Bloomberg: Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν αφήνουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

Bloomberg: Γιατί οι Ευρωπαίοι δεν αφήνουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει

«Η μικροσκοπική Ελλάδα απειλεί την αξιοπιστία του νομίσματος», αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

«Για να αντιληφθεί κανείς γιατί η Ευρώπη επενδύει τόσο χρόνο και τόση προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αρκεί να ανατρέξει στον πανηγυρικό λόγο του Μάριο Ντράγκι πριν τρία χρόνια. Στο χειρότερο σημείο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2012,ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κρατήσει την περιφέρεια του κοινού νομίσματος ενωμένη βασιζόμενος στην αρχή που διέπει την καρδιά της νομισματικής ένωσης: η συμμετοχή σε αυτή είναι μη αναστρέψιμη», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg στο οποίο υποστηρίζεται πως η Ευρωζώνη δεν έχει συμφέρον να αφήσει την Ελλάδα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση.

«Ο κίνδυνος υπονόμευσης αυτού του μηνύματος μπορεί να εξηγήσει γιατί μια χώρα που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της παραγωγής στη νομισματική ένωση έχει μια τέτοια αντιμετώπιση από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους αξιωματούχους. Μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την Ελλάδα, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από εκείνο του Οχάιο, από τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και εξόδου από τη ζώνη του ευρώ», υπογραμμίζει το δημοσίευμα και συνεχίσει:

«Αυτό που διακυβεύεται μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχετική έλλειψη πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και την ώρα που οι συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας αδυνατούν να κάνουν μια αποφασιστική εξέλιξη. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά υποχώρηση έναντι του δολαρίου την Πέμπτη και τα ιταλικά και ισπανικά κρατικά ομόλογα κατάφεραν να καταγράψουν κάποια κέρδη από το κλείσιμο της αγοράς».

«Αντίθετα, μια αποτυχία διατήρησης της Ελλάδας στη νομισματική ένωση των 19 κρατών-μελών θα ενείχε τον κίνδυνο κερδοσκοπίας των επενδυτών οι οποίοι θα στοιχημάτιζαν στην έξοδο και άλλων χωρών από την Ευρωζώνη στο μέλλον- θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή για το οικοδόμημα του ευρώ. Ακριβώς όπως συνέβαινε πριν από την ομιλία του Ντράγκι, όταν οι επενδυτές μπορούσαν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για τα ομόλογα χωρών που είχαν στην κατοχή τους, απειλώντας την οικονομική τους ανάκαμψη».