BofA: Η κρίση στις αγορές απομακρύνει τους επενδυτές από τις μετοχές στα μετρητά – Χαμηλό 8 μηνών στις οικονομικές προσδοκίες

BofA: Η κρίση στις αγορές απομακρύνει τους επενδυτές από τις μετοχές στα μετρητά – Χαμηλό 8 μηνών στις οικονομικές προσδοκίες
Traders work the floor at the New York Stock Exchange (NYSE) during the opening bell in New York on May 23, 2023. Stock markets slid on May 23 after fresh talks between President Joe Biden and House Speaker Kevin McCarty on raising the US debt ceiling ended without an agreement as a crucial deadline approaches. (Photo by ANGELA WEISS / AFP) Photo: AFP
Από 189 επενδυτές με 508 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση, το 47% των ερωτηθέντων αναμένει μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία.

Οι επενδυτές αύξησαν τις κατανομές τους σε μετρητά και μείωσαν την υπερεπενδεδυμένη θέση τους σε μετοχές τον Αύγουστο, καθώς οι προσδοκίες για την παγκόσμια ανάπτυξη υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 31% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ήταν υπερεπενδεδυμένοι σε μετοχές τον Αύγουστο, από 51% τον Ιούλιο, ενώ το μέσο επίπεδο μετρητών τους ήταν 4,3% του υπό διαχείριση ενεργητικού τους, από 4,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η BofA απέδωσε τη μετατόπιση αυτή στα αδύναμα στοιχεία για τις αμερικανικές μισθοδοσίες του Ιουλίου και στο σοκ μεταβλητότητας που συνδέεται με την ανάκαμψη του ιαπωνικού γεν.

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 3,6% μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Κατρακύλησε 2,7% την ημέρα της έκθεσης για τις μισθοδοσίες και επιπλέον 2% την επόμενη συνεδρίαση, αφού ο ιαπωνικός δείκτης μετοχών Nikkei υποχώρησε κατά τη μεγαλύτερη πτώση του σε μια ημέρα από το 1987.

Παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν επίσης την ανάκαμψη του γιεν και την επακόλουθη μείωση των carry trades που χρησιμοποιούν οι επενδυτές για να ενισχύσουν τα στοιχήματά τους, ως αιτία των πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, οι μετοχές σε όλο τον κόσμο έχουν ανακάμψει τις τελευταίες συνεδριάσεις.

Η BofA δήλωσε ότι 189 συμμετέχοντες με 508 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων απάντησαν στην έρευνα και ότι ένα καθαρό 47% των ερωτηθέντων αναμένει μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που μειώθηκε κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούλιο.

Ωστόσο, το 76% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι εξακολουθούν να αναμένουν μια «ήπια προσγείωση» για την παγκόσμια οικονομία, αναφερόμενοι σε μια σταδιακή επιβράδυνση σε αντίθεση με μια πιο δραματική «σκληρή προσγείωση ή ένα σενάριο μη προσγείωσης» στο οποίο η ανάπτυξη δεν επιβραδύνεται καθόλου.

Αυτή η πεποίθηση «οφείλεται στις προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια», δήλωσε η BofA, καθώς το 93% των ερωτηθέντων αναμένει ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια θα είναι χαμηλότερα σε 12 μήνες, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 24 ετών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων αναμένει τέσσερις ή περισσότερες μειώσεις επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά τους επόμενους 12 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: reuters.com