Bloomberg: Η Ελλάδα πήρε λιγότερα από όσα περίμενε
- 16/06/2017, 13:25
- SHARE
Η αποτίμηση της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup - Αιχμηρός ο γερμανικός τύπος.
«Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στο eurogroup ώστε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, αφήνει την Ελλάδα με λιγότερα από ό,τι είχε επιδιώξει». Αυτό είναι το βασικό σχόλειο του Bloomberg σε άρθρο για τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ενδεχόμενη αναγνώριση από το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη των ομολόγων της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που θα περιόριζε το κόστος δανεισμού της χώρας και θα διευκόλυνε την επιστροφή της στην αγορά.
Ωστόσο, χωρίς την έγκριση του Ταμείου, η ένταξη στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ παραμένει απίθανη, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ. «Λαμβάνουμε υπόψη τη συζήτηση στο Eurogroup , την οποία θεωρούμε ως ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιπλέον, το Bloomberg σημειώνει ότι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εξαρτάται από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, δεδομένου ότι δεν υπήρξε ποτέ βεβαιότητα για αυτό. Παράλληλα, επισήμαναν ότι πολύ λίγα από τα ομόλογα της Ελλάδα είναι επιλέξιμα για να συμπεριληφθούν.
Γερμανικός Τύπος: Δεν πρέπει να πανηγυρίζει η Ελλάδα
H υπερχρεωμένη Ελλάδα έλαβε την πολυπόθητη δόση των 8,5 δισ. ευρώ κατά την χθεσινή συμφωνία του Eurogroup, σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος.
Handelsblatt :Η διαμάχη για το ελληνικό χρέος παραμένει άλυτη
«Η διαμάχη Σόιμπλε και ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους απλώς αναβλήθηκε με τις δύο πλευρές να εξαγοράζουν χρόνο» σχολιάζει η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επισημαίνοντας πως πρόκειται για έναν «σαθρό συμβιβασμό». «Το τέχνασμα που επινοήθηκε ήταν το ακόλουθο: Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρν, συναίνεσε σε ένα είδος προληπτικής απόφασης. Το ΔΝΤ θα αποφασίσει μεν ένα πρόγραμμα βοήθειας αλλά με μία σημαντική υποσημείωση: Το Ταμείο θα εκταμιεύσει χρήματα όταν αποφασιστεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ακόμη και τότε όμως θα συμμετέχει με ένα σχετικά μικρό ποσό για ελληνικά δεδομένα. Η διαμάχη για το χρέος παραμένει άλυτη…,» αναφέρει το δημοσίευμα.
NTV: «Η Ελλάδα είναι ένα απύθμενο πηγάδι»
«Για πολλά χρόνια, η Ελλάδα εξαρτάται οικονομικά από τους δανειστές της», επισημαίνει το γερμανικό δίκτυο NTV και προσθέτει: «Τώρα η υπερχρεωμένη χώρα θα λάβει και πάλι δισεκατομμύρια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Για πολλούς επικριτές των μνημονίων, η Ελλάδα είναι ένα απύθμενο πηγάδι. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι, η Ελλάδα θα σταθεί και πάλι σύντομα στα πόδια της.
Bild
Τον λoγαριασμό έβγαλε η γερμανική εφημερίδα για τα χρήματα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Αθήνα από τα υπάρχοντα προγράμματα διάσωσης, μετά τη χθεσινή συμφωνία στο Eurogroup. Mε αφορμή την απεμπλοκή της δόσης, ύψους 8,5 δισ. ευρώ το επίμαχο δημοσίευμα παραθέτει έναν κατάλογο με τα μνημόνια και την οικονομική τους διάσταση. Όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις του Σόιμπλε στο γερμανικό δίκτυο ARD, o Σόιμπλε δεν θεωρεί αναγκαία την επικύρωση της συμφωνίας από την Bundestag εφόσον δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας. Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών δήλωσε χτες: «Θα πρέπει να αποφασίσει για το θέμα η επιτροπή Προϋπολογισμού της Bundestag.. Εάν η επιτροπή Προϋπολογισμού διαφωνήσει τότε θα πρέπει να ληφθεί μία νέα απόφαση της Bundestag».
Süddeutsche Zeitung
«Η Ελλάδα αποκτά νέα δισεκατομμύρια σε δάνεια», γράφει η γερμανική εφημερίδα “Süddeutsche Zeitung” και προσθέτει: «Mετά από μια μακρά διαμάχη με τους πιστωτές η Ελλάδα παίρνει νέα δάνεια. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν την Πέμπτη το βράδυ την εκταμίευση 8,5 δις ευρώ. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τις διαβουλεύσεις στο Λουξεμβούργο. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ( ΔΝΤ ) δήλωσε ότι είναι πρόθυμο κατ ‘αρχήν στο πρόγραμμα. Για τη Γερμανία ήταν μια κρίσιμη προϋπόθεση για την απελευθέρωση των νέων δανείων».