Bloomberg: Η ακτινογραφία των «κόκκινων δανείων» στην Ευρώπη
- 14/02/2018, 09:04
- SHARE
Ελλάδα και Κύπρος έχουν την αρνητική πρωτιά όσον αφορά στο μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνολικά, με το ποσοστό να προσεγγίζει το 50%.
Στο πλέον επίμονο πρόβλημα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες εξελίσσεται αυτό το κόκκινων δανείων. Με την αξία τους να υπολογίζεται στα 994 δισ. ευρώ, πρόκειται για ένα «βαρίδι» στους ισολογισμούς τους, από το οποίο καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες να απαλλαγούν.
Σε ανάλυσή του το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg παρουσιάζει την εικόνα, όπως διαμορφώνεται σήμερα.
Χάσμα μεταξύ Βορρά- Νότου
Οι οικονομίες του Νότου, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης χρέους, είναι αυτές, που αντιμετωπίζουν και τις μεγαλύτερες δυσκολίες στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Μοναδική εξαίρεση στο Βορρά, η Ιρλανδία, η οποία είχε επίσης περάσει από μνημόνιο εξαιτίας των σοβαρών τριγμών στο τραπεζικό της σύστημα.
Ελλάδα και Κύπρος έχουν την αρνητική πρωτιά όσον αφορά στο μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων επί του συνόλου, με το ποσοστό να προσεγγίζει το 50%, ενώ η Ιταλία είναι πρώτη με διαφορά σε απόλυτους όρους. Οι ιταλικές τράπεζες βαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 224, 2 δισ. ευρώ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έως και πριν από ενάμιση χρόνο το ποσό άγγιζε τα 350 δισ. ευρώ, γεγονός που αποκαλύπτει ότι έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες εξυγίανσης.
Οι γαλλικές τράπεζες έρχονται δεύτερες, με επισφαλή δάνεια ύψους 142,2 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι ισπανικές (131,4 δισ. ευρώ) και οι ελληνικές (112,3 δισ. ευρώ). Για τις βρετανικές και τις γερμανικές τράπεζες το πρόβλημα είναι σαφώς μικρότερο, με κόκκινο δάνεια 67 δισ. και 58,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Στην έβδομη θέση οι ολλανδικές με κόκκινα δάνεια ύψους 43,8 δισ. ευρώ και στην όγδοη οι πορτογαλικές, που έχουν περιορίσει τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα 34,2 δισ. ευρώ, αν και ως ποσοστό επί του συνόλου παραμένουν κοντά στο 25%. Ανάλογα ποσοστά κόκκινων δανείων συναντάμε και στην Ιρλανδία.