Μπένι Στάινμετζ: Ποιος είναι ο Ισραηλινός πρώην «βασιλιάς των διαμαντιών» που συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»

Μπένι Στάινμετζ: Ποιος είναι ο Ισραηλινός πρώην «βασιλιάς των διαμαντιών» που συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος»
epa10163770 Israeli businessman and diamond magnate Beny Steinmetz (L) with his lawyer Christian Luescher (R) leaves the courthouse in Geneva after the closing his trial in appeal corruption sentence linked to mining rights in Guinea, in Geneva, Switzerland, 06 September 2022. Prosecutors asked that Beny Steinmetz serve the five-year prison term he was sentenced by lower court in 2021, while his defense denied the accusations saying the lower court had made an 'unjust conclusion'. EPA/SALVATORE DI NOLFI Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ αναμένονται εξελίξεις για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Ο Μπένι Στάινμετζ, ο πάλαι ποτέ «βασιλιάς των διαμαντιών» και ένας από τους πιο γνωστούς Ισραηλινούς επιχειρηματίες στον κόσμο, συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» από τις ελληνικές αρχές, μετά από διεθνές ένταλμα που εξέδωσαν οι ρουμανικές αρχές. Το ένταλμα αφορούσε την καταδίκη του το 2020 για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και διαφθορά σε υποθέσεις ακίνητης περιουσίας στη Ρουμανία. Κατά την άφιξή του από το Τελ Αβίβ με ιδιωτική πτήση, οι αρχές διαπίστωσαν την ύπαρξη του εντάλματος, οδηγώντας στη σύλληψή του.

Αν και η Ελλάδα είχε αρνηθεί την έκδοσή του στο παρελθόν, η υπόθεση αναβιώνει, με τον Στάινμετζ να παραπέμπεται στο Συμβούλιο Εφετών για επανεξέταση της υπόθεσής του. Σήμερα, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 5.000 ευρώ, με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ αναμένονται εξελίξεις για την περαιτέρω πορεία της υπόθεσης.

Ο Στάινμετζ δεν είναι άγνωστος στα διεθνή μέσα, καθώς έχει απασχολήσει τις δικαστικές αρχές σε πολλές χώρες για υποθέσεις διαφθοράς και δωροδοκίας. Η Ρουμανία δεν είναι η μόνη χώρα που τον κυνηγά δικαστικά.

Το 2021, καταδικάστηκε από δικαστήριο της Γενεύης για δωροδοκία με ποινή φυλάκισης πέντε ετών, εξαιτίας παράνομων πληρωμών εκατομμυρίων δολαρίων προς την πρώην σύζυγο του αποβιώσαντα προέδρου της Γουινέας, Λανσάνα Κοντέ. Η δωροδοκία σχετιζόταν με την εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το όνομα του Στάινμετζ έχει επίσης εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς και στην Αφρική, ενώ συνδέεται με το σκάνδαλο των Panama Papers, το οποίο αποκαλύπτει τις σκοτεινές επιχειρηματικές του πρακτικές. Μέσω των μυστικών τραπεζικών λογαριασμών του, ο Στάινμετζ διατηρούσε κρυφά κεφάλαια εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ παράλληλα είχε συμμετάσχει σε σειρά σκανδάλων με εξορύξεις σε οικονομικά αδύναμες χώρες, όπως η Γουινέα και η Σιέρα Λεόνε.

Η υπόθεση του Ισραηλινού μεγιστάνα δεν αφορά μόνο τις κατηγορίες για διαφθορά, αλλά και τον πόλεμο που ξέσπασε με τον Αμερικανό επιχειρηματία Τζορτζ Σόρος, με τον Στάινμετζ να τον κατηγορεί για δυσφήμιση και ζητώντας αποζημίωση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Παρά τα επιχειρηματικά του επιτεύγματα και την αμύθητη περιουσία του, η πορεία του Στάινμετζ επισκιάστηκε από τις δικαστικές του περιπέτειες, που οδήγησαν σε πτώση της περιουσίας του και σε δικαστικές διώξεις σε τρεις ηπείρους.

Η σύλληψή του στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο κεφάλαιο στην πολύκροτη υπόθεση ενός επιχειρηματία που πέρασε από την κορυφή της παγκόσμιας οικονομικής σκηνής στις δικαστικές αίθουσες, με διεθνή μέσα να τον παρακολουθούν στενά.

Τι λέει ο συνήγορος του Στάινμετζ:

«Είναι πρωτοφανές για το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, αλλά και κάθε άλλη ευνομούμενη χώρα, μια τέτοια, διοικητικού χαρακτήρα πράξη, να ακυρώνει απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, η οποία έχει αποφανθεί τελεσίδικα και αμετάκλητα κατά της έκδοσής του στη Ρουμανία, αναγνωρίζοντάς του το δικαίωμα να ταξιδεύει ελεύθερα», δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Στάινμετζ, Σταύρος Τόγιας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: