Boeing vs Airbus: Αερομαχία δισεκατομμυρίων
- 28/07/2013, 12:00
- SHARE
Τα συναρπαστικά επεισόδια συνεχίζονται στην απόλυτη μάχη των αιθέρων.
Ένα ταξίδι στο εξωτικό Μπαλί με τον Μπάρακ Ομπάμα αποδείχθηκε χρυσή ευκαιρία για τον Ρέι Κόννερ, αντιπρόεδρο της Boeing, ώστε να υπογράψει ακόμα μια συμφωνία δισεκατομμυρίων.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής αεροσκαφών συμφώνησε με τον αφεντικό της ινδονησιακής αεροπορικής εταιρείας Lion Air, Ρούσντι Κιράνα, για αγορά ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τον Μάιο πραγματοποιήθηκε μία παρόμοια συνάντηση και ο Κιράνα ήταν πάλι εκεί. Στη θέση του αξιωματούχου της Boeing όμως, βρισκόταν ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Φαμπρίς Μπρεζιέ, ενώ αντί για τον Ομπάμα την υπογραφή της συμφωνίας παρακολουθούσε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Τι συνέβη σε αυτά τα δύο χρόνια ώστε η Lion Air, ένας καλός πελάτης της Boeing, να βρεθεί στην αγκαλιά της Airbus;
“Προσγειώνουν” αεροπλάνα στα πόδια τους..Δείτε ποιοι είναι
Στις αρχές του 2013, το νέο μοντέλο της Boeing, 787 Dreamliner, αντιμετώπισε μία σειρά σοβαρών τεχνικών προβλημάτων. Μήπως αυτό επηρέασε αρνητικά τη φήμη της εταιρείας; Μάλλον όχι, εφόσον κάθε νέο μοντέλο αεροσκάφους αντιμετωπίζει συνήθως προβλήματα, τα οποία η αγορά εν τέλει συγχωρεί. Εξάλλου, δεν πάνε όλα στραβά για την αμερικανική εταιρεία.
Το 2012, ύστερα από μία δεκαετία συνεχούς κυριαρχίας της Airbus, η Boeing αναδείχθηκε πρώτη σε παραδόσεις αεροσκαφών με 601 αεροσκάφη έναντι 588 του Ευρωπαίου ανταγωνιστή της. Το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο αφορά εξίσου και τις δύο εταιρείες, είναι οι ανεκτέλεστες παραγγελίες, που ξεπερνούν τα 4.000 αεροσκάφη για την καθεμία.
Καθώς και η Airbus και η Boeing δίνουν μέρος του κατασκευαστικού έργου σε υπεργολάβους, ο αριθμός των αεροσκαφών που παραδίδονται κάθε χρόνο δύσκολα μπορεί να αυξηθεί. Έτσι, εταιρείες όπως η Lion Air διαφοροποιούν τους προμηθευτές τους, ώστε να ικανοποιούν ταχύτερα την αυξανόμενη ζήτησή για νέα αεροσκάφη.
Διαβάστε: «Αερομαχία» Κίνας-Ισραήλ για τα drones
Πόλεμος τιμών για τις αναδυόμενες αγορές
Ταυτόχρονα, όμως, με το να φλερτάρουν και με τους δύο κατασκευαστές, οι αεροπορικές εταιρείες εξασφαλίζουν πιο συμφέρουσες τιμές αγοράς των νέων αεροσκαφών.
Πράγματι, η Boeing και η Airbus έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο τιμών ώστε να εδραιώσουν την παρουσία τους σε αναδυόμενες αγορές.
«Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δυο τους τσακώνονται τόσο πολύ, τη στιγμή που θα μπορούσαν να φτιάξουν ένα θαυμάσιο ολιγοπώλιο», αναφέρει ο αναλυτής Νιλ Ντιχόρα. Τι δείχνει, λοιπόν, αυτή η αντιπαλότητα; Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχέση των δύο εταιρειών «αντανακλά τη δυναμική του ανταγωνισμού. Ένας από τους λόγους που ανταγωνίζονται η μία την άλλη τόσο επιθετικά είναι επειδή πλέον δεν έχουν άλλο τρόπο για να κερδίσουν μια παραγγελία».
Και απ’ ότι φαίνεται, η μάχη των αιθέρων θα έχει κι άλλα συναρπαστικά επεισόδια…