H Κυριακή ήταν η θερμότερη ημέρα στην Ιστορία του πλανήτη – Η εικόνα στην Ελλάδα

H Κυριακή ήταν η θερμότερη ημέρα στην Ιστορία του πλανήτη – Η εικόνα στην Ελλάδα
TOKYO, JAPAN - JULY 5 : A person walks on the street protecting herself from the sun with a parasol and using a handheld fan in the late of afternoon on July 5, 2024, in Tokyo, Japan. The capital of Japan is swept by intense heatwave with temperatures above 35 degrees Celsius in Tokyo and with the highest temperature in Japan reaching 36 degrees. David Mareuil / Anadolu (Photo by david mareuil / ANADOLU / Anadolu via AFP) Photo: AFP
Τι δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πλανήτης κατέγραψε τη θερμότερη ημέρα στην ιστορία του, σύμφωνα με το Copernicus, ενώ πολλές περιοχές της Μεσογείου αντιμετωπίζουν ακραίους κινδύνους πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή καταγράφηκε η υψηλότερη μέση θερμοκρασία στη Γη, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ. Η υπερθέρμανση του πλανήτη ενισχύει τη συχνότητα και την ένταση των καυσώνων, προκαλώντας ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες και πυρκαγιές.

Κύμα καύσωνα στην Ελλάδα

Οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου, με 33 πυρκαγιές να καταγράφονται μέσα σε 24 ώρες. Η Αθήνα και τα νότια τμήματα της χώρας παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού. Παρόλο που αναμένεται δροσερότερος καιρός, οι θερμοκρασίες θα ξεπεράσουν τους 39 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακραίοι κίνδυνοι πυρκαγιάς στην Ευρώπη

Η Ισπανία αντιμετωπίζει ακραίους κινδύνους πυρκαγιάς, με θερμοκρασίες που θα πλησιάσουν τους 43 βαθμούς Κελσίου σε Σεβίλλη και Κόρδοβα. Η Νότια Γαλλία και η Ιταλία επίσης κινδυνεύουν από πυρκαγιές. Βορειότερα, το Βερολίνο και το Παρίσι θα αντιμετωπίσουν συνθήκες καύσωνα στις αρχές Αυγούστου.

Κλιματική κρίση και παγκόσμιες επιπτώσεις

Η ακραία ζέστη διαταράσσει την παγκόσμια οικονομία, επηρεάζοντας τα αεροπορικά ταξίδια και τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη σύμφωνα με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: