Bitcoin: Η «στροφή» του mining στην τεχνητή νοημοσύνη και οι προκλήσεις των data centers

Bitcoin: Η «στροφή» του mining στην τεχνητή νοημοσύνη και οι προκλήσεις των data centers
epaselect epa06416049 A technology trader advertises high speed computers that can be used for Bitcoin, BitConnect, ZCash, Ethereum and Ethereum Classic 'mining' at the Golden Computer Centre, Sham Shui Po, Kowloon, Hong Kong, China, 04 January 2018. High speed computers that can mine around 0.03 bitcoins per month, (around 362 euros at today's price of 12,072 euros per bitcoin) are being sold for 23,000 Hong Kong dollars (2,440 euro) each. According to local media, People's Daily, China’s ruling Communist Party mouthpiece, lashed out at bitcoin on Wednesday, labelling the volatile cryptocurrency a bubble. Bitcoin investors are on alert to see whether Beijing will take further action against cryptocurrencies, such as shutting down bitcoin 'mines', the energy-hungry operations that can create bitcoin by solving complex mathematical problems by using vast banks of computers. EPA/ALEX HOFFORD Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενώ οι δραστηριότητες AI απαιτούν έως και 20 φορές τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της εξόρυξης bitcoin, είναι πιο κερδοφόρες.

Για την «στροφή» που σημειώνεται στην αγορά των κρυπτονομισμάτων προς την τεχνητή νοημοσύνη κάνει λόγο δημοσίευμα του CNBC, με αναφορά στην «εξόρυση» των bitcoin και την τεχνητή νοημοσύνη, μια αγορά που θα απαιτήσει τεράστιες ποσότητες ισχύος για να χειριστεί την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης και τους τεράστιους φόρτους εργασίας που ακολουθούν.

Η ζήτηση για υπολογιστές και υποδομές AI αυξήθηκε μετά την παρουσίαση του ChatGPT από την OpenAI τον Νοέμβριο του 2022, προκαλώντας ένα κύμα επενδύσεων σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και νεοσύστατες επιχειρήσεις.

Η Core Scientific και άλλοι «ανθρακωρύχοι» όπως οι Bit Digital, Hive, Hut 8 και TeraWulf αναζητούν να ενισχύσουν τις ροές των εσόδων τους μετά το λεγόμενο «halving» του bitcoin τον Απρίλιο που μείωσε τις ανταμοιβές που καταβάλλονται στους «ανθρακωρύχους» bitcoin κατά 50%.

Πολλοί έχουν εκσυγχρονίσει τις τεράστιες εγκαταστάσεις τους για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

«Οι “ανθρακωρύχοι” bitcoin, που συχνά σταθμεύουν σε ενεργειακά ασφαλή και ενεργοβόρα κέντρα δεδομένων, βρίσκουν αυτές τις εγκαταστάσεις ιδανικές και για τις λειτουργίες AI» δήλωσε ο Τζέιμς Μπάτερφιλ, επικεφαλής έρευνας στην εταιρεία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων CoinShares.

Ο ίδιος είπε ότι η αλληλοεπικάλυψη οδηγεί σε ανταγωνισμό για χώρο σε ράφια μεταξύ των δραστηριοτήτων εξόρυξης bitcoin και AI. Ενώ οι δραστηριότητες AI απαιτούν έως και 20 φορές τις κεφαλαιουχικές δαπάνες της εξόρυξης bitcoin, είναι πιο κερδοφόρες, σύμφωνα με έκθεση της CoinShares.

«Οι δραστηριότητες AI οδηγούν σε αυξημένες αποσβέσεις, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν τα περιθώρια μικτού κέρδους» είπε ο Μπάτερφιλ.

Σύμφωνα με την CoinShares, η Bit Digital αντλεί το 27% των εσόδων της από την AI. Η Hut 8 πραγματοποιεί το 6% των πωλήσεων από AI και η Hive, η οποία διαθέτει κέντρα δεδομένων στον Καναδά και τη Σουηδία, λαμβάνει το 4% των εσόδων της από αυτές τις υπηρεσίες.

Η Hut 8 ανέφερε στην έκθεση αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ότι αγόρασε την πρώτη παρτίδα 1.000 GPUs της Nvidia και εξασφάλισε συμφωνία πελάτη με μια πλατφόρμα cloud AI που υποστηρίζεται από venture, στο πλαίσιο της επέκτασής της σε νέες τεχνολογίες που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις.

«Οριστικοποιήσαμε εμπορικές συμφωνίες στο πλαίσιο ενός μοντέλου GPU-as-a-service, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας με πελάτη που προβλέπει πληρωμές σταθερής υποδομής συν κατανομή εσόδων» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hut, 8 Άσερ Γκενουτ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εταιρεία αναμένει να αρχίσει να παράγει έσοδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους με ετήσιο ρυθμό περίπου 20 εκατ. δολάρια.

Η Bit Digital είχε 251 διακομιστές που παρήγαγαν ενεργά έσοδα από το πρώτο της συμβόλαιο AI στα τέλη Απριλίου και η εταιρεία δήλωσε ότι απέκτησε έσοδα περίπου 4,1 εκατομμύρια δολάρια από την επιχείρηση εκείνο το μήνα.

Η Iris Energy αναμένει ότι θα έχει ετήσια έσοδα μεταξύ 14 και 17 εκατομμυρίων δολαρίων από τις υπηρεσίες AI cloud της. Η διευρυμένη συμφωνία της Core Scientific με την CoreWeave αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα ύψους 290 εκατ. δολαρίων.

