Μπαίνει «χειρόφρενο» στη λιανική του ρεύματος
- 30/10/2017, 09:31
- SHARE
Σε φάση συντήρησης μπαίνει η αγορά στη λιανική ρεύματος, οπότε αναμένεται να περιοριστεί η μετακίνηση πελατών από τη ΔΕΗ προς ιδιώτες παρόχους.
Του Θοδωρή Παναγούλη
Καταλυτικό στοιχείο για την εξέλιξη από εδώ και πέρα του κλάδου της λιανικής ρεύματος, είναι η δημοπρασία ρεύματος που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, κατά την οποία η τιμή αγοράς ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (45,25 ευρώ η μεγαβατώρα), γεγονός που αφήνει μικρά περιθώρια για ανάπτυξη επιθετικής εμπορικής πολιτικής από τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ.
Οι δημοπρασίες ρεύματος, δηλαδή η πώληση από τη ΔΕΗ προς τους υπόλοιπους παίχτες, φθηνού ρεύματος προερχόμενου από τις λιγνιτικές μονάδες (που ανήκουν μέχρι σήμερα μόνον στη ΔΕΗ ) είναι το «εργαλείο» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς προκειμένου να ανοίξει η αγορά. Υπάρχουν μάλιστα και δεσμευτικοί στόχοι, σύμφωνα με τους οποίους το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική πρέπει να πέσει μέχρι το 2020 κάτω από το 50%, από 83% που είναι σήμερα.
Ωστόσο, για διάφορους λόγους, ο κυριότερος εκ των οποίων είναι ότι το ρεύμα στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) προβλέπεται ότι θα είναι πολύ ακριβό τον επόμενο χρόνο, στην πρόσφατη δημοπρασία οι ιδιώτες αγοραστές «χτυπήθηκαν» έντονα μεταξύ τους και η τιμή αγοράς ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα. Χαμηλότερα μεν από την επίσημη «τιμή χονδρικής», τη λεγόμενη Οριακή Τιμή Συστήματος, αλλά πολύ ψηλότερα από την τιμή εκκίνησης.
Οι εταιρείες εξασφάλισαν με αυτόν τον τρόπο ρεύμα για να καλύψουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, την υπάρχουσα πελατεία τους, ωστόσο τα περιθώρια πλέον για να δώσουν στον καταναλωτή καλύτερες τιμές από εκείνες της ΔΕΗ και να καταφέρουν να αυξήσουν τα μερίδιά τους στένεψαν απελπιστικά.
Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες επανεξετάζουν τιμολόγια, προσφορές, ακόμα και υπογεγραμμένες συμβάσεις, προκειμένου να κάνουν μικρότερη την έκθεσή τους σε κινδύνους και ορθολογικότερα τα χαρτοφυλάκιά τους. Συνεπώς το επόμενο διάστημα, αντί να δούμε τον ανταγωνισμό να αναπτύσσεται, η αγορά αναμένει «φρένο» στην επεκτατικότητα των ιδιωτών, ακόμα και επιστροφή πελατών στη ΔΕΗ.
Το βασικό πρόβλημα που δημιουργείται από μια τέτοια εξέλιξη, είναι ότι δημιουργεί προϋποθέσεις για να επανέλθουν κατά τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς απαιτήσεις τύπου «μικρή ΔΕΗ». Είναι γνωστό άλλωστε ότι το «εργαλείο» των δημοπρασιών ρεύματος ήταν η εναλλακτική μέθοδος που πρότεινε η κυβέρνηση επί υπουργίας Σκουρλέτη για να ανοίξει η αγορά χωρίς τη λύση της «μικρής ΔΕΗ» που περιλάμβανε και την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων.
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι η διαχείριση των υδροηλεκτρικών από τη ΔΕΗ αποτελεί αντικείμενο έρευνας εκ μέρους της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, καθώς στις Βρυξέλλες ουδέποτε απομακρύνθηκαν, επί τη ουσίας, από την άποψη ότι τα υδροηλεκτρικά πρέπει και αυτά να «κατανεμηθούν» και σε άλλους παίκτες εκτός από τη ΔΕΗ.
Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας, τέλος, φαίνεται ότι επαναφέρει στο τραπέζι επιτακτικά το θέμα της έκπτωσης του 15% που έχει χορηγήσει η ΔΕΗ στους καλοπληρωτές πελάτες της, κίνηση που αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο για το άνοιγμα της αγοράς. Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις , η έκπτωση αυτή έχει μπεί ήδη στο στόχαστρο και η τύχη της το 2018 είναι αβέβαιη.