Bloomberg: Ο Τραμπ στρέφεται κατά του Ζελένσκι, αφήνοντας λίγες επιλογές στην Ουκρανία

trump
(COMBO) This combination of pictures created on February 19, 2025 shows, L-R, Ukraine's President Volodymyr Zelensky in Brussels on December 19, 2024 and US President Donald Trump in Washington, DC, on February 10, 2025. US President Donald Trump called Ukrainian leader Volodymyr Zelensky a "dictator without elections" on February 19, 2025, stepping up his attacks as tensions soar between Kyiv and Washington. (Photo by JOHN THYS and ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP) Photo: AFP
Ο Τραμπ υιοθετώντας την αφήγηση του Κρεμλίνου, κατήγγειλε τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα», τονίζει το BBG.

Στις επιπτώσεις που έχει η στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλτ Τραμπ, προς τον Ουκρανό ομόλογο του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τη Ρωσία αναφέρεται την Πέμπτη το Bloomberg.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Ουκρανός πρόεδρος μπορεί να προσπαθήσει να συνεχίσει να πολεμά κατά των δυνάμεων του Κρεμλίνου χωρίς την υποστήριξη της χώρας που ήταν ο κύριος σύμμαχος και προμηθευτής όπλων της, βασιζόμενος αντ’ αυτού στη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η Ευρώπη.

Ή μπορεί να δεχτεί την όποια συμφωνία μπορεί να επιτύχει ο Τραμπ στον ταχύτατα εξελισσόμενο εναγκαλισμό του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επί μήνες, ο Ζελένσκι προσπαθεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της προσέγγισης του Τραμπ, ο οποίος υποσχέθηκε μια γρήγορη συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, και της υπεράσπισης της απαίτησης του έθνους του να συμπεριληφθεί σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία. Αυτή η εξισορρόπηση έγινε πιο δύσκολη την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Τραμπ μίλησε τηλεφωνικά με τον Πούτιν και ενημέρωσε τον Ζελένσκι -και τους Ουκρανούς συμμάχους του- μόνο στη συνέχεια.

Οι όποιες εναπομείνασες ελπίδες φάνηκε να σβήνουν την Τετάρτη, όταν ο Τραμπ, υιοθετώντας την αφήγηση του Κρεμλίνου, κατήγγειλε τον Ζελένσκι ως «δικτάτορα». Ο Τραμπ προειδοποίησε σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Ουκρανός ηγέτης έπρεπε «καλύτερα να κινηθεί γρήγορα» για να καταλήξει σε συμφωνία με τη Ρωσία «αλλιώς δεν πρόκειται να του απομείνει χώρα».

Μαζί με την προσέγγιση του Τραμπ προς τον Πούτιν, τα σχόλια αυτά φάνηκαν να σηματοδοτούν μια δραματική απόρριψη της πολυετούς υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, ακόμη και αν μπορεί να ήταν η τελευταία σκληρή διαπραγματευτική τακτική του Τραμπ.

Επανέλαβε τις επιθέσεις σε ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης, κατηγορώντας τον Ζελένσκι ότι θέλει να παρατείνει τον πόλεμο – που έχει καταστρέψει τη χώρα του και έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ορισμένοι από τους υποστηρικτές του Κιέβου στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του προδοσία και οι έκπληκτοι σύμμαχοι στην Ευρώπη προσέφεραν υποστήριξη στον Ζελένσκι. Αλλά δεν υπήρχαν πολλά σημάδια συγκεκριμένης δράσης για να επιβραδυνθεί η βιασύνη του Τραμπ να συνάψει συμφωνία.

«Μια αναγκαστική συνθηκολόγηση της Ουκρανίας θα σήμαινε συνθηκολόγηση ολόκληρης της κοινότητας της Δύσης. Με όλες τις συνέπειες αυτού του γεγονότος», έγραψε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ στα social media. «Και ας μην προσποιείται κανείς ότι δεν το βλέπει αυτό».

Αμερικανοί αξιωματούχοι υπερασπίστηκαν την προσέγγιση του Τραμπ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ το οδηγεί αυτό πολύ γρήγορα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς στο Fox News. «Σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει η σειρά με την οποία συμβαίνει, αλλά πρέπει να μιλήσεις και με τις δύο πλευρές για να φέρεις και τις δύο πλευρές στο τραπέζι, και αυτό κάνουμε».

Ο Γουόλτς ήταν ένας από τους τρεις κορυφαίους αξιωματούχους που έστειλε ο Τραμπ στη Σαουδική Αραβία για συνομιλίες την Τρίτη με τους Ρώσους ομολόγους τους – και χωρίς την Ουκρανία ή τους Ευρωπαίους συμμάχους. Ο Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι πιστεύει ότι μπορεί να συναντηθεί με τον Πούτιν για μια σύνοδο κορυφής πριν από το τέλος του μήνα.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν έχει λάβει κανένα δημόσιο μέτρο για να διακόψει την υπόλοιπη υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Είναι σίγουρα πιθανό ο πρόεδρος Τραμπ να αποφασίσει απλώς να εγκαταλείψει την Ουκρανία και νομίζω ότι υπάρχουν πιθανώς άνθρωποι στην κυβέρνηση που θα ήταν ικανοποιημένοι με αυτό», δήλωσε ο Κρίστοφερ Τσίββις, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace.

«Αλλά είναι επίσης πιθανό ότι αυτό αποτελεί μέρος μιας διαπραγματευτικής τακτικής για να μαλακώσει όσο το δυνατόν περισσότερο την Ουκρανία, προκειμένου να γίνει πιο πιθανό να δεχτεί αυτό που είναι βέβαιο ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη συμφωνία που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει τώρα με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Ο στρατός της Ουκρανίας είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και πιο ικανός στην Ευρώπη – εκτός από τον ρωσικό – αλλά βασίζεται στις ΗΠΑ για πληροφορίες και όπλα, καθώς και για οικονομική υποστήριξη.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι έχουν επίσης συνεισφέρει όπλα, αλλά δεν διαθέτουν τους στρατούς ή τις βιομηχανίες που απαιτούνται για να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ.

«Ας είμαστε ειλικρινείς: Χωρίς τις ΗΠΑ, θα είναι πολύ δύσκολο για εμάς», δήλωσε την Τετάρτη ο στρατηγός Κίριλο Μπουντάνοφ, επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας, στο πολωνικό Defence24.

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστός για την προτίμησή του στις προκλητικές δηλώσεις, όπως ο Τραμπ, απηύθυνε έκκληση για ψυχραιμία μπροστά στα σχόλια του Τραμπ, λέγοντας ότι αποσκοπούν στο να «σοκάρουν τους Ευρωπαίους σε δράση».

Οι επιθέσεις κατά του Ζελένσκι μπορεί επίσης να είναι μια προσπάθεια του Τραμπ να αυξήσει την πίεση στο Κίεβο να συμφωνήσει σε μια συμφωνία για την υπογραφή στις ΗΠΑ των δισεκατομμυρίων που θα μπορούσαν να είναι μελλοντικά κέρδη από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης ορυκτών πόρων.Ο πρόεδρος έστειλε την περασμένη εβδομάδα τον υπουργό Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ να παρουσιάσει ένα σχέδιο συμφωνίας που θα υπέγραφε πάνω από το ήμισυ της αξίας των ορυκτών και άλλων πόρων της Ουκρανίας για αμερικανική οικονομική στήριξη.

Ο Ζελένσκι απέρριψε την προσφορά, η οποία δεν περιείχε λεπτομέρειες για την προτεινόμενη αμερικανική στήριξη, κάνοντας λόγο για «όχι σοβαρή συζήτηση».

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση του Ζελένσκι «έσπασε» τη συμφωνία, η οποία δεν υπεγράφη ποτέ.

Παρόλα αυτά, αργά την Τετάρτη, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα για «εποικοδομητικές» σχέσεις με τις ΗΠΑ, μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη συνάντησή του με τον ειδικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Κιθ Κέλογκ στο Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com