«Ενώ σκοπεύουμε να παραμείνουμε ένας από τους μεγαλύτερους και πιο παραγωγικούς ανθρακωρύχους bitcoin, αναμένουμε να έχουμε ένα διαφοροποιημένο επιχειρηματικό μοντέλο και πιο προβλέψιμες ταμειακές ροές» ανέφερε ο Σάλιβαν.

Η αστάθεια του bitcoin έχει καταστήσει την εξόρυξη μια δύσκολη επιχείρηση.

Παρόλο που το bitcoin έχει αυξηθεί σήμερα περισσότερο από 150% τον τελευταίο χρόνο σε περίπου 69.000 δολάρια, η μεγάλη πτώση του 2022 έστειλε πολλούς «ανθρακωρύχους» σε πτώχευση ή τους ανάγκασε να κλείσουν εντελώς.

Οι δυσκολίες

Η στροφή προς την AI δεν είναι τόσο απλή όσο η επαναχρησιμοποίηση των υφιστάμενων υποδομών και μηχανημάτων, επειδή οι απαιτήσεις του κέντρου δεδομένων υπολογιστών υψηλής απόδοσης (HPC) είναι διαφορετικές, όπως και οι ανάγκες του δικτύου δεδομένων.

«Εκτός από τους μετασχηματιστές, τους υποσταθμούς και κάποια μηχανήματα μεταγωγής, σχεδόν όλες οι υποδομές που διαθέτουν σήμερα οι ανθρακωρύχοι θα πρέπει να κατεδαφιστούν και να κατασκευαστούν από την αρχή για να φιλοξενήσουν HPC» έγραψαν οι αναλυτές της Needham σε έκθεση στις 30 Μαΐου.

Οι εξέδρες που χρησιμοποιούνται για την εξόρυξη bitcoin ονομάζονται ολοκληρωμένα κυκλώματα ειδικής εφαρμογής (ASIC). Κατασκευάζονται ειδικά για την εξόρυξη κρυπτογράφησης και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν άλλα πράγματα.

Η Needham εκτιμά ότι τα κέντρα δεδομένων HPC λειτουργούν με 8 έως 10 εκατομμύρια δολάρια ανά μεγαβάτ σε capex, εξαιρουμένων των GPU, ενώ οι χώροι εξόρυξης bitcoin λειτουργούν συνήθως με capex 300.000 έως 800.000 δολάρια ανά μεγαβάτ, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ASIC.

Ο Σάλιβαν της Core λέει ότι υπάρχει μεγάλη συνέργεια μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

Η ποσότητα ενέργειας

«Ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη σχετικά με την επιχείρηση εξόρυξης bitcoin είναι ότι έχουμε πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες ενέργειας σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες με πρόσβαση σε γραμμές οπτικών ινών» σημείωσε ο ίδιος.

Πέρα από τη συνεργασία της με την CoreWeave, η Core Scientific ανακοίνωσε επίσης ότι τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια θα εργαστεί για τη μετατροπή 500 μεγαβάτ της υποδομής εξόρυξης bitcoin σε όλη τη χώρα σε κέντρα δεδομένων HPC.

Ο Σάλιβαν είπε πως η μετατροπή είναι διαχειρίσιμη επειδή η εταιρεία κατέχει και ελέγχει όλες τις υποδομές των κέντρων δεδομένων της.

«Υπάρχουν εξαρτήματα που πρέπει να αγοράσουμε για να μετασκευάσουμε για HPC, αλλά είναι πράγματα που μπορούμε εύκολα να αποκτήσουμε» ανέφερε.

Μέσα στα επόμενα ένα έως δύο χρόνια, οι αναλυτές της Needham εκτιμούν ότι οι μεγάλοι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο ανθρακωρύχοι bitcoin αναμένεται να υπερδιπλασιάσουν τη δυναμικότητα ισχύος, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων επέκτασης των επιχειρήσεων εξόρυξης και HPC.

Η καθαρή ενέργεια είναι μια δημοφιλής επιλογή επειδή είναι η φθηνότερη πηγή ενέργειας σε πολλές αγορές. Οι ανθρακωρύχοι κλίμακας ανταγωνίζονται σε μια βιομηχανία με χαμηλό περιθώριο κέρδους, όπου το μόνο μεταβλητό κόστος τους είναι συνήθως η ενέργεια, οπότε έχουν κίνητρο να μεταβούν στις φθηνότερες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Μια έκθεση του κλάδου εκτιμά ότι το δίκτυο bitcoin τροφοδοτείται κατά 54,5% από βιώσιμη ηλεκτρική ενέργεια.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας Ηλεκτρικής Ενέργειας εκτιμά ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν έως και το 9% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030, από περίπου 4% το 2023. Η αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας θεωρείται από πολλούς ως η απάντηση για την κάλυψη αυτής της ζήτησης.

Η TeraWulf τροφοδοτεί τους χώρους εξόρυξης με πυρηνική ενέργεια και θέλει να ασχοληθεί με τη μηχανική μάθηση. Μέχρι στιγμής, η εταιρεία διαθέτει δύο μεγαβάτ αφιερωμένα στην ικανότητα HPC, αν και έχει σχέδια να μεταφέρει την ενεργειακή της υποδομή προς την κατεύθυνση της AI και του HPC.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Άλτμαν, δήλωσε πέρυσι στο CNBC ότι πιστεύει πολύ στην πυρηνική ενέργεια όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των φορτίων εργασίας AI.

«Δεν βλέπω τρόπο να φτάσουμε εκεί χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Θέλω να πω, ίσως θα μπορούσαμε να φτάσουμε εκεί μόνο με ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση.Αλλά από τη δική μου οπτική γωνία, αισθάνομαι ότι αυτός είναι ο πιο πιθανός και ο καλύτερος τρόπος για να φτάσουμε εκεί» είχε δηλώσει ο Άλτμαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com