Μπορεί η Nvidia να ξαναγίνει το «αγαπημένο παιδί» της Wall Street;

Μπορεί η Nvidia να ξαναγίνει το «αγαπημένο παιδί» της Wall Street;
epa11380762 An exterior view of the NVIDIA corporate signage on their building in Santa Clara, California, USA, 30 May 2024. The company reported a more than 260 percent increase in revenue compared to the first quarter of 2023. Nvidia stock will split after the close of trading on 07 June. EPA/JOHN G. MABANGLO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αυτό υποστηρίζει η Goldman Sachs και παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα.

Η βίαιη πτώση της μετοχής της Nvidia, της εταιρείας που παράγει τσιπ για την Τεχνητή Νοημοσύνη, προσφέρει στους επενδυτές μια ελκυστική ευκαιρία εισόδου, υποστήριξε η Goldman Sachs τη Δευτέρα. Ο ιδρυτής και CEO Jensen Huang έχει δει την εταιρεία του να χάνει το 17% της χρηματιστηριακής της αξίας από τότε που εξέδωσε μετριοπαθείς προβλέψεις για το τρίτο τρίμηνο, προκαλώντας ανησυχίες ότι η ραγδαία ανάπτυξη των κερδών της μπορεί να μην είναι βιώσιμη. Μόνο ένας μικρός αριθμός εταιρειών τροφοδοτεί αυτήν την περίοδο την άνθηση της επιχείρησης τσιπ τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia, με μόλις τέσσερις πελάτες να αποτελούν σχεδόν το μισό των εσόδων της Nvidia.

Μιλώντας στο Yahoo Finance στο περιθώριο ενός τεχνολογικού συνεδρίου που διοργάνωσε η τράπεζά του, ο αναλυτής ημιαγωγών της Goldman Sachs, Toshiya Hari, παρέμεινε βέβαιος ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν καθώς πελάτες εκτός των τριών γιγάντων του cloud—Amazon, Microsoft και Google—ξεκινούν να επενδύουν στους δικούς τους υπολογιστικούς κόμβους τεχνητής νοημοσύνης.

“Η ζήτηση για επιταχυνόμενη υπολογιστική ισχύ συνεχίζει να είναι πολύ ισχυρή”, δήλωσε τη Δευτέρα, επαναβεβαιώνοντας τη σύσταση “αγοράς” για τη μετοχή και υποστηρίζοντας ότι η μετοχή έχει πωληθεί υπερβολικά. “Βλέπουμε μια διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ζήτησης προς τις επιχειρήσεις, ακόμη και προς κυρίαρχα κράτη.”

Βάσει των εκτιμήσεων του Hari για τα κέρδη της Nvidia το 2025, ο πολλαπλασιαστής τιμής προς κέρδη της Nvidia είναι σε χαμηλό 20 μονάδων, χάρη στην απότομη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκριτικά, η Tesla διαπραγματεύεται στις 77 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του επόμενου έτους, σύμφωνα με το Yahoo Finance.

Η προσαρμοσμένη σιλικόνη είναι η τελευταία τάση μεταξύ των πελατών της Nvidia που στερούνται τσιπ

Η Nvidia έχει οδηγήσει τα κέρδη του δείκτη S&P 500 φέτος, αλλά πρόσφατα έχει γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της. Ο συνδυασμός των παραγωγικών στενώσεων και της έλλειψης σημαντικού ανταγωνισμού σημαίνει ότι οι πελάτες περιμένουν να κατανεμηθεί σε αυτούς προμήθεια των τσιπ εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης Hopper της Nvidia. Αυτοί που καταφέρνουν να αποκτήσουν αυτόν τον πολύτιμο πόρο πληρώνουν ακριβά, προκαλώντας την αύξηση των περιθωρίων κέρδους της Nvidia.

