Μπιλ Γκέιτς: Τα ψηφιακά νομίσματα έχουν προκαλέσει ακόμη και θανάτους
- 28/02/2018, 12:15
- SHARE
Σε μια ανέλπιστη τοποθέτηση για τα κρυπτονομίσματα προχώρησε ο ιδρυτής της Microsoft. Γιατί είπε κάτι τέτοιο.
Παρότι το όνομά του έχει συνδεθεί με τη συνεργασία του με τους δημιουργούς του ψηφιακού νομίσματος Ripple, με στόχο να φέρει τις σύγχρονες υπηρεσίες τραπεζικής σε αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε την Τρίτη ότι το κύριο χαρακτηριστικό του bitcoin δεν είναι «κάτι καλό».
Μπορεί πριν τέσσερα χρόνια ο Γκέιτς να είχε πει ότι το bitcoin «είναι καλύτερο από τα παραδοσιακά νομίσματα», και πως είναι ενθουσιασμένος επειδή «μας δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε φτηνές συναλλαγές», όμως τώρα αλλάζει πλήρως άποψη.
«Το κύριο χαρακτηριστικό των ψηφιακών νομισμάτων είναι η ανωνυμία. Και δεν νομίζω ότι αυτό είναι καλό», έγραψε σε μια ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Reddit. «Η δυνατότητα των κυβερνήσεων να εντοπίσουν περιπτώσεις ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής είναι θετικό. Αυτή τη στιγμή, όμως, τα ψηφιακά νομίσματα χρησιμοποιούνται για την αγορά ναρκωτικών, επομένως μιλάμε για μια νέα τεχνολογία η οποία συνδέεται ευθέως με θανάτους ανθρώπων».
Όταν το 2014 ο Μπιλ Γκέιτς μίλαγε για το bitcoin η τιμή του ήταν στα 350 δολάρια και το μέσο κόστος μιας συναλλαγής έφτανε τα 6 σεντς. Ήταν επίσης η περίοδος όπου οι αμερικανικές αρχές έκλειναν τη διαβόητη ιστοσελίδα SilkRoad, στην οποία πραγματοποιούνταν παράνομες αγοραπωλησίες ναρκωτικών και όχι μόνο. Τότε είχε πει πως το bitcoin είναι καλύτερο από τα παραδοσιακά νομίσματα επειδή «δεν απαιτεί φυσική παρουσία, και φυσικά, στις συναλλαγές μεγάλων ποσών, το χρήμα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα πειστικό».
Τέσσερα χρόνια μετά ο ίδιος άλλαξε γνώμη, τασσόμενος υπέρ της παραδοσιακής μορφής χρήματος και όχι των ψηφιακών νομισμάτων.
Παρόλα αυτά, ο ιδρυτής της Microsoft έχει να πει μόνο καλά λόγια για την τεχνολογία στην οποία βασίζονται τα κρυπτονομίσματα, το blockchain.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς κυκλοφόρησαν μέσω του ιδρύματός τους τον Οκτώβριο ένα λογισμικό σε συνεργασία με το Ripple, με το οποίο στοχεύουν να φέρουν φτηνές τραπεζικές υπηρεσίες σε χώρες οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα υποανάπτυκτες σε αυτόν τον τομέα.