BMW και Toyota ενώνουν δυνάμεις: Το υδρογόνο στο επίκεντρο της επόμενης γενιάς ηλεκτρικών οχημάτων
- 10/09/2024, 22:02
- SHARE
Οι κυψέλες καυσίμου, ο πυρήνας της νέας γενιάς καθαρής ενέργειας, αξιοποιούν το υδρογόνο για τη δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας, προσφέροντας μηδενικές εκπομπές ρύπων. Αυτές οι μονάδες συνδυάζουν το υδρογόνο με το οξυγόνο, παράγοντας ταυτόχρονα ηλεκτρισμό και θερμότητα. Αν και η πρώτη κυψέλη καυσίμου κατασκευάστηκε το 1839 από τον Sir William Grove, η τεχνολογία άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον τη δεκαετία του 1960, όταν η NASA τη χρησιμοποίησε για τα διαστημικά της προγράμματα.
Η BMW και η Toyota αποφάσισαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους για την προώθηση της τεχνολογίας των κυψελών καυσίμου. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα σύστημα ηλεκτροκίνησης με υδρογόνο, προσφέροντας στους καταναλωτές μια εναλλακτική λύση στην ηλεκτροκίνηση με μπαταρίες. Οι δύο όμιλοι ενώνουν τις τεχνολογικές τους δυνατότητες, στοχεύοντας στην προώθηση της οικονομίας του υδρογόνου.
Η BMW σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το πρώτο όχημα ευρείας παραγωγής με κυψέλες καυσίμου το 2028. «Πρόκειται για ένα ορόσημο στην αυτοκινητοβιομηχανία», δήλωσε ο Oliver Zipse, πρόεδρος της BMW AG, τονίζοντας ότι η τεχνολογία υδρογόνου θα αναμορφώσει την αυτοκινητική βιομηχανία. Από την πλευρά της Toyota, ο Koji Sato επεσήμανε ότι η κοινή τους προσπάθεια βασίζεται στη δέσμευσή τους για ουδετερότητα άνθρακα.
Τα οχήματα κυψελών καυσίμου (FCEV) της BMW και της Toyota θα παραμείνουν πιστά στην ταυτότητα της κάθε μάρκας, ενώ τα μοντέλα αυτά θα χρησιμοποιούν κοινές τεχνολογίες που θα αναπτυχθούν από κοινού. Η χρήση κυψελών καυσίμου τρίτης γενιάς αναμένεται να μειώσει το κόστος παραγωγής και να προσφέρει περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές.
Οι πιλοτικές δοκιμές του BMW iX5 Hydrogen, που πραγματοποιήθηκαν σε ακραίες θερμοκρασίες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιβεβαιώνουν τις δυνατότητες του συστήματος. Το όχημα απέδειξε την αποτελεσματικότητά του ακόμα και σε θερμοκρασίες 45°C, ενώ η αυτονομία του αγγίζει τα 504 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP, καθιστώντας το μια από τις πιο προηγμένες λύσεις στον τομέα της κινητικότητας με υδρογόνο.
Με αυτές τις εξελίξεις, η τεχνολογία υδρογόνου φαίνεται να γίνεται ένας σημαντικός πυλώνας για την αυτοκινητοβιομηχανία, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην παγκόσμια προσπάθεια για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.