Bloomberg: Μόλις ξεκίνησε τo παγκόσμιο κύμα πτώχευσης καταναλωτών

Bloomberg: Μόλις ξεκίνησε τo παγκόσμιο κύμα πτώχευσης καταναλωτών
epa08326203 A young woman wearing a mask walks in Ginza shopping district in Tokyo, Japan, 27 March 2020. Tokyo Governor Koike asked for people to stay home on the 28-29 March weekend amid a sharp increase in the number of coronavirus Covid-19 infections in Tokyo. So far, some 300 people have been tested positive to the coronavirus Covid-19 in the Japanese capital. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα νοικοκυριά ανά τον πλανήτη βαρύνονται σήμερα με χρέος 12 τρισ. δολαρίων υψηλότερο από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Όλοι εστιάζουν στην οικονομική καταστροφή που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις. Ωστόσο ο πόνος αυτός σημαίνει ταυτόχρονα μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος για τα νοικοκυριά, τα οποία σε πολλές χώρες του πλανήτη είναι πιο υπερχρεωμένα από ποτέ. Το Bloomberg σε ανάλυσή του προειδοποιεί πως υπάρχουν ήδη ενδείξεις για ένα «κύμα» πτωχεύσεων των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα νοικοκυριά ανά τον πλανήτη βαρύνονται σήμερα με χρέος 12 τρισ. δολαρίων υψηλότερο από ό,τι στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο σε πρόσφατη μελέτη του τόνιζε πως η αναλογία χρέους νοικοκυριών/ΑΕΠ στη Γαλλία, την Ελβετία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Νιγηρία είναι υψηλότερη από ποτέ.

Στην Αυστραλία που εμφανίζει το υψηλότερο επίπεδο χρέος νοικοκυριών μεταξύ των οικονομιών του G20 η μεγαλύτερη τράπεζα ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι οι γραμμές οικονομικής βοήθειας λαμβάνουν οχτώ φορές υψηλότερο του συνηθισμένου όγκου τηλεφωνικών κλήσεων το τελευταίο διάστημα.

Κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι και τα στοιχεία στην Κίνα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές πιστωτικών καρτών αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 50% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με στελέχη δύο μεγάλων τραπεζών της χώρας, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας στο Bloomberg. Το χρέος των νοικοκυριών στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, στην οποία και ξέσπασε η πανδημία, εκτινάχθηκε στα επίπεδα ρεκόρ των 55 τρισ. γιουάν το 2019.

Σε πρόσφατη μελέτη του ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ILO) προειδοποιούσε για απώλειες σχεδόν 25 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, ενώ υπολόγιζε ότι θα χαθεί εισόδημα 3,4 τρισ. δολαρίων εξαιτίας της κρίσης του νέου κορωνοϊού. Μάλιστα εξηγούσε πως αυτοί οι αριθμοί ενδεχομένως και να υποτιμούν τελικά τον αντίκτυπο του ιού.

font