν, που ιδρύθηκε πριν από 120 χρόνια από εργαζόμενους στην εταιρεία που μόλις είχε εφεύρει το φάρμακο-θαύμα ασπιρίνη, πέρασε τα πρώτα της χρόνια στα χαμηλότερα πρωταθλήματα και δεν εντάχθηκε στην Bundesliga μέχρι το 1979. Έκτοτε, έγινε γνωστή ως μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Γερμανίας.

Ωστόσο, η Λεβερκούζεν απέτυχε να πάρει τον τίτλο τη σεζόν 2000 και στη συνέχεια έχασε τους τελικούς του Κυπέλλου Γερμανίας και του Champions League μερικά χρόνια αργότερα, κερδίζοντας το δυσάρεστο παρατσούκλι «Neverkusen» από τα αγγλικά μέσα ενημέρωσης.

Παρόλα αυτά, η διοικητική ομάδα της Bayer δεν σκέφτηκε ποτέ να πουλήσει μερίδιο της ομάδας.

Πίσω στο 2006, ένας από τους παρευρισκόμενους στη γενική συνέλευση ζήτησε από την εταιρεία να εκποιήσει τον σύλλογο. Η έκκληση απορρίφθηκε με την ομάδα να χαρακτηρίζεται ως «πολύτιμο διαφημιστικό περιουσιακό στοιχείο για την Bayer AG».

Αν μη τι άλλο, η εταιρεία αύξησε τους δεσμούς της με την ποδοσφαιρική της ομάδα.Το 2007 ανακοίνωσε ότι θα ανακαινίσει το γήπεδό της, διαθέτοντας 56 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων κερκίδων και στέγης.

«Η ποδοσφαιρική μας ομάδα είναι ένας σημαντικός τρόπος για την προώθηση της εικόνας μας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό», εξήγησε ο τότε διευθύνων σύμβουλος Βέρνερ Βένινγκ, δικαιολογώντας την κατασκευή στους μετόχους. Ο ίδιος αποσύρθηκε το 2010 και έκτοτε είναι πρόεδρος της Λεβερκούζεν.

Η Bayer εξακολουθεί να είναι μεγάλος χορηγός της ποδοσφαιρικής της ομάδας, αν και δεν είναι σαφές πόσα χρήματα αντλεί κάθε σεζόν. Είναι απίθανο η επένδυση να μειωθεί σύντομα υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Άντερσον.

Πηγή: Bloomberg.com