BofA: Επιλεκτική αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες με πρωταγωνίστριες την Eurobank και την Πειραιώς

BofA: Επιλεκτική αισιοδοξία για τις ελληνικές τράπεζες με πρωταγωνίστριες την Eurobank και την Πειραιώς
epa01172146 (FILE) A file photo of the Bank of America building near the White House in Washington, DC, 27 February 2005. Bank of America, the second-largest US financial institution, said 13 November 2007 it will have to write down about 3 billion dollars in debt securities related to sub-prime mortgages in the fourth quarter. The bank joins other larger financial institutions in reporting losses related to the home loans to borrowers with poor credit. US banks have reported 45 billion dollars in losses related to the mortgages so far. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις, η BofA αναθεωρεί τις προβλέψεις της για τις ελληνικές τράπεζες, με κύρια προτίμηση την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η BofA αναπροσαρμόζει τη στάση της απέναντι στις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνοντας μια συνεχή βελτίωση του προφίλ κινδύνου τους.

Οι θετικές εξελίξεις αφορούν κυρίως στην Eurobank και στην Τράπεζα Πειραιώς, που διατηρούν τις συστάσεις αγοράς (buy) με υψηλά περιθώρια ανόδου. Η Alpha Bank αναβαθμίζεται σε ουδέτερη (neutral) σύσταση, ενώ η Εθνική Τράπεζα παραμένει στο καθεστώς υποαπόδοσης (underperformance).

Στόχοι και Προβλέψεις:

  • Τράπεζα Πειραιώς: Στόχος στα 5,30 ευρώ με περιθώριο ανόδου 37%. Ο δείκτης P/E για το 2025 βρίσκεται στις 5 φορές, υποδηλώνοντας ότι η αποτίμηση δεν αντανακλά πλήρως το μειωμένο προφίλ κινδύνου και το βιώσιμο διψήφιο RoTE.
  • Eurobank: Στόχος στα 2,76 ευρώ με περιθώριο ανόδου 40%. Η τράπεζα παρουσιάζει το υψηλότερο βιώσιμο RoTE 14,4% για το 2025, ενώ η ενοποίηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο αναμένεται να αυξήσει τα EPS.
  • Alpha Bank: Αναβαθμίζεται με στόχο 1,79 ευρώ και περιθώριο ανόδου 19%. Παρά την αρνητική καθαρή ταμειακή θέση και την ανάγκη επίλυσης θεμάτων κάλυψης NPE, η μερισματική απόδοση παραμένει ισχυρή.
  • Εθνική Τράπεζα: Συστήνεται υποαπόδοση με στόχο τα 8,06 ευρώ και περιθώριο ανόδου 10%. Η υψηλή ευαισθησία στο NII και η μείωση του RoTE περιορίζουν τις προοπτικές της τράπεζας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκλήσεις και προοπτικές

Η BofA επισημαίνει ότι, ενώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει εγκρίσεις για την καταβολή των πρώτων μερισμάτων τους μετά από χρόνια, παραμένουν προκλήσεις όπως η πτώση των καθαρών εσόδων από τόκους και το κόστος του κινδύνου. Προβλέπει μείωση των καθαρών εσόδων από τόκους κατά 7% και αύξηση του δείκτη κόστους κινδύνου σε 68 μ.β. το 2025 λόγω της επίδρασης των αυξημένων επιτοκίων.

Παρά τις προκλήσεις, η BofA διατηρεί μια συντηρητική προσέγγιση, εκτιμώντας ότι οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί και οι μερισματικές αποδόσεις είναι πλέον ελκυστικές, ξεπερνώντας το 7,8% – 8,5% για τα έτη 2025 και 2026. Ωστόσο, παραμένει επιφυλακτική σχετικά με το ενδεχόμενο buybacks, θεωρώντας το σενάριο «πρόωρο» δεδομένης της μη ολοκληρωμένης εξυγίανσης των κεφαλαίων.

Σε τελική ανάλυση, η BofA διατηρεί μια επιλεκτική αισιοδοξία, εστιάζοντας στην Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς ως τις πλέον ελκυστικές επιλογές, ενώ παραμένει επιφυλακτική για την Εθνική Τράπεζα, εξαιτίας των μελλοντικών προκλήσεων στο προφίλ αποδοτικότητάς της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: