Μπλίνκεν: Το Πακιστάν παρείχε καταφύγιο στους Ταλιμπάν, θα επανεξετάσουμε τις σχέσεις μας
- 14/09/2021, 09:34
- SHARE
Οι ΗΠΑ θα εξετάσουν το πλαίσιο των σχέσεων τους με το Πακιστάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, όπως δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προκειμένου να διατυπωθεί ο ρόλος που η Ουάσινγκτον θέλει να παίξει η αναφερόμενη χώρα στο μέλλον του Αφγανιστάν.
Κατά την πρώτη δημόσια ακρόαση στο Κογκρέσο σχετικά με το Αφγανιστάν μετά την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Μπλίνκεν δήλωσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι το Πακιστάν έχει “μία πολλαπλότητα συμφερόντων, μερικά από τα οποία έρχονται σε αντίθεση με τα δικά μας”.
“Είναι μία χώρα που εμπλέκεται συχνά στην αντιστάθμιση των κινδύνων σχετικά με το μέλλον του Αφγανιστάν, είναι μία χώρα που έχει εμπλοκή στην παροχή καταφυγίου μελών των Ταλιμπάν…, είναι μία χώρα που εμπλέκεται σε διαφορετικά επίπεδα συνεργασίας μαζί μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας” είπε ο Μπλίνκεν.
Σε ερώτηση βουλευτών, αν είναι η ώρα για την Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της σχέσης της με το Πακιστάν, ο Μπλίνκεν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα το πράξει αυτό σύντομα.
“Είναι ένα από τα πράγματα τα οποία θα κοιτάξουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, αλλά και τις επόμενες εβδομάδες, ο ρόλος τον οποίο διαδραμάτισε το Πακιστάν στη διάρκεια των τελευταίων είκοσι ετών, αλλά επίσης και το ρόλο που θέλουμε να το βλέπουμε να διαδραματίζει στα επόμενα χρόνια, αλλά και τι θα απαιτηθεί για το ίδιο να το πράξει αυτό”, απάντησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ολοκληρώθηκε με μία βιαστική επιχείρηση αερομεταφοράς που άφησε πίσω χιλιάδες Αφγανών που ήταν σύμμαχοι των ΗΠΑ, ενώ στιγματίστηκε από μία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ με συνέπεια το θάνατο 13 Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και πολλών Αφγανών.
Οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δύσης βρίσκονται σε μία δύσκολη θέση, προκειμένου να αντισταθμίσουν το αποτέλεσμα της νίκης των Ταλιμπάν, καθώς είναι αρνητικές στην αναγνώριση του αναφερόμενου ισλαμιστικού κινήματος, ενώ παραδέχονται την πραγματικότητα ότι θα πρέπει να συνεργαστούν με τους Ταλιμπάν, προκειμένου να αποτρέψουν μία υποβόσκουσα ανθρωπιστική κρίση.
Το Πακιστάν έχει βαθιές σχέσεις με τους Ταλιμπάν και έχει κατηγορηθεί ότι τους παρείχε υποστήριξη στη μάχη τους κατά της πρώην κυβέρνησης στην Καμπούλ που είχε την υποστήριξη των ΗΠΑ για μία εικοσαετία. Το Ισλαμαμπάντ απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές.
Παράλληλα θεωρείται μία από τις δύο χώρες, μαζί με το Κατάρ, που ασκεί τη μεγαλύτερη επιρροή στους Ταλιμπάν, αλλά και μία χώρα, όπου αρκετοί υψηλόβαθμοι Ταλιμπάν θεωρείται ότι διέφυγαν, μετά την εισβολή υπό τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001.