Bloomberg: «Λογικές» θεωρεί ο Στουρνάρας ακόμα δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ

Bloomberg: «Λογικές» θεωρεί ο Στουρνάρας ακόμα δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
γιάννης στουρνάρας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι είπε ο επικεφαλής της ΤτΕ για την αγορά ομολόγων και τις γαλλικές εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται μπροστά στην πρόκληση της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και την οικονομική επέκταση ενισχύουν αυτή την προοπτική. Σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, δύο ακόμη μειώσεις φέτος φαίνονται λογικές και συνεπείς με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παρουσίασε μικρή υποχώρηση στο 2,5% από 2,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat. Παρά τη μείωση αυτή, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένουν υψηλοί, με τον τελευταίο να είναι υπερδιπλάσιος του στόχου του 2%. Ωστόσο, ο Στουρνάρας τονίζει ότι δεν πρέπει να υπερερμηνεύονται αυτά τα δεδομένα, καθώς τα μεταποιητικά αγαθά παρουσιάζουν χαμηλότερο πληθωρισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, συμφωνεί με τον Στουρνάρα, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης υπηρεσιών δεν χρειάζεται να φτάσει το 2%, καθώς άλλες συνιστώσες μπορούν να αντισταθμίσουν τις αυξημένες μετρήσεις.

Σε σχέση με την αναταραχή στη Γαλλία και την προοπτική αλλαγής εξουσίας, ο Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρει ότι το παράδειγμα της Ελλάδας και το πρόσφατο λάθος του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μαθήματα που δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την αγορά ομολόγων, με την πρόεδρο Λαγκάρντ να δηλώνει ότι η ΕΚΤ δεν θα καταστρέψει τον πειθαρχικό ρόλο των αγορών. Ο Στουρνάρας προσθέτει ότι, ακόμη και αν χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το μέσο προστασίας της μετάδοσης (TPI) στο μέλλον, οι ευρωπαϊκοί κανόνες θα τηρηθούν αυστηρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: