Blackout kit: Tα απαραίτητα για να αντέξεις ένα μπλακ άουτ

Blackout kit: Tα απαραίτητα για να αντέξεις ένα μπλακ άουτ
Couple having dinner at home during power outage. Blackout, no electricity Photo: Shutterstock
Τι προτείνουν οι ειδικοί για το blackout kit, το τσαντάκι που πρέπει να έχουμε σπίτι με τα απαραίτητα για να αντέξουμε ένα μπλακ άουτ.

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι ξημερώνει και μετά τα όσα είπε στο ΝΕWS 24/7 ο επιθεωρητής ενέργειας, Μιχάλης Χριστοδουλίδης. για το πόσο πιθανό είναι να ζήσουμε στην Ελλάδα ό,τι έζησαν στην Ισπανία, την Πορτογαλία και ένα μέρος της Γαλλίας, είναι χρήσιμο να δούμε τι μπορούμε να έχουμε σπίτια μας, για να διευκολύνουμε τη ζωή μας σε ενδεχόμενο μπλακ άουτ.

Η αλήθεια είναι πως αν έχετε συμπληρώσει τα δεύτερα “άντα”, έχετε μια σχετική προϋπηρεσία, ως προς την πρώτη αντίδραση στη διακοπή ρεύματος που παλαιότερα ήταν κάτι που ζούσαμε -με συνέπεια- περισσότερες από μια φορές, κάθε χρόνο.

Όλοι σπεύδαμε στο σημείο όπου υπήρχαν (φυλαγμένα) κεριά και φακοί. Βέβαια, τότε δεν ζούσαμε μέσα στο Internet, οπότε είχαμε μια κάποια γνώση πώς να αξιοποιήσουμε το χρόνο μας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Τώρα θα προκύψει ένα κάποιο θέμα, εξαιτίας της έλλειψης της “τεχνογνωσίας”. Όπου βέβαια, υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, με αναγκαία την κατάλληλη προετοιμασία.

Δανειστήκαμε τις πληροφορίες που ακολουθούν από επίσημους φορείς της αλλοδαπής, όπως ο αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός και το Energy Harbor το kit διακοπής ρεύματος, πέραν των 2 ωρών. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο, διατίθενται και έτοιμα αυτά τα kit.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάθε σπίτι λοιπόν, είναι καλό μια τσάντα στην οποία υπάρχουν

  • LED φακοί και εφεδρικές μπαταρίες για κάθε μέλος της οικογένειας.
  • Φανάρια με μπαταρία και εξτρά μπαταρίες.
  • Φορτισμένα Power banks για κινητά και μικρές συσκευές.
  • Ραδιόφωνο με μπαταρία -για να ενημερωνόμαστε επί των εξελίξεων.
  • Πλήρως φορτισμένα κινητά τηλέφωνα και εφεδρικές συσκευές φόρτισης και
  • Φώτα που “φορτίζει” ο ήλιος.

Προφανώς αν έχετε κεριά ή λαμπάδες, χρειάζεστε και σπίρτα ή έναν αναπτήρα, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος αν τα αφήσουμε για ώρες χωρίς έλεγχο.

Αν θέλετε να προετοιμαστείτε ακόμα καλύτερα, θα χρειαστείτε τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται (κονσέρβες και ανοιχτήρι κονσερβών, αρκετές για κάθε άτομο του σπιτιού για τουλάχιστον 3 ημέρες ή μπάρες ή αποξηραμένα φρούτα ή ό,τι άλλο αντέχει για καιρό εκτός ψυγείου), μαχαιροπίρουνα και ποτήρια μιας χρήσης, αντισηπτικά, θερμαντικά σώματος (κουβέρτες, γάντια κλπ, γιατί το μπλακ άουτ μπορεί να γίνει χειμώνα) και μια αλλαξιά ρούχα.

Προτείνεται και το φορητό ψυγείο για τα φρέσκα τρόφιμα και τη συντήρηση φαρμάκων και βιβλία με επιτραπέζια, για τη ψυχαγωγία, συν ό,τι άλλο μπορεί να χρειάζονται οι γηραιότεροι και οι νεότεροι ή τα κατοικίδια.

Τέλος, είναι καλό να έχουμε και μετρητά πάνω μας, αφού δεν θα υπάρχει ρεύμα για να δουλέψουν τα POS, ενώ στη λίστα υπάρχουν και 4 λίτρα νερού για κάθε άτομο του σπιτιού (για την ενυδάτωση μας και για λόγους υγιεινής).

Οι ειδικοί εξηγούν ότι είναι καλή ιδέα να έχουμε αυτό το βαλιτσάκι, δίπλα στο kit πρώτων βοηθειών, με επιδέσμους και τα απαραίτητα φάρμακα.

Είναι ανάγκη να βγάλουμε από την πρίζα όλες τις ηλεκτρικές συσκευές και να αφήσουμε ένα φως “ανοιχτό”, ώστε να καταλάβουμε πότε θα έλθει το ρεύμα. Αποφεύγουμε τις περιττές μετακινήσεις, ειδικά με το αυτοκίνητο -καθώς δεν θα λειτουργούν τα φανάρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κάνουμε όταν “έλθει” ξανά το ρεύμα

Με την προϋπόθεση πως ούτως ή άλλως “σβήνουμε” τις ηλεκτρικές συσκευές και τα φώτα, όταν δεν τα χρησιμοποιούμε -ώστε να μην “ζήσουν” τις απότομες αλλαγές και “καούν”- υπάρχουν οδηγίες ομαλής μετάβασης από τη ζωή χωρίς ρεύμα στην αποκατάσταση του προβλήματος. Για παράδειγμα, πετάμε τα τρόφιμα που έχουν εκτεθεί σε θερμοκρασίες 4 βαθμών Κελσίου για τουλάχιστον 2 ώρες.

Αν δεν ανοίξουμε το ψυγείο μετά τη διακοπή, τα τρόφιμα μπορούν να συντηρηθούν έως για 4 ώρες. Στην κατάψυξη αντέχουν για από 24 έως 48 ώρες.

Δεν τα δοκιμάζουμε για να διαπιστώσουμε αν άντεξαν και δεν κρίνουμε από την εμφάνιση ή την οσμή που αποπνέουν. Εν τω μεταξύ, δεν ακουμπάμε τις ηλεκτρικές γραμμές και εάν δεν λειτουργεί κάτι, καλούμε ηλεκτρολόγο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: news247