BofA: Νέα ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Οι προοπτικές και οι κίνδυνοι
- 06/01/2022, 10:26
- SHARE
Νέα ψήφο εμπιστοσύνης δίνει με report της η Bank of America στις ελληνικές τράπεζες, εστιάζοντας στις Εθνική, Alpha και Eurobank. Όπως αναφέρει, παρουσιάζουν πολύ θετικές προοπτικές, με τον δείκτη PE να θεωρείται ιδιαίτερα ελκυστικός.
Σε αυτό το πλαίσιο, δίνει σύσταση «αγορά» για τις μετοχές τους, με τις τιμές στόχους να ορίζονται ως εξής: για την Alpha στο 1,45 ευρώ, για τη Eurobank στo 1,15 ευρώ και για την Εθνική στα 3,30 ευρώ, δεδομένου ότι το κόστος ιδίων κεφαλαίων είναι 11,6% και ο δείκτης RONAV για την αποτίμηση της μετοχής είναι στο 7,2%. Επίσης, εκτιμάται ανάπτυξη 2,0%.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Alpha Bank, μπορεί να υπάρξουν καλύτερα αποτελέσματα εφόσον: η ανάπτυξη επιταχυνθεί οδηγώντας σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και προκύψουν πρόσθετα οφέλη από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας «Ηρακλής».
Στον αντίποδα, κίνδυνοι αποτελούν μια επιβράδυνση της οικονομίας, που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τα NPEs και το ποσοστό εκταμίευσης των νέων δανείων, αλλά και τα αρνητικά επιτόκια στην ευρωζώνη, που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τα καθαρά κέρδη από τόκους (NII).
Επιπλέον, η Alpha λόγω των τιτλοποιήσεων έχει χάσει πολλά έσοδα από τόκους. Περαιτέρω προσπάθεια μείωσης των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων εγκυμονεί κινδύνους για μεγαλύτερη και ταχύτερη συρρίκνωση του καθαρού περιθωρίου κέρδους από τόκους (NIM).
Σε σχέση με τη Eurobank, οι καταλύτες που θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των NPEs.
Επίσης, σε αντίθεση με τις αντίστοιχες εταιρείες της, η Eurobank επέλεξε να αναπτυχθεί διεθνώς και έχει εδραιώσει παρουσία στη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Κύπρο. Έτσι, μια επιβράδυνση στην ελληνική αγορά θα μπορούσε να αντισταθμιστεί μέσω της σταθερής απόδοσης των θυγατρικών της στο εξωτερικό.
Από την άλλη, κίνδυνοι είναι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί της ελληνικής οικονομίας και η αυξημένη εξάρτηση των εξαγωγών από μακρο-σοκ, π.χ. εμπορικοί πόλεμοι, Brexit και επιβράδυνση της ΕΕ.
Μια μακροοικονομική ανάκαμψη βραδύτερη από το αναμενόμενο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη μείωση των NPEs και τον ρυθμό εκταμίευσης νέων δανείων.
Στο μεταξύ, με τη βελτίωση των συνθηκών στην Ελλάδα, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να απαιτήσουν αύξηση σε ό,τι αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας ή τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η BofA αναφέρει πως θετικά θα μπορούσαν να επενεργήσουν η επιτάχυνση της ανάπτυξης, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των NPEs και η βελτίωση της βάσης αμοιβών, που αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη διοίκηση.
Στον αντίποδα, ναι μεν ο καθαρός σχηματισμός NPEs θα παραμείνει βαθιά αρνητικός, αλλά αυτή η εκτίμηση μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω εάν η οικονομία δεν βελτιωθεί με αρκετά γρήγορο ρυθμό.
Επίσης, σύμφωνα με την BofA, η Εθνική διαθέτει υψηλά επίπεδα κεφαλαίου και σε αυτή τη βάση θα πρέπει να μπορεί να διανέμει μερίσματα. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να αυστηροποιήσουν το πλαίσιο για την ποιότητα κεφαλαίου στο μέλλον, αποτρέποντας έτσι αυτή τη δυνατότητα.