Bitcoin: Τα μεγάλα σοκ και οι διακυμάνσεις στην τιμή του
- 22/09/2017, 13:37
- SHARE
Ένας μήνας γεμάτος αστάθεια για τους κατόχους του ψηφιακού νομίσματος – Πέντε μαθήματα.
του Τζεφ Τζον Ρόμπερτς
Ο Σεπτέμβριος ήταν ένας μήνας γεμάτος αστάθεια για τους κατόχους του bitcoin: το ψηφιακό νόμισμα ξεκίνησε τον μήνα με ιστορικό υψηλό 5.000 δολαρίων προτού χάσει το 40% της αξίας του σε μια θεαματική πτώση.
Και αμέσως μετά, η ανάκαμψη του νομίσματος οδήγησε σε εκτόξευσή του πάνω από τα 4.000 δολάρια.
Το Fortune κάνει μια μικρή αναδρομή στο κραχ αυτού του μήνα και σε τέσσερα άλλα μεγάλα σοκ της τιμής του bitcoin.
Τα δεδομένα προέρχονται από τον δείκτη Winkelvoss, ο οποίος λαμβάνει υπόψη του τιμές από διαφορετικά ανταλλακτήρια.
1.
Τον Απρίλιο του 2013, η τιμή του bitcoin κατέρρευσε από τα 233 στα 67 δολάρια. Μιλάμε για πτώση 71%, ενώ η ανάκαμψη της τιμής του νομίσματος απαίτησε εφτά μήνες.
Πριν το 2013, το νόμισμα δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τα 30 δολάρια, αλλά μια σειρά αναφορών στα μέσα ενημέρωσης οδήγησε την τιμή του πάνω από τα 200 δολάρια. Και η κατάρρευση αποτέλεσε ουσιαστικά μια διόρθωση της υπερβολικής αισιοδοξίας των κερδοσκόπων.
2.
Στη συνέχεια, το bitcoin πέρασε τους υπόλοιπους μήνες του 2013 στα 120 δολάρια περίπου. Και ξαφνικά μέσα στο φθινόπωρο οι τιμές δεκαπλασιάστηκαν: το bitcoin άγγιξε τα 1.150 δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου του 2013 και στη συνέχεια το …πάρτι τέλειωσε και η τιμή έπεσε κάτω από τα 500 δολάρια. Έπρεπε να περάσει ένας χρόνος για να βρεθεί ξανά το bitcoin στα 1.000 δολάρια.
Η τρελή αυξομείωση της τιμής του bitcoin φαίνεται ότι ήταν μια κλασική φούσκα καθώς οι ερασιτέχνες επενδυτές έσπευσαν σ’ αυτό για πρώτη φορά ενώ την ίδια στιγμή ανταλλακτήρια στις ΗΠΑ όπως το Coinbase έκαναν ευκολότερη την αγορά bitcoin από τους απλούς πολίτες.
3.
Ύστερα από το σκάσιμο της φούσκας το 2013, η τιμή του bitcoin άρχισε να ανεβαίνει σταθερά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, όταν και μειώθηκε κατά 49%, από τα 867 στα 439 δολάρια. Αυτό αποτέλεσε την έναρξη μιας περιόδου στασιμότητας για το bitcoin που διήρκεσε μέχρι τα τέλη του 2016.
Το κραχ του Φεβρουαρίου προήλθε μετά από το χακάρισμα του ανταλλακτηρίου Mt. Gox, το οποίο είχε καθιερωθεί μεταξύ των μακροχρόνιων κατόχων bitcoin. Το συμβάν γέννησε αμφιβολίες για την ασφάλεια του bitcoin και έπληξε την αξία του για χρόνια.
4.
Και από τον Φεβρουάριο του 2014 πατάμε fast forward και πηγαίνουμε στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, όταν το bitcoin ξεπέρασε τα 1.000 δολάρια μετά από χρόνια και ξεκίνησε να ανεβαίνει με ταχύτατους ρυθμούς. Μέχρι τον Ιούνιο η τιμή του νομίσματος είχε αγγίξει τα 3.000 δολάρια αλλά μετά, εντελώς ξαφνικά, μειώθηκε κατά 36% στα 1.869 δολάρια στα μέσα Ιουλίου.
Γιατί συνέβη αυτό; Ακόμα κι όταν η τιμή του ανέβαινε, πολύ ανησυχούσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Συγκεκριμένα, το bitcoin ήταν αργό σε σχέση με άλλα κρυπτο-νομίσματα όπως το Litecoin και το Ethereum, και οι βασικοί του developers δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν ως προς την αναβάθμιση του λογισμικού. Αυτό έφερε στην επιφάνεια το ενδεχόμενο μιας «διχάλας» – ενός διαχωρισμού που θα παρήγαγε δύο εκδοχές της αλυσίδας των μπλοκ του bitcoin. Αυτό το ενδεχόμενο πήρα σάρκα και οστά τον Αύγουστο με τη μορφή του αντίπαλου Bitcoin Cash – αλλά το ίδιο δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει αρνητικά τη βιωσιμότητα του bitcoin.
5.
Αφότου οι φόβοι ως προς τη διχάλα υποχώρησαν, το bitcoin συνέχισε την ανοδική του πορεία. Στις αρχές Σεπτεμβρίου άγγιξε τα 5.000 δολάρια, προτού υποχωρήσει κατά 37% μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου. Σήμερα, παρατηρείται μια τάση ανάκαμψης, με την τιμή να υπερβαίνει τα 4.000 δολάρια.
Ο βασικός λόγος αυτού του κραχ συνοψίζεται στην ακόλουθη μία λέξη: Κίνα. Αφότου η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τις αρχικές προσφορές κερμάτων, πληθαίνουν οι φήμες ότι πλέον πρόκειται να απαγορεύσει τελείως τις συναλλαγές σε κρυπτο-νόμισμα. Αυτό το κυνηγητό μαζί με ερωτήματα σχετικά με το de facto μονοπώλιο της Κίνας στην εξόρυξη bitcoin εξηγεί την πρόσφατη αστάθεια στις τιμές.
***
Συμπέρασμα; Μια ματιά στην εξέλιξη της τιμής του bitcoin – με αυξομειώσεις 40% και 50% – επιβεβαιώνει το συμπέρασμα ότι το πιο δημοφιλές κρυπτο-νόμισμα του κόσμου ήταν και παραμένει εξαιρετικά ασταθές.
Επίσης, καθίσταται σαφές ότι τα περισσότερα κραχ του bitcoin συμπίπτουν με κερδοσκοπικά «ράλι» τιμών σε συνδυασμό με εξωτερικά σοκ, όπως π.χ. η στάση μιας κυβέρνησης ή μια παραβίαση δεδομένων.
Ως προς το εάν το bitcoin θα μπορούσε να πέσει κάποτε στα 5 δολάρια, σήμερα η αγορά κρυπτο-νομισμάτων φαντάζει τόσο μεγάλη και ανθεκτική που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι η τιμή του bitcoin θα είναι πάντα αρκετά πάνω από τα 5 δολάρια.
Το ζήτημα πλέον για τους επενδυτές είναι να επιλέξουν ένα αφήγημα που να εξηγεί τη μακροπρόθεσμη θέση του bitcoin στον κόσμο: είναι απλώς κάτι νέο και πρωτότυπο, ή μια σταθερά του επενδυτικού τοπίου που ήρθε για να μείνει ως μακροχρόνια πηγή αξίας;