Big Data – Η νέα εμμονή των μεγάλων επιχειρήσεων

Big Data – Η νέα εμμονή των μεγάλων επιχειρήσεων

Όσο περισσότερο εισβάλουν στη ζωή μας, τόσο λιγότερα φαίνεται να γνωρίζουμε για αυτά. Τι είναι τελικά τα περιβόητα Big Data;

Του Κωνσταντίνου Δημόπουλου

H χρησιμοποίηση δεδομένων στη λήψη αποφάσεων έχει αναχθεί τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, την εξάπλωση των κοινωνικών δικτύων και την εκτεταμένη χρήση των smartphones, σε παράγοντα επιτυχίας για επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα ο όγκος και η μορφή των δεδομένων αυτών έχει αλλάξει δραματικά.

Όροι όπως “Big Data” και “Data Analytics” βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των συζητήσεων των ΙΤ τμημάτων ανά τον κόσμο, για αυτό και η εξοικείωση με αυτούς αποτελεί μονόδρομο παρά το γεγονός ότι επί της ουσίας οι ορισμοί που αποδίδονται στις συγκεκριμένες λέξεις είναι λίγο… συγκεχυμένοι.

Αν υπάρχει βέβαια συναίνεση για ένα πράγμα όσων αφορά τα Big Data σήμερα, είναι ότι στην πραγματικότητα δεν έχουν έναν συγκεκριμένο ορισμό. Ο Josh Dreller, ιδιοφυΐα και Διευθυντής της Έρευνας Αγοράς στην Kenshoo,  τα περιγράφει απλά ως «κάτι υπερβολικά μεγάλο για να χωρέσει σε ένα υπολογιστικό φύλλο του Excel».

Τα Big Data δημιουργούνται ουσιαστικά από τα πάντα γύρω μας ανά πάσα στιγμή. Κάθε ψηφιακή αλληλεπίδραση με μέσα μαζικής δικτύωσης παράγει δεδομένα, από το browsing στον υπολογιστή και το online λιανεμπόριο μέχρι τις αγορές στο iTunes και τα likes στο Facebook. Τα δεδομένα αυτά αλιεύονται από πολλαπλές πηγές , με τρομακτική ταχύτητα,  όγκο και ποικιλία. Για να εξαγάγει όμως κάνεις ουσιαστική αξία από αυτά, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του τη βέλτιστη επεξεργαστική ισχύ, τα κατάλληλα εργαλεία ανάλυσης και φυσικά, τις ανάλογες δεξιότητες.

Το εύρος των δεδομένων που συλλέγονται από επιχειρήσεις σήμερα είναι σχεδόν εξωπραγματικό. Σύμφωνα με την IBM, δημιουργούνται πάνω από 2,5 τετράκις εκατομμύρια bytes δεδομένων ανά έτος, ενώ παράλληλα η ποσότητα των δεδομένων που παράγεται αυξάνεται σε ένα τέτοιο εκπληκτικό ποσοστό ώστε το 90% εξ αυτών να έχει δημιουργηθεί μόλις μέσα στα τελευταία δύο χρόνια!

Τώρα, τι στην ευχή σκοπεύετε βέβαια να κάνετε με αυτά; Τα δεδομένα είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να προσαρμόσει κανείς το εταιρικό του προφίλ ανάλογα με το προφίλ των χρηστών του, μόνο που οι περισσότεροι από εμάς δεν είναι αναλογιστές ενώ πολλοί έχουν και τις δικές τους επιχειρήσεις να τρέξουν παράλληλα. Ευτυχώς, υπάρχουν οργανισμοί εκεί έξω που θα σας βοηθήσουν να βγάλετε κάποιο νόημα από αυτό το χάος ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον συγκεκριμένο τομέα να αποκτήσουν την κατάρτιση που απαιτείται. Τα Big Data βρίσκεται ανάμεσα στα εξειδικευμένα Masters του Athens Tech, ενώ υπάρχουν και προγράμματα σπουδών για Web and Mobile Applications, Data Analytics αλλά και Management of Business, Innovation and Technology, ώστε να επιλέξεις ποιο είναι εκείνο που ταιριάζει ιδανικότερα σε εσένα.

Όπως άλλωστε αναφέρουν έρευνες διεθνών αναλυτών, υπάρχουν πολλοί -βασικοί- λόγοι για τους οποίους μια επιχείρηση θα πρέπει να αποφασίσει να κάνει το βήμα προς τα «Μεγάλα Δεδομένα».

Ο πρώτος και βασικότερος είναι ότι η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης λύσης Big Data θα δώσει στην ίδια την επιχείρηση το πλεονέκτημα να διαχειρίζεται με πολύ καλύτερο τρόπο τα δικά της δεδομένα. Παρά το γεγονός ότι χρειάζεται κάποια εξειδίκευση για την ανάλυση αυτών, οι περισσότερες μαρτυρίες από ΙΤ στελέχη είναι ότι με τις κατάλληλες γνώσεις, μπορούν πλέον με πολύ λιγότερα βήματα και σε σαφώς λιγότερο χρόνο να αναλύσουν τις πληροφορίες που τους δίνονται.

Δεύτερο βασικό πλεονέκτημα είναι ότι τα Big Data προσφέρουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά σε ό,τι αφορά την ταχύτητα και τη χωρητικότητα για επιχειρήσεις που υιοθετούν το cloud για την αποθήκευση των δεδομένων τους. Οι περισσότεροι που αποφασίζουν εξάλλου να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική Big Data είναι δεδομένο ότι θα στραφούν σε λύσεις cloud storage, αφού ο πολύ μεγάλος όγκος εκ των πραγμάτων κάνει την όποια υλοποίηση σε hardware, μια επένδυση απαγορευτικού κόστους.

Άλλον ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα είναι το γεγονός ότι και ο τελικός χρήστης/πελάτης της επιχείρησης μπορεί επιτέλους να αξιοποιήσει αυτά τα δεδομένα. Καθώς τα εργαλεία data analytics αρχίζουν να «ωριμάζουν», παρέχουν όλο και πιο ουσιαστική πληροφορία η οποία αφενός καθορίζει την χρησιμότητα των δεδομένων και αφετέρου βοηθά την επιχείρηση να βελτιώσει ραγδαία την ανταγωνιστικότητα της.

Χρησιμοποιώντας μια ολοκληρωμένη Big Data στρατηγική, η κάθε επιχείρηση (ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο) μπορεί να μάθει τις προτιμήσεις των πελατών της και παράλληλα να βρει ευκαιρίες για να προσελκύσει και νέους πελάτες, καθώς τα data analytics μπορεί να της φανερώσουν τους λόγους για τους οποίους έχει ή δεν έχει απήχηση σε συγκεκριμένα αγοραστικά κοινά.

Το κλειδί για την επιτυχή ενσωμάτωση των παραπάνω πρακτικών στο όποιο υπάρχον business model έχει ο καθένας υιοθετήσει, είναι φυσικά η εκπαίδευση. Δεδομένα οι εργαζόμενοι που είναι υπεύθυνοι για την IT στρατηγική θα χρειαστούν επιπλέον γνώσεις, ταυτόχρονα όμως, όλοι οι χρήστες θα πρέπει να εκπαιδευθούν καθώς το Big Data ορίζει και μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία στο επιχειρείν, ανεξαρτήτως μάλιστα κλάδου ή λοιπών ειδικών συνθηκών.

Πηγή: News247.gr

Διαβάστε ακόμα:

Η ευκαιρία 6 τρισ. δολαρίων που ακούει στο όνομα «Διαδίκτυο των Πραγμάτων»