Booking.com: Δέχεται «χτυπήματα» από τις απευθείας κρατήσεις σε καταλύματα

Booking.com: Δέχεται «χτυπήματα» από τις απευθείας κρατήσεις σε καταλύματα
SYMBOL - 27 August 2024, Baden-Württemberg, Rottweil: The logo of the Booking.com application app can be seen on the display of an iPhone. Photo: Silas Stein/dpa (Photo by Silas Stein / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Photo: AFP
Οι ταξιδιώτες επιλέγουν την απευθείας επαφή με τα ξενοδοχεία, αλλά και τις υπηρεσίες των ταξιδιωτικών πρακτορείων

Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα παράπονα από ταξιδιώτες οι οποίοι δηλώνουν ότι οι φωτογραφίες που φιλοξενούν γνωστές πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων δεν είναι αντιπροσωπευτικές των καταλυμάτων για τα οποία έχουν πληρώσει, ενώ παρατηρούν σημαντικές διαφορές στην κοστολόγηση συγκριτικά με τις τιμές που παρέχονται στις απευθείας κρατήσεις από τα ίδια τα ξενοδοχεία.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που μπαίνουν σε πλατφόρμες, όπως η Booking.com, κάνουν την έρευνά τους – καθώς εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα αξιόπιστα καταλύματα με τις αντίστοιχες αξιολογήσεις από ανθρώπους που τα έχουν επισκεφτεί- και εν συνεχεία καλούν τον ιδιοκτήτη του ακινήτου βραχυχρόνιας μίσθωσης ή τη reception του ξενοδοχείου και προβαίνουν σε κράτηση, καθώς έχουν τη δυνατότητα της διαπραγμάτευσης του τελικού κόστους.

Τι δείχνει η έρευνα της RoomRaccoon

Την προαναφερθείσα τάση επιβεβαιώνει μελέτη που εκπόνησε η RoomRaccoon στην οποία αναλύθηκαν πάνω από 3,9 εκατ. κρατήσεις από περισσότερα από 2.000 μπουτικ ξενοδοχεία σε Μπενελούξ, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και στο Ην. Βασίλειο, σύμφωνα με την οποία πάνω από το 50% των online κρατήσεων στα Ευρωπαϊκά ανεξάρτητα ξενοδοχεία προήλθαν από άμεσες κρατήσεις τη διετία 2022-2024.

Παράλληλα, αύξηση σημειώνουν και οι κρατήσεις μέσω online ταξιδιωτικών γραφείων, αναδεικνύοντας την ανάγκη των ανεξάρτητων ξενοδοχείων να επενδύουν περισσότερο στα κανάλια άμεσων κρατήσεων, όπως π.χ. η ιστοσελίδα τους, η μηχανή αναζήτησης και το Google Hotels.

Το διάστημα 2022-2024 οι κρατήσεις μέσω της Booking.com παρουσίασαν αύξηση 30% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, ενώ η Expedia είχε αύξηση 57%. Οι κρατήσεις στην Hotelbeds είχαν άνοδο 65%, ενδεικτικό της επιστροφής των επαγγελματικών ταξιδιών, στην Hostelworld 76% και στην Airbnb 8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η λογική του ταξιδιωτικού συμβούλου

«Έχει αλλάξει η λογική του τρόπου διοργάνωσης των διακοπών. Σε ό,τι αφορά τις μεμονωμένες υπηρεσίες, η αλήθεια είναι ότι προτιμάμε κι εμείς ως πρακτορεία να γίνονται online στα συστήματα κρατήσεων απευθείας με τους προμηθευτές, από τους ίδιους τους ταξιδιώτες, είτε πρόκειται για αεροπορικές, είτε για ακτοπλοϊκές εταιρείες, είτε για καταλύματα, διότι δε μας συμφέρει να ασχολούμαστε μόνο με την έκδοση ενός αεροπορικού εισιτηρίου, αλλά με ολόκληρο το πακέτο» επιβεβαιώνει στο Fortune ο Στρατής Βουρσούκης, Director of Sales & Marketing της Cosmorama.

Εξηγεί πως ο κόσμος απευθύνεται σήμερα σε ένα ταξιδιωτικό γραφείο επειδή νιώθει την ανάγκη ενός ταξιδιωτικού συμβούλου που θα τον βοηθήσει σε ένα ταξίδι υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών. «Εκεί έχουμε νόημα εμείς. Παρατηρούμε ότι σημειώνεται μία αύξηση στα αιτήματα που έρχονται για εταιρικά ταξίδια. Εδώ οι πελάτες δεν σκέφτονται το έξτρα κόστος αλλά τις εργατοώρες που θα γλιτώσουν από το ψάξιμο, καθώς ο χρόνος τους είναι πολύτιμος. Είναι άλλο πράγμα να διοργανώνεις ένα επαγγελματικό ταξίδι και να πρέπει να ψάξεις από το ξενοδοχείο, μέχρι τα αεροπορικά εισιτήρια και το αυτοκίνητο επισκεπτόμενος για παράδειγμα μια εμπορική έκθεση στο εξωτερικό για δουλειά, όταν ο χρόνος σε πιέζει, και άλλο πράγμα να διοργανώνεις ένα ταξίδι αναψυχής. Στη δεύτερη περίπτωση η διαδικασία της αναζήτησης και η σύγκριση τιμών, για κάποιους μπορεί να είναι απόλαυση» λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην φετινή τουριστική σεζόν, δηλώνει την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για ανέλπιστη άνοδο σε ταξίδια μακρινών προορισμών. «Η σεζόν κυλάει εξαιρετικά καλά. Στην Cosmorama είχαμε θεαματική αύξηση στις ομαδικές αναχωρήσεις εξωτερικού για ιδιαίτερα ταξίδια στην Αφρική, την Λατινική Αμερική, την Βόρεια Αμερική και την Ασία, τάση η οποία βλέπουμε ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές

Στην έρευνα της RoomRaccoon επισημαίνεται πως τα δημοφιλέστερα είδη καναλιών κρατήσεων ήταν, κατά σειρά προτεραιότητας, οι απευθείας κρατήσεις και η μηχανή αναζήτησης, τα online ταξιδιωτικά γραφεία, το Metasearch (Google Hotel Ads), οι ενδιάμεσοι (Wholesaler) και το GDS.

Παίρνοντας μια γεύση από το τι συμβαίνει στη γειτονική Ιταλία, παρότι οι κρατήσεις μέσω Booking.com αυξήθηκαν, οι απευθείας κρατήσεις παρέμειναν στην πρώτη θέση. Η μικρή ανάκαμψη του μεριδίου αγοράς της Booking.com μπορεί να αποδοθεί στον νομικό διακανονισμό της με την Ιταλική Υπηρεσία Εσόδων. Ξενοδοχεία και ακίνητα που είχαν προηγουμένως αφαιρέσει τις καταχωρίσεις τους από την Booking.com για να υποστηρίξουν τη στάση της Ιταλίας, επανασυνδέθηκαν με το δημοφιλές OTA. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν οι Expedia, Google Hotel Ads και Airbnb.

Αντίστοιχη εικόνα καταγράφεται και στην Ισπανία όπου οι απευθείας κρατήσεις στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 10%, αγγίζοντας σε ετήσια βάση ποσοστό της τάξης του 75%, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο το μερίδιο των απευθείας κρατήσεων ενισχύθηκε από 48% σε 60%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: