Μπορεί ο Μαρκ Ρούτε να κρατήσει το ΝΑΤΟ ενωμένο εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων;

Μπορεί ο Μαρκ Ρούτε να κρατήσει το ΝΑΤΟ ενωμένο εν μέσω παγκόσμιων προκλήσεων;
epaselect epa11452068 Dutch new Prime Minister Dick Schoof (R) with Secretary General of the Ministry of General Affairs, Gert-Jan Buitendijk (C) wave to former Dutch Prime Minister Mark Rutte as he leaves the Torentje, the Prime Minister's office, after the transfer of the premiership, at the Torentje, in The Hague, the Netherlands, 02 July 2024. Dick Schoof on 02 July was sworn in as the new Dutch Prime Minister along with his cabinet ministers. EPA/REMKO DE WAAL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη περίοδο για τη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Ο Μαρκ Ρούτε αναλαμβάνει τα ηνία του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για κρίσιμες εκλογές και η Κίνα κερδίζει συνεχώς ισχύ.

Ποιες είναι όμως οι βασικές προκλήσεις που θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει;

Η επιστροφή του Τραμπ

Πάνω από τη συμμαχία των 32 χωρών αιωρείται η πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κατά την πρώτη του θητεία, ο Τραμπ είχε απειλήσει με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και με την άρση προστασίας προς τους συμμάχους που δεν δαπανούν αρκετά για την άμυνα. Σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Ρούτε θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όλη την διπλωματική εμπειρία του για να αποφύγει την αποδυνάμωση του ρόλου της Ουάσινγκτον.

Αντίθετα, μια νίκη της Κάμαλα Χάρις θα ήταν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση για το ΝΑΤΟ, αν και οι διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να στρέφουν την προσοχή τους στην Ασία.

Η Ουκρανία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια σκληρή πραγματικότητα που θα συνεχίσει να δοκιμάζει το ΝΑΤΟ και τον Ρούτε. Οι χώρες του ΝΑΤΟ, με πρωτοστάτη τις ΗΠΑ, έχουν προσφέρει το 99% της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται, ο Ρούτε θα πρέπει να διασφαλίσει τη συνεχιζόμενη υποστήριξη από τους συμμάχους, ενώ ταυτόχρονα θα κληθεί να ισορροπήσει τις προσδοκίες του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ρωσία θα παραμείνει μια απειλή για δεκαετίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμμάχων. Ο Ρούτε θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να αποτρέψει οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση, ενώ ταυτόχρονα να αποφύγει μια πυρηνική σύγκρουση.

Οι αμυντικές δαπάνες

Για να παραμείνει το ΝΑΤΟ ισχυρό, θα χρειαστούν μεγάλα κεφάλαια. Παρόλο που το ΝΑΤΟ έχει θέσει στόχο για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, μόνο 23 από τα κράτη μέλη έχουν φτάσει αυτό το ποσοστό. Ο Ρούτε θα πρέπει να εξασφαλίσει τη δέσμευση των υπόλοιπων, ενώ δεν αποκλείεται να τεθεί νέος υψηλότερος στόχος.

Η Κίνα

Αν και το ΝΑΤΟ εστιάζει κυρίως στην Ευρώπη, το βλέμμα του στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς την Κίνα, η οποία συνιστά μια αυξανόμενη απειλή. Το Πεκίνο, έχοντας ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Ρωσία, προκαλεί ανησυχία σε πολλούς συμμάχους. Ωστόσο, χώρες όπως η Γαλλία προτιμούν να μην αποσπάται η προσοχή του ΝΑΤΟ από την κύρια αποστολή του στην Ευρώπη, κάτι που ο Ρούτε θα πρέπει να ισορροπήσει.

Ο Ρούτε θα χρειαστεί να κινηθεί με στρατηγική και διπλωματία για να κρατήσει το ΝΑΤΟ ενωμένο και ισχυρό, παρά τις σημαντικές προκλήσεις που διαφαίνονται στον ορίζοντα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: