Μπλίνκεν: Στήριξη στον Λίβανο και «διπλωματικό τείχος» για αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή

Μπλίνκεν: Στήριξη στον Λίβανο και «διπλωματικό τείχος» για αποφυγή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή
epaselect epa11646838 Smoke rises following an Israeli airstrike on the Al-Jamous area in the southern suburb of Beirut, Lebanon, 07 October 2024. According to the Lebanese Minister of Health, more than 2,000 people have been killed and more than 9,600 others have been injured in Lebanon since the beginning of the Israeli-Hezbollah conflict. EPA/WAEL HAMZEH Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο έναντι της Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις διπλωματικές τους προσπάθειες για να αποφευχθεί μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, καθώς ο Λίβανος βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων με τη Χεζμπολάχ σε πόλεμο με το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του Λιβάνου να ανακτήσει τον έλεγχο έναντι της Χεζμπολάχ και τόνισε την ανάγκη για διπλωματική λύση, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή.

Ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται στενά με το Ισραήλ για να αντιμετωπιστούν οι ανθρωπιστικές ανάγκες στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για την έλλειψη βοήθειας προς τον πληθυσμό. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Κίνα να μην προβεί σε προκλητικές ενέργειες κατά της Ταϊβάν, μετά τις απειλές του Πεκίνου, επισημαίνοντας τη σημασία της διατήρησης του στάτους κβο για τη διασφάλιση της παγκόσμιας σταθερότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δηλώσεις του Μπλίνκεν έρχονται σε μια στιγμή που οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται, με τη Χεζμπολάχ και το Ισραήλ να συγκρούονται έντονα, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την πιθανή εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων. Οι κινήσεις των ΗΠΑ αποσκοπούν στη διατήρηση της ειρήνης μέσω διπλωματικών λύσεων, αποφεύγοντας έναν πόλεμο που θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια ασφάλεια και οικονομία.

Ο Μπλίνκεν επεσήμανε επίσης ότι η διεθνής κοινότητα έχει ένα έντονο ενδιαφέρον για την τύχη της Ουκρανίας, δεδομένου ότι η σύγκρουση εκεί έχει παγκόσμιες επιπτώσεις. Επανέλαβε την ανάγκη για τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης, υπογραμμίζοντας ότι το διεθνές σύστημα δεν μπορεί να επιτρέψει σε καμία χώρα να επιτίθεται ατιμώρητα σε κυρίαρχα κράτη, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο για άλλες συγκρούσεις παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: