Μπορεί η πάταξη της φοροδιαφυγής να ανοίξει το δρόμο για νέες φοροελαφρύνσεις;

Μπορεί η πάταξη της φοροδιαφυγής να ανοίξει το δρόμο για νέες φοροελαφρύνσεις;
Inflation, tax, cash flow and another financial concept. Financial advisor focused on decreasing value of money in post-covid era. Hand with magnifying glass focused on coins fly away. Photo: Shutterstock
Με φόντο τις αυξημένες εισπράξεις από την πάταξη της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση προσέρχεται στις συζητήσεις με τους θεσμούς επιδιώκοντας πράσινο φως για νέες ελαφρύνσεις.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των θεσμών μπαίνει αυτή την εβδομάδα το ζήτημα του δημοσιονομικού χώρου που δημιουργείται από την αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Στόχος της κυβέρνησης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, είναι να αποδείξει ότι τα επιπλέον έσοδα δεν αποτελούν συγκυριακή τάση, αλλά σταθερή και βιώσιμη μεταβολή, ικανή να χρηματοδοτήσει διαρθρωτικές φοροελαφρύνσεις, με έμφαση στη μεσαία τάξη.

Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και ο ΕΜΣ εμφανίζονται επιφυλακτικοί, ζητώντας εγγυήσεις για τη βιωσιμότητα των νέων εσόδων πριν ανάψουν το πράσινο φως για αλλαγές στη φορολογική πολιτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024 τα πρόσθετα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής εκτιμώνται σε περίπου 2 δισ. ευρώ – ξεπερνώντας τον στόχο των 1,8 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού.

Καταλυτικό ρόλο σε αυτή την επίδοση είχαν η ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών, αλλά και τα νέα αντικειμενικά τεκμήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 6,6 δισ. ευρώ, με εκρηκτικές επιδόσεις σε κλάδους όπως τα ταξί, τα συνεργεία και οι ιατρικές υπηρεσίες, όπου οι πληρωμές με κάρτα ξεπέρασαν το 600% σε σχέση με το 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία ανά κλάδο, δίνοντας εικόνα για τους βασικούς πυλώνες της ανόδου στα έσοδα ΦΠΑ.

Εφόσον αποδειχθεί ότι η αύξηση των εσόδων δεν είναι προσωρινή, ανοίγει ο δρόμος για ουσιαστικές παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία: μείωση των συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα, περιορισμός των τεκμηρίων διαβίωσης έως και 30%, νέα μείωση ασφαλιστικών εισφορών και άλλα μέτρα που αναμένεται να ανακουφίσουν τη μεσαία τάξη και να ενισχύσουν το διαθέσιμο εισόδημα.

Οι συζητήσεις με τους θεσμούς γίνονται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και περιλαμβάνουν μια ευρύτερη ατζέντα: από την πορεία του προϋπολογισμού και των δημοσίων εσόδων, μέχρι τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, την πρόοδο στο πεδίο των επενδύσεων, τα «κόκκινα» δάνεια και τις αποκρατικοποιήσεις. Η ετυμηγορία των θεσμών θα είναι καθοριστική για τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: