Blue Origin: Η πρώτη εκτόξευση επανδρωμένου πυραύλου από το 2022

Blue Origin: Η πρώτη εκτόξευση επανδρωμένου πυραύλου από το 2022
A Blue Origin New Shepard rocket launches on December 11, 2021, in West Texas near Van Horn. - The NS-19 mission will take Laura Shepard Churchley, eldest daughter of famed NASA astronaut Alan Shepard, Television talk show host Michael Strahan and paying passengers Dylan Taylor, Evan Dick, Lane Bess and Cameron Bess into space (Photo by Patrick T. FALLON / AFP) Photo: AFP
Η κάψουλα του πληρώματος θα ανέλθει πιο πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας.

Η διαστημική εταιρεία Blue Origin του Τζεφ Μπέζος έχει προγραμματίσει την Κυριακή να εκτοξεύσει το πρώτο πλήρωμα ανθρώπων στην άκρη του διαστήματος από τότε που ο υποτροχιακός πύραυλος New Shepard της εταιρείας καθηλώθηκε στο έδαφος το 2022, επαναλαμβάνοντας την επιχείρηση διαστημικού τουρισμού.

Έξι άνθρωποι που κάθονται σε μια κάψουλα στην κορυφή του πυραύλου New Shepard της Blue Origin αναμένεται να απογειωθούν κάποια στιγμή από τις 16:30 (ώρα Ελλάδας) από τις εγκαταστάσεις εκτόξευσης της εταιρείας στο Βαν Χορν του Τέξας.

Ο επαναχρησιμοποιήσιμος πύραυλος αναμένεται να διαχωριστεί από την κάψουλα και να επιστρέψει στη γη, ενώ η κάψουλα του πληρώματος θα ανέλθει πιο πέρα από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας.

Στο πλήρωμα του New Shepard περιλαμβάνεται ο Εντ Ντουάιτ, ο πρώτος μαύρος υποψήφιος αστροναύτης που επιλέχθηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Κένεντι το 1961 για να εκπαιδευτεί ως αστροναύτης, αλλά δεν έχει πετάξει ποτέ στο διάστημα.

Όλοι οι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός επενδυτή επιχειρηματικών κεφαλαίων και ενός πιλότου, είναι πελάτες που πληρώνουν για την επιχείρηση διαστημικού τουρισμού της Blue Origin, αν και η θέση του Ντουάιτ χρηματοδοτήθηκε από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με επίκεντρο το διάστημα και ένα ιδιωτικό ίδρυμα. Η Blue Origin δεν έχει αποκαλύψει πόσο χρεώνει τους πελάτες της.

Το πλήρωμα αναμένεται να λύσει τις ζώνες ασφαλείας του και να αιωρείται για λίγα λεπτά στην κάψουλα σε σχήμα τσίχλας στην έλλειψη βαρύτητας του διαστήματος πριν η κάψουλα κατέβει πίσω για να προσγειωθεί με αλεξίπτωτα, ολοκληρώνοντας μια αποστολή που θα αυξήσει τον αριθμό των ιδιωτών αστροναυτών της Blue Origin σε 37.

Η προσγείωση του New Shepard, του μοναδικού ενεργού πυραύλου της Blue Origin, ήρθε μετά από μια αποτυχία κατά τη διάρκεια της πτήσης τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά τη διάρκεια μιας ερευνητικής αποστολής χωρίς πλήρωμα. Μια δομική αστοχία στο ακροφύσιο του κινητήρα του πυραύλου, κατέληξε η εταιρεία, ανάγκασε την κάψουλα γεμάτη επιστημονικά πειράματα να διακόψει.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, η οποία εποπτεύει την ασφάλεια των χώρων εκτόξευσης και τα ατυχήματα εμπορικών πυραύλων, εξέτασε την έρευνα της Blue Origin για την αποτυχία και απαίτησε από την εταιρεία να προβεί σε 21 διορθωτικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου ενός επανασχεδιασμού του κινητήρα και “οργανωτικών αλλαγών”.

Ο New Shepard επέστρεψε στις πτήσεις τον Δεκέμβριο του 2023 με μια αποστολή χωρίς πλήρωμα, μεταφέροντας 33 επιστημονικά και ερευνητικά φορτία στα όρια του διαστήματος.

Η συνέχιση των αποστολών ρουτίνας του New Shepard αποτελούσε κορυφαία προτεραιότητα για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Blue Origin Ντέιβ Λιμπ, ο οποίος είχε αποσπαστεί από τη μονάδα συσκευών της Amazon.com στα τέλη του περασμένου έτους από τον Τζεφ Μπέζος, τον δισεκατομμυριούχο ιδρυτή και των δύο εταιρειών.

Ο Μπέζος προσπαθεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της διαστημικής του εταιρείας έναντι της SpaceX του Έλον Μασκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com