Ανικανοποίητοι με την έλλειψη επιλογών, τεχνολογικές εταιρείες—συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Tesla—αναπτύσσουν τα δικά τους προσαρμοσμένα τσιπ, αντί να εξαρτώνται πλήρως από τη Nvidia. Αυτά τα ιδιόκτητα τσιπ μπορούν να κατασκευαστούν σε εξειδικευμένα εργοστάσια όπως η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), παρακάμπτοντας πλήρως τη Nvidia.

Ο Hari αναγνώρισε ότι τα εμπόδια στη λήψη της απόφασης «κατασκευάζω ή αγοράζω» μειώνονται, αλλά υποστήριξε ότι η απειλή είναι υπερβολική.

Καταρχάς, οι επεξεργαστές Nvidia H100 κατέχουν μερίδιο 90% της αγοράς τσιπ τεχνητής νοημοσύνης έναντι ανταγωνιστών όπως η σειρά MI300 της AMD, οπότε κανείς δεν πλησιάζει την τεχνολογία της. Οι πελάτες που βρίσκονται στη διαδικασία ανάπτυξης προσαρμοσμένης σιλικόνης ενδιαφέρονται κυρίως να επιλύσουν υπολογιστικά έργα, μοναδικά για τις επιχειρήσεις τους, εξήγησε ο Hari.

Αν και αυτές οι παραγγελίες αντιπροσωπεύουν χαμένες πωλήσεις για την Nvidia, τα ιδιόκτητα τσιπ δεν θα μπορούσαν να την ανταγωνιστούν στην ανοιχτή αγορά.

Ο Hari επικαλέστηκε ως παράδειγμα τη Google, λέγοντας ότι η εταιρεία εργάζεται πάνω σε δικά της τσιπ τεχνητής νοημοσύνης για να βελτιώσει τη μηχανή αναζήτησης. Συγκριτικά, η μονάδα hyperscaler της ομάδας, το Google Cloud Platform, δεν έδειξε κανένα σημάδι μείωσης της όρεξης για τα τσιπ της Nvidia του Huang.

“Εξακολουθούν να αγοράζουν μεγάλη ποσότητα GPU της Nvidia, και μπορείς να πεις το ίδιο και για την Amazon,” δήλωσε ο αναλυτής της Goldman Sachs. “Στην εμπορική σιλικόνη, η Nvidia είναι η πρώτη επιλογή. Και ακόμη και έναντι της προσαρμοσμένης σιλικόνης, έχουν το πλεονέκτημα όσον αφορά την ταχύτητα καινοτομίας.”

Η Goldman είναι απαισιόδοξη για την Intel, προτρέποντας την κατασκευάστρια τσιπ να επιτύχει επιτέλους τις προβλέψεις της.

Ταυτόχρονα, ο Hari παρέμεινε απαισιόδοξος για την Intel, υποστηρίζοντας ότι ο CEO Pat Gelsinger έχει μπροστά του μια δύσκολη μάχη.

Όχι μόνο η Intel χάνει τον αγώνα με τις Nvidia, AMD και Qualcomm στην πλευρά του προϊόντος, αλλά η επιχείρηση της δεν έχει σαφή πορεία για να ξεπεράσει την TSMC σε επίπεδο τεχνολογίας παραγωγής.

Οι εταιρείες που επιδιώκουν να αναθέσουν την κατασκευή των τσιπ τους σε τρίτους δεν θα διακινδύνευαν να αντικαταστήσουν τον γίγαντα της Ταϊβάν με την κατώτερη τεχνολογία της Intel, υποστήριξε ο Hari.

Αξιολογεί την Intel ως “προς πώληση”, αλλά προσέφερε κάποιες συμβουλές στον Gelsinger για το πώς να συγκρατήσει τουλάχιστον τη μετοχή βραχυπρόθεσμα: “Για αρχή, θα βοηθούσε εάν η εταιρεία άρχιζε να επιτυγχάνει τις προβλέψεις της,” είπε. “Έχουν απογοητεύσει συχνά την αγορά και αυτό δεν είναι ποτέ καλό για την τιμή της μετοχής.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: