Bloomberg: Μυστικές μεταφορές ρωσικών καυσίμων στο Αιγαίο;

Bloomberg: Μυστικές μεταφορές ρωσικών καυσίμων στο Αιγαίο;
liquefied natural gas carrier tanker during loading at an LNG offshore terminal, in the distance the oil export terminal is visible in the sea Photo: Shutterstock
Σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια καυσίμων, όπως ντίζελ και μαζούτ, μεταφέρονται κάθε μήνα στα συγκεκριμένα ύδατα.

Η μυστική εναλλαγή ρωσικών καυσίμων μεταξύ δεξαμενόπλοιων, μια πρακτική που εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και το περιβάλλον, μεταφέρθηκε πρόσφατα σε νέες τοποθεσίες στο Αιγαίο, κοντά στα νησιά Λέσβο και Χίο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με στοιχεία της Vortexa, περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια καυσίμων, όπως ντίζελ και μαζούτ, μεταφέρονται κάθε μήνα στα συγκεκριμένα ύδατα. Η μετακίνηση αυτή ακολούθησε τις ναυτικές ασκήσεις της Ελλάδας στον Λακωνικό Κόλπο, που προκάλεσαν σημαντική μείωση της δραστηριότητας στην περιοχή.

Η πρακτική αυτή, που περιλαμβάνει τη μεταφορά καυσίμων από πλοίο σε πλοίο, συχνά εκτελείται με απενεργοποιημένους πομπούς ή παραποιημένα δεδομένα εντοπισμού, κάνοντας δύσκολη την ανίχνευση της προέλευσης των φορτίων. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ανησυχίες για την αποφυγή κυρώσεων αλλά και για τον περιβαλλοντικό κίνδυνο που συνεπάγεται η ανεπαρκής ασφάλιση ή οι πιθανές διαρροές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρόλο που η δραστηριότητα στον Λακωνικό Κόλπο δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως, περιορίζεται πλέον σε συγκεκριμένα τμήματα του κόλπου, όπου εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα εναλλαγές πλοίων. Ταυτόχρονα, παρατηρείται αύξηση των μεταφορών και στην Ιταλία, στα ανοικτά του λιμανιού της Augusta, από τον Μάιο, όταν ξεκίνησαν οι ελληνικές ναυτικές ασκήσεις.

Η Ελλάδα πρόσφατα επέκτεινε τις ναυτικές ασκήσεις της έως τα μέσα Μαρτίου, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή της να περιορίσει τη συγκεκριμένη πρακτική στα ύδατά της. Ωστόσο, η αύξηση των μεταφορών στο Αιγαίο και την Ιταλία δείχνει ότι οι διεθνείς έμποροι αναζητούν συνεχώς νέες λύσεις για την παράκαμψη των περιορισμών, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα των ρυθμιστικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: