Bloomberg: Στο ναδίρ η παγκόσμια οικονομία
- 14/11/2014, 12:46
- SHARE
Στην χειρότερη κατάσταση της τελευταίας διετίας βρίσκεται η οικονομία, σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της τελευταίας διετίας, με την τάση να επιδεινώνεται στην Ευρωζώνη και τις αναδυόμενες αγορές και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού να αυξάνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας του Bloomberg μεταξύ 510 επενδυτών, χρηματιστών και αναλυτών που είναι συνδρομητές του πρακτορείου.
Η σχετική πλειοψηφία του 38% των ερωτηθέντων -ποσοστό υπερδιπλάσιο σε σχέση με την τελευταία έρευνα του Ιουλίου και το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2012- ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται.
Σε μεγάλο βαθμό, η ανησυχία εστιάζεται και πάλι στην Ευρωζώνη: Σχεδόν τα δύο τρίτων των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η οικονομία της εξασθενεί, ενώ το 89% βλέπει ως μεγαλύτερο κίνδυνο για το επόμενο έτος τον αποπληθωρισμό παρά τον πληθωρισμό. Περισσότεροι από τους μισούς ειδικούς που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν ότι οι συνθήκες επιδεινώνονται στις οικονομίες των BRIC -της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας και της Κίνας- έναντι αντίστοιχου ποσοστού 36% τον Ιούλιο.
Η μόνη αχτίδα φωτός, σύμφωνα με την έρευνα, είναι οι ΗΠΑ, καθώς τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βελτιώνεται, ενώ περίπου οι μισοί σημείωσαν ότι οι αμερικανικές αγορές θα είναι μεταξύ εκείνων που θα προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις το επόμενο έτος.
Το 57% των ειδικών θεωρεί πολύ περιοριστική τη δημοσιονομική πολιτική που ασκείται στην Ευρωζώνη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ χαμηλότερο για τις ΗΠΑ (27%), τη Βρετανία (25%) και την Ιαπωνία (22%).
Επίσης, η σχετική πλειοψηφία του 43% χαρακτηρίζει και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ως πολύ περιοριστική έναντι 31% του Ιουλίου. Αντίστοιχα, η δημοτικότητα του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μεταξύ των επενδυτών υπέστη πλήγμα, καθώς μειώθηκε στο 59%(θετικές γνώμες) από 74% τον Ιούλιο. Σημειώνεται ότι ο κ. Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα ενίσχυσε τις προσπάθειες για την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι η τράπεζα θα αγοράσει στοιχεία ενεργητικού ύψους 1 τρισ. ευρώ.
Οι πολιτικές που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θεωρούνται ευνοϊκές για τους επενδυτές από το 45% -το χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν τριών ετών- έναντι 72% τον Ιούλιο. Οι Ευρωπαίοι επενδυτές ήταν οι περισσότερο απαισιόδοξοι για τις πολιτικές της καγκελαρίου.
Bloomberg: Γερμανία και Γαλλία ανακάμπτουν
Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης -η γερμανική και η γαλλική- επανήλθαν σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014, σηματοδοτώντας μία βραδεία ανάκαμψη για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης στο ίδιο διάστημα, σημειώνει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Το γερμανικό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) αυξήθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ κατά 0,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδό του στο διάστημα του τελευταίου έτους και πλέον. Οι αναλυτές, που είχαν ερωτηθεί από το Bloomberg, προέβλεπαν ρυθμό ανάπτυξης 0,1% και για τις δύο αυτές οικονομίες και τον ίδιο ρυθμό για την οικονομία της Ευρωζώνης.
H οριακή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας στο τρίτο τρίμηνο οφείλεται κυρίως στην ιδιωτική κατανάλωση, με μία μικρή συμβολή του εξωτερικού εμπορίου, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Στο ίδιο διάστημα, οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό μειώθηκαν σημαντικά, ενώ υποχώρησε και ο τομέας των κατασκευών και τα αποθέματα συρρικνώθηκαν έντονα.
Ενώ εκτιμάται ότι κάποια στήριξη στην ανάπτυξη έχει δοθεί από την υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ κατά 11% από τις αρχές Μαΐου και από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 25% την ίδια περίοδο, οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην Ουκρανία έχουν περιορίσει τις εξαγωγές. Η μεγαλύτερη γερμανική εταιρεία κοινής ωφέλειας, η EON, κατέγραψε μεγαλύτερες του αναμενόμενου ζημίες στο τρίτο τρίμηνο απ’ ότι πέρυσι, καθώς η υποτίμηση του ρουβλιού μείωσε τα έσοδά της από τη Ρωσία και οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν. Η απροθυμία της γερμανικής κυβέρνησης μα αυξήσεις τις δαπάνες και τις επενδύσεις κυριαρχείται από τη δέσμευσή της να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2015. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιονομική πολιτική της Γαλλίας, το έλλειμμα της οποίας προβλέπεται να αυξηθεί στο 4,7% του ΑΕΠ το 2016 και να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ κατά το έτος αυτό.