BofA: Να τι θα συμβεί αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ
- 30/04/2015, 16:31
- SHARE
Άνευ προηγουμένη ύφεση και υποτίμηση του νομίσματος κατά 50% «βλέπει» η Bank of America Merrill Lynch.
«Η προοπτική του Grexit μοιάζει τώρα πιο ρεαλιστική από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στις χειρότερες ημέρες τις ευρωπαϊκής κρίσης», σημειώνει σε δημοσίευμά του το Business Insider. Στο άρθρο, παρατίθενται οι εκτιμήσεις αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch, οι οποίοι διεξήγαγαν συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με τις επιπτώσεις πιθανής ελληνικής εξόδου από το ευρώ. Αν και δεν είναι αυτό που φαίνεται να περιμένουν, υποστηρίζουν πως είναι πλέον καιρός να «αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτό που φάνταζε αδιανόητο».
Ο Ruben Segura-Cayuela, ένας εκ των αναλυτών της Bank of America Merrill Lynch στην Ευρώπη σημειώνει: «Σε ένα σενάριο Grexit, είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου διαστήματος. Βραχυπρόθεσμα, με τη χώρα πιθανότατα εκτός των αγορών, θα υπάρξει απότομη υποτίμηση του νομίσματος, πιστωτική κρίση και (αναγκαστικά) αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική. Η ελληνική οικονομία θα υποστεί πρωτοφανούς μεγέθους συρρίκνωση του ΑΕΠ της, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα».
Η άποψη πως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Ευρωζώνης δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ruben Segura-Cayuela: «Μακροπρόθεσμα, το ασθενέστερο νόμισμα θα είναι πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία μόνο αν η χώρα υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεν μπόρεσε να προχωρήσει προκειμένου να αποφευχθεί έξοδος από το ευρώ», αναφέρει και προσθέτει:
«Η δυνητικά ταχεία ανάπτυξη εκτός της ζώνης του ευρώ απαιτεί σταθερή και προβλέψιμη νομισματική πολιτική, βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και προσέλκυση επενδύσεων σε τομείς με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ωστόσο, οι κακές επιδόσεις διαδοχικών ελληνικών κυβερνήσεων στον τομέα των μεταρρυθμίσεων δείχνουν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι πιθανότερο να υλοποιηθούν υπό την πίεση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, εντός του ευρώ».