Boeing: Η «συγγνώμη» του CEO στους συγγενείς των θυμάτων και το «ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό»

Boeing: Η «συγγνώμη» του CEO στους συγγενείς των θυμάτων και το «ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό»
epa07915398 (FILE) - Dennis Muilenburg, the CEO of The Boeing Company, speaks at an event with the Economic Club of New York in New York, New York, USA, 02 October 2019 (reissued 12 October 2019). News reports on 12 October 2019 state Boeing CEO Dennis Muilenburg has been relieved of his chairmanship of the company following a Federal Aviation Administration report on 737 MAX plane's automated anti-stall system, that the authority claimed had not been clearly enough explained to the regulators. Muilenburg will continue as chief executive while David Calhoun, Boeing's senior independent director has been chosen as head of the board. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ντέιβιντ Καλχούν βρέθηκε στο επίκεντρο έντονης κριτικής κατά την ανάκριση του για τα κατασκευαστικά προβλήματα των αεροσκαφών της εταιρείας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Boeing, Ντέιβιντ Καλχούν, βρέθηκε χθες σε δεινή θέση κατά την ανάκριση για τα σχέδια επίλυσης των προβλημάτων κατασκευής των αεροσκαφών της εταιρείας, μετά από την έκθεση 204 σελίδων με νέες καταγγελίες πληροφοριοδοτών. Συγγενείς των θυμάτων των δύο συντριβών Boeing 737 Max ήταν παρόντες στην αίθουσα, κρατώντας φωτογραφίες των αγαπημένων τους προσώπων, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα έντασης. Οι γερουσιαστές κατηγόρησαν τον Καλχούν ότι έβαλε τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των επιβατών, με τον γερουσιαστή Τζος Χόλεϊ να χαρακτηρίζει “τραγωδία” το γεγονός ότι ο Καλχούν διατηρεί ακόμα τη θέση του.

Ο Καλχούν ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων και υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στην ασφάλεια. Δεσμεύτηκε επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με εργαζόμενους που ενδεχομένως απολύθηκαν επειδή εξέφρασαν ανησυχίες για την ασφάλεια. Ο Καλχούν αναμένεται να παραιτηθεί μέχρι το τέλος του έτους, στο πλαίσιο ευρύτερων διοικητικών ανακατατάξεων.

Η ακρόαση σηματοδότησε την πρώτη εμφάνιση υψηλόβαθμου στελέχους της Boeing ενώπιον του Κογκρέσου μετά την έκρηξη ενός πάνελ από ένα 737 Max κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο. Κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά στο περιστατικό, αλλά προκάλεσε νέες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του εμπορικού αεροσκάφους της εταιρείας με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γερουσιαστές εξακολουθούν να κατηγορούν τον Καλχούν ότι δεν κάνει αρκετά για να διορθώσει την κουλτούρα αντιποίνων στο εσωτερικό της εταιρείας. Οι μάρτυρες που βρέθηκαν στην αίθουσα περιέγραψαν μια ανησυχητική εικόνα της εταιρείας, η οποία απέρριψε τα ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια και παραμέρισε τους επικριτές, κυνηγώντας την ταχύτερη παραγωγή και τα μεγαλύτερα κέρδη.

Ο μηχανικός Σαμ Σάλεπουρ, βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ανέφερε ότι οι ελαττωματικές διαδικασίες κατασκευής του Dreamliner θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καταστροφικό ατύχημα λόγω των υπερβολικά μεγάλων κενών στη συναρμολόγηση του αεροπλάνου. Η Boeing, από την πλευρά της, τόνισε ότι έχει διεξάγει εκτεταμένες δοκιμές που αποδεικνύουν την ασφάλεια του 787.

Ο Καλχούν, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2020, δήλωσε στην υποεπιτροπή της Γερουσίας ότι ορισμένα προβλήματα προέρχονται από το ανεκπαίδευτο εργατικό δυναμικό, κατηγορώντας τις απολύσεις και την εναλλαγή των εργαζομένων που ταλαιπώρησαν τον κλάδο μετά την Covid.

Η εταιρεία αντιμετώπισε έντονη κριτική πριν από πέντε χρόνια, αφού δύο αεροσκάφη 737 Max συνετρίβησαν σε ξεχωριστά, αλλά σχεδόν πανομοιότυπα ατυχήματα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 346 άνθρωποι. Οι συγγενείς των θυμάτων εξακολουθούν να ζητούν δικαιοσύνη, ενώ οι γερουσιαστές πιέζουν για αλλαγές στην ηγεσία της εταιρείